Michal Kvasnica
12. června 2023 • 04:40

Turci: Besiktas chce Kaloče! Zájem o kapitána Lvíčat mají i Rakušané

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár týdnů se o tom šuškalo, o uplynulém víkendu už to turecká média rozbalila naplno: Besiktas má zájem o záložníka Baníku Filipa Kaloče (23), na kterého se chystá podat nabídku. Podle informací iSport.cz nejde o výmysl tamních novinářů, ale o reálnou záležitost, která může v příštích týdnech i v souvislosti s výkony EURO U21 gradovat. Kapitána reprezentační jednadvacítky nicméně dlouhodobě sleduje také rakouský Rapid Vídeň.



Nejvyšší management ostravského klubu tráví momentálně čas na dovolené v Chorvatsku, ale není vyloučeno, že bude v příštích (tý)dnech na Bazalech řešit příjemné starosti týkající se nabídky na středopolaře Filipa Kaloče.

„Sportovní úsek Besiktase třiadvacetiletého záložníka řeší, skauti na něj podávali hodnotící reporty. Na příchodu se pracuje,“ vypustila do světa zprávu v neděli turecká média.

Server iSport.cz informaci ověřoval – a zdroje mu ji potvrdily: „Nejde o novinku, sledují ho minimálně celé jaro.“

Kaloč v této sezoně odehrál 29 ligových zápasů, bilancí 2+2 překonal své maximum z předchozího ročníku. A to navzdory tomu, že od říjnového nástupu trenéra Pavla Hapala nastupoval v systému 4-1-4-1 na ryze defenzivní pozici „šestky“ před stopery a Baníku se vůbec nedařilo.

V lednu podepsal 190 centimetrů vysoký fotbalista s ostravským celkem nový kontrakt do června 2026, díky čemuž jsou Slezané ve vyjednávací výhodě. Navíc je netlačí ekonomika. Nepotřebují prodávat, naopak chtějí kádr přes léto posílit.

„Myslím, že i on cítí, že rok 2023 může být pro jeho budoucnost rozhodující. Má před sebou mistrovství Evropy jednadvacítek, kde ho čekají atraktivní zápasy proti Anglii a Německu. Kdyby se mu tato utkání podařila, věřím, že se nějaký zájemce objeví. Platí to třeba i pro Karla Pojezného nebo Peťu Jaroně,“ prohlásil na zimním soustředění v Beleku sportovní ředitel Luděk Mikloško.

Prvně dva jmenovaní se do závěrečné nominace kouče Jana Suchopárka pro šampionát v Gruzii opravdu dostali. Kaloč je kapitánem týmu, v pondělí odpoledne je v plánu jeho setkání s novináři na hotelu v Benicích u Prahy, kde „lvíčatům“ po dovolené začíná oficiální sraz před turnajem.

Bohatý celek z Istanbulu skončil v uplynulé sezoně na třetí příčce, ve středu pole má trenér Besiktase Senol Günes k dispozici známá jména. Například Angličana Dele Alliho (podle Transfermarketu má hodnotu 192 milionů korun), Portugalce Gedsona Fernandese (288), Bosňana Amira Hadziahmetoviče (180) či Turka Saliho Ucana (113).

Konkurence pro Kaloče by byla obrovská, rozhodně vyšší než v Rapidu Vídeň. I ten projevuje o odchovance FCB interes, což si redakce osobně ověřila v lednu v Turecku, kde byli Rakušané na kempu nedaleko od Baníku a do Antalye cestovali s výpravou ostravských funkcionářů stejným letadlem.

„Nemůžu porovnávat třeba se Spartou nebo Slavií, protože jsem přestupoval z Liberce, ale funguje tady všechno neskutečně. Rapid je opravdu velkoklub, jsem moc spokojený,“ povídal tehdy slovenský reprezentační bek Martin Koscelník na vídeňském letišti Schwechat.

Pokud by před rokem Rapid překvapivě nevypadl z kvalifikačního play off o základní skupinu Konferenční ligy s lichtenštejnským Vaduzem, mohl být Kaloč spoluhráčem někdejšího obránce Slovanu již od loňského léta.

Transfer po evropském krachu ztroskotal, tradiční rakouská značka nečekaně selhala a stopla investice do kádru, nicméně hráč na radaru zůstal. V tabulce skončil Rapid čtvrtý. V příštích (tý)dnech může být okolo Kaloče rušno, zvlášť pokud by se Suchopárkovým hochům EURO U21 vydařilo.

Čistokrevnou náhradou Slezanů z vlastních zdrojů by mohl být Jiří Boula nebo Sebastian Boháč, případně Ladislav Takács, pokud se uzdraví. Slezané však posily doprostřed intenzivně shánějí. Viz zájem o Tomáše Riga, Dominika Janoška, Michala Hlavatého, Davida Kozla...

FILIP KALOČ V LIZE

Sezony: 4

Zápasy: 97

Minuty: 7303

Góly+asistence: 4+5

Žluté/červené karty: 22/0

Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud