Martin Vait
4. srpna 2023 • 12:15

Velká prohlídka stadionu v Hradci. Architektův sen, nahlédněte do zázemí

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravověrní fanoušci, kterým nové stadiony připadají až moc zaměnitelné, zbystří hned při příjezdu k nové Malšovické aréně. Už z dálky mezi stromy v Hradci Králové vykukují Lízátka. Ikonické reflektory, které i přespolním ukazují cestu ke stadionu. Pojďte si s námi projít novou arénu, která zažije vyprodanou premiéru při sobotním ligovém utkání proti Českým Budějovicím.



Nebývá zvykem, že by monstrózní světelné sloupy přežily svá někdejší kolosální betonová jeviště a plnily funkci i v moderním fotbale. Ani v Hradci to nebyla žádná samozřejmost.

Na každý stadion, který trvá postavit roky, připadá hrstka maket. A až ta poslední, která se přece jen zhmotnila a v sobotu otevře brány pro fanoušky prvním ligovým zápasem proti Českým Budějovicím, počítala s Lízátky i do budoucna. A taky díky tomu podle architekta stadionu Tomáše Vymetálka i díky tomu chytla Hradečáky za srdce. Žádná obchodní centra přisátá na stadion, žádný megalomanský projekt za miliardy.

„Jedním z našich hlavních cílů bylo navrácení Lízátek stadionu, protože jsou hradeckým symbolem,” líčí při videoprohlídce Malšovické arény pár hodin po jejím zkolaudování architekt stadionu Tomáš Vymetálek. „Jsou repasovaná a opravená. Obnovili jsme jejich původní barevnost, kdy samotný stožár je v tmavě šedé, prstenec je stříbrný a lávky v bílé barvě.”

Přesto Lízátka na novém stadionu vynikají ještě o něco víc než dřív. „Jsou jedním z překvapivých momentů. Tím, že se stadion zmenšil o atletickou dráhu, jsou 54 metrů vysoké stožáry mnohem blíž u sebe. Pro nás, kteří tu žijeme dlouho, je to trochu nezvyk. Kompozice je díky tomu dynamičtější a živější, a když se Lízátka rozsvítí, je to prostě nádhera,” pokračuje Vymetálek.

Lízátka tak zůstávají dominantou nového stadionu, což svědčí o tom, jak architekti nechtěli zbytečně strhnout pozornost na sebe, ale nechat vyniknout už existující genius loci. Díky tomu rozkvétá i jejich stavba. Exteriér hradeckého stadionu na první pohled zvenčí neodpovídá původním nákresům, kdy se počítalo s bílým pláštěm. Jeho realizace byla nakonec podle Vymetálka nedosažitelná.

Hráčské šatny na novém hradeckém stadionu
Hráčské šatny na novém hradeckém stadionu

„Samozřejmě jako všichni v České republice i my jsme museli řešit výrazné zdražení materiálů. Fasáda je oproti původnímu návrhu z hliníku, je transparentnější, což samozřejmě bylo předmětem nějakých veřejných diskuzí,” říká Vymetálek.

Bílý plášť nahradila hliníková konstrukce, která možná nehází na první dobrou stejný wow efekt. Pochopitelně byla dostupnější a levnější, ve výsledku ale rozhodně nepůsobí lacině, naopak má své skryté kouzlo. A navíc je udržitelnější. „Ta hliníková konstrukce bude mít delší životnost. Má to zajímavé reflexe ve světle slunce. Ráno to jde do zlata, přes poledne je to šedé a v západu slunce to háže až růžovo-červenou barvu,” líčí Vymetálek.

Sympatická barevná střídmost stadionu je znát i ve chvíli, kdy vejdeme dovnitř stadionu k hrací ploše. Precizně upravený (a voňavý) trávník vyniká o to víc, že ještě není ze stran obsypaný reklamními poutači a obklopují ho sedačky v pomyslných padesáti odstínech šedi. „Je to mozaikový vzor, který se neopakuje a přechází nahoru do tmavších tónů,” popisuje Vymetálek jejich barevné provedení.

Ačkoliv stadion díky monumentu Lízátek, jednotnému plášti a zaobleným rohům působí na fotkách i v reálu velkoryse, uvnitř si drží velmi kompaktní ráz. Díky strmým tribunám a uzavřeným rohům je snadné si představit, jak už brzy dokážou diváci vytvořit útulnou, ale bouřlivou atmosféru.

Na záchod vejdete jedněmi dveřmi a vyjdete druhými

Až si člověk říká, jaká je škoda, že podobný stadion ještě s dalším patrem nevyrostl třeba v Praze, Brně či Ostravě. I když Malšovická aréna není největší stadion v Česku a nemá žádné opulentní prvky, kterými by chtěla povrchně ohromovat, zdaleka jde o nejdotaženější stadion v republice.

Koridory pro občerstvení jsou dostatečně prostorné. Podobně jako v Allianz Areně v Mnichově vejdete na záchody jedněmi dveřmi a vyjdete druhými. Místnosti a průchody na sebe logicky navazují.

„Vzhledem k tomu, že máme v našem týmu aktivní fotbalisty nebo Láďu Tučka, který tu hrával závodně fotbal, kolegu Leoše Zemana, který je autorem stadionu v Edenu a jeho děda nastupoval za reprezentaci, sám jsem taky hrával, i když ne na takové vysoké úrovni, máme tu atmosféru nějak nasátou a víme, jak fotbal funguje,” vysvětluje Vymetálek. „Chceme poděkovat všem, co se na stavbě podíleli, bez toho srdce by to nevzniklo.”

Přesedli z Velorexu do Ferrari

Nadmíru velkorysé je i zázemí pro hráče a novináře - konkrétně tiskové centrum je snad největší v zemi, klidně by mohlo hostit evropský velkoklub. Útroby ještě v lecčems čekají finální úpravy a zkrášlování, klíčová část prací je už ale viditelně hotová.

Stadion má jednoznačně fotbalový duch a ráz, ale jeho využití je multifunkční. I jedna známá hradecká osobnost už si údajně zarezervovala stadion pro konání své svatby. Prostorné druhé patro se zázemím pro catering a hosty má kapacitu 500 lidí, šéf hradeckého klubu Richard Jukl s architektem Vymetálkem se zase těší na komorní koncerty na kryté terase s výhledem na stadion, která rovněž vznikla ve druhém podlaží. Aréna tak může hostit konference, semináře, firemní akce, ale pochopitelně i velké koncerty.

Stavitelé se zasadili i o to, aby se stadion mimoděk stal oblíbenější a dostupnější stavbou pro hradecké obyvatele než nepříliš populární moloch Všesportovního stadionu. „Nebude stát v oploceném areálu, ale bude veřejně dostupný a symbolicky se víc propojí s městem,” upozorňuje Vymetálek mimo jiné na fakt, že kolem stadionu vede stezka kolem řeky Orlice.

Na nové Malšovické aréně se tak velmi viditelně propisuje historie. Jednak odkaz její krásy - Lízátek, která vznikla jen dvoje svého druhu, nicméně v Trenčíně už po rekonstrukci stadionu bohužel nekrášlí tamní podhradí. Gočárův okruh, který lemuje východní část stadionu, připomíná jméno významného východočeského architekta, na jehož funkcionalistický přístup stadion v lecčems navazuje.

Na druhé straně stadion svou kompaktností a strmostí tribun reaguje na složitější součást historie - bílého slona, kterým se doslova stal Všesportovní stadion. V každém případě má Malšovická aréna veškerý potenciál k tomu, aby se stala jedním z nejoblíbenějších míst pro fotbal v republice.

„Body vám nese už jen prostředí, ve kterém hrajete. Doufám, že nás to vystřelí do úplně jiné dimenze,” věří Jukl. „V podmínkách, ve kterých jsme žili, to můžu přirovnat asi k tomu, jako když z Velorexu přesedláte do Ferrari.”

FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
16

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud