Ondřej Škvor
4. srpna 2023 • 17:06

Mlsnův úřad šokoval ligu. Ta musí svá práva rozsekat do více balíčků

Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z července je pozdní srpen, ze září přinejlepším říjen. Vypsání tendru na fotbalová televizní práva na období od sezony 2024/2025 a vyhlášení jeho vítězů se protahuje. Postaral se o ně především Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V profesionálním fotbale z toho panuje neklid.



V polovině července se Václav Brabec, František Čupr, Adolf Šádek a Jaroslav Tvrdík vydali na ÚOHS, aby si potvrdili, že podoba jimi navrhovaného výběrového řízení odpovídá představám úřadu. Těžce se zmýlili.

Neodpovídá.

Přitom na úřad sídlící v Brně jeli s optimismem, v podstatě jenom pro posvěcení, že proti jejich práci není námitek. Dobré rozpoložení ukazuje i společná fotografie, kterou u kávy pořídili a kterou si Jaroslav Tvrdík pověsil na svůj Twitter.

Proč narazili? „Antimonopolnímu úřadu“ se zásadně nelíbilo, že liga chce prodávat svá práva v jednom balíčku. Neboli dohromady práva na první ligu, druhou ligu, tzv. betting rights i streamy. S tím, že vítěz tendru by pak podle svého uvážení přeprodal jednotlivé balíčky dalším zájemcům.

ÚOHS, v jehož čele stojí někdejší Listkiewiczův místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna, však tuhle představu rozmetal. Podle něj jeden balík omezuje hospodářskou soutěž a úřad trvá na tom, aby liga svá práva nabídla ve více menších balíčcích. Což se lize nelíbí nejenom kvůli složitosti, ale především z obavy, že takto nastavené podmínky přinesou méně peněz.

Když tato ligová čtveřice zjistila, že ÚOHS neustoupí, začala pracovat na novém návrhu, patrně na pětileté období, který posléze předloží ke schválení Ligovému grémiu. Původně se říkalo, že bude připravený k pondělí 7. srpna, ale do tohoto termínu se věc určitě nestihne. To se totiž sejde pracovní skupina, která nastaví základní mantinely. Reálnější termín pro finální podobu je druhá polovina měsíce.

Pro připomenutí, v této sezoně, tedy 2023/2024, běží poslední rok platnosti předchozí smlouvy. Podle ní práva patřila za 150 milionů korun ročně společnosti Pragosport, která je následně prodala dál – především stanici O2 TV, která v současnosti zápasy nejvyšší soutěže vysílá.

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), si představoval, že liga svá práva na další období znovu poskytne Pragosportu, ovšem minimálně za dvojnásobnou cenu, tedy za 300 milionů korun.

S tím historicky a hlasitě nesouhlasil především slávistický boss Jaroslav Tvrdík, který dosavadní praxi napadl stížností u ÚOHS. Požadoval tendr neboli výběrové řízení. Úřad mu dal za pravdu, jenže šel ještě dál. Až tam, kde to už Tvrdíkovi nebylo při chuti (údajně chtěl dokonce stáhnout svou stížnost zpět), čímž se dostáváme k místu, kde jsme začali – k zásadnímu odporu ÚOHS, aby liga prodala svá práva jedinému zájemci.

Což je trochu paradox. Zatímco až dosud k prodeji televizních práv docházelo v jednom balíku a bez výběrového řízení, nyní se v obou bodech jedná z pohledu hospodářské soutěže o nepředstavitelnou záležitost.

A to je důvod, proč se celá věc protahuje. Původně měl být tendr vyhlášen v polovině července tak, aby koncem září byly známy jeho výsledky. Jenže teď je časový harmonogram jiný. Nyní probíhá zásadní přepracování výběrového řízení, tedy jeho rozbalíčkování podle představ ÚOHS. Mluví se o třech balíčcích – na první ligu, na druhou ligu a streamovací práva pro sázkovky.

Teprve poté mohou zájemci o práva vypracovat své nabídky a ještě poté je LFA začne vyhodnocovat. Zkušenosti s obdobným řízením v hokejovém prostředí (i tam ÚOHS přiměl agenturu BPA, aby celkovou nabídku rozsekala na více menších) říkají, že takový proces si vyžádá klidně přes dva měsíce. Tím bychom se přesunuli z konce září hluboko do října, možná až do listopadu.

V čem je tedy problém, když se bavíme o podmínkách platných až od příští sezony? V tom, že někteří uchazeči, mluví se především o francouzské společnosti Canal+, by v případě průtahů hluboko za září mohli ztratit zájem o samotnou účast ve výběrovém řízení. Což by nemělo být zájmem ligy, která si od konkurenčního prostředí slibuje vyšší zisk.

Kromě Canal+ se do tendru téměř jistě přihlásí také O2 TV, současný vysilatel ze skupiny PPF, dost možná ve spolupráci se sesterskou Novou. Hovoří se také o TV Prima, dále o prodejcích práv Pragosportu a společnosti Saran Group. Z povinnosti zvedne asi ruku rovněž Česká televize, ta však projeví zájem pravděpodobně pouze o druhou ligu, stejně jako nová regionální televize A11.

Je tu však ještě jeden prvek, který do celého příběhu vstupuje. A sice již zmíněná tzv. bettingová práva, která stojí mimo hlavní tendr. Jde o to, že weby sázkových kanceláří streamují zápasy první ligy, čímž snižují hodnotu produktu, za který vítěz v hlavním tendru zaplatí stamiliony.

Mluví se proto jednak o tom, že by takové přenosy nesměly mít vysokou kvalitu obrazu, jednak se zvažuje zpřísnění podmínek pro sázkaře, jenž hodlá sledovat fotbal skrze sázkové weby – například povinností nejméně tisíce korun prosázených týdně.

Co se navrch ještě může přihodit, je, že tendr na betting rights vyhraje jedna sázkovka, ovšem souboj o pozici titulárního partnera soutěže (nyní Fortuna za 78 milionů korun ročně) na další období získá jiná sázková kancelář. Ta si bude z logiky věci rovněž nárokovat ligové streamy, čímž se hodnota hlavních práv znovu oslabí.

Kolik to nakonec bude, určí především trh. Cokoli pod celkových 300 milionů korun pro ligu však bude zásadním neúspěchem profesionálního fotbalu.

O co se soutěží

O vysílací práva patrně ve třech kategoriích:
a) první liga
b) druhá liga
c) bettingová práva (na streamy sázkovek)

Kdo se (asi) zúčastní tendru

Vysilatelé

  • O2 TV a TV Nova
  • Canal+
  • Česká televize
  • regionální televize A11

Prodejci

  • Pragosport
  • Saran Group
  • Sázkové kanceláře Fortuna a Tipsport

Příliš silný zásah

pohled Ondřeje Škvora

Rovnou přiznávám, že se nevyznám dopodrobna v tom, oč pečuje nebo má pečovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Takže následující berte jako pohled laika. Ale ptám se: Opravdu má tento úřad určovat soukromým právnickým osobám podobu výběrového řízení do takového detailu, jako to činí v případě Ligové fotbalové asociace a prodeje jejích televizních práv? Já si to nemyslím. Že má být tendr, o tom není sporu. Proč si ovšem nemůže liga sama určit, zda práva prodá v celku, nebo po částech, tomu už nerozumím. Jsem státní úřad a mám moc, tak si dupnu, jako by si v Brně řekli.

Vstoupit do diskuse
9

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud