Bartoloměj Černík
28. ledna 2024 • 04:55

Slavia v přípravě: změny systému a záhada Staněk. Co nechtění hráči?

Vstoupit do diskuse
57
  • Video se připravuje ...

    Čtyři zápasy, tři výhry, devět vstřelených gólů, jeden inkasovaný. To je bilance, se kterou se Slavia rozloučí se soustředěním v Portugalsku. Zimní příprava ve slunném Algarve byla sice především o tvrdých trénincích, výkony v přátelských utkáních ale ignorovat nelze. Někteří hráči o sobě dali vědět hodně, některým se situace v kádru komplikuje. Po návratu do Prahy tak „sešívaní“ zřejmě budou řešit několik témat.

  • Staňkova pozice v ohrožení

    Takový start si v sešívaném dresu určitě nepředstavoval. Jindřich Staněk přišel do Slavie s pověstí zřejmě nejlepšího českého gólmana, což mu i přes dobrou podzimní formu Aleše Mandouse dávalo trochu výhodnější pozici v boji o post jedničky. Krátce po přesunu do Portugalska se však zranil, neúčastnil se plného tréninku a vynechal první dva přípravné zápasy.

    V tom třetím sice naskočil, ale neměl šanci předvést vůbec nic. Inkasoval ve 2. minutě, zákrok si nepřipsal a nedostal se ani pod tlak v rozehrávce, což je faktor jeho hry, nad kterým visí největší otazník. Po půl hodině zřejmě po obnovení zdravotních trablů střídal. Jak pasuje do stylu Jindřicha Trpišovského tak pro všechny fanoušky zůstává záhadou. Mandous má zkrátka před jarní částí ligy vše ve svých rukou. Pokud se Staněk nedá v dohledné době do kupy, začne zřejmě za dva týdny na lavičce a v rozeběhnuté sezoně už pro něj bude boj o základní sestavu podstatně těžší.

    Jindřich Staněk v přípravě Slavie Jindřich Staněk v přípravě SlavieFoto Martin Malý / SK Slavia Praha

  • Hra na tři i čtyři vzadu

    Letní přípravné zápasy poukazovaly jednoznačně na to, že sestava na tři stopery bude hrát v Edenu prim. Podzim to potvrdil. Ačkoliv jsou „sešívaní“ schopní dle vývoje zápasu s postavením hráčů různě točit, do primárního rozestavení 3-4-3 či 3-5-2 nastoupili hned v 82 % zápasů první poloviny sezony. Naopak zimní příprava naznačuje, že „sešívaní“ se chtějí od dogmatu tříobráncového systému odklonit.

    V rozestavení 4-2-3-1 odehráli zápas se Sönderjyske i obě utkání s Pekingem Guoan. Že by chtěl Jindřich Trpišovský, aby byla Slavia pro své soupeře ještě méně čitelná? Ve formaci podobné tomu, co jsme vídali od Pražanů pár let zpátky, působili hráči více při chuti směrem do ofenzivy. Nutné jsou k ní ale typická křídla, která Slavia má pouze v podobě Matěje Juráska, případně Conrada Wallema či Ivana Schranze. Naopak na struktuře presinku ve 4-2-3-1, které tým využíval na podzim minimálně, je třeba ještě pracovat, někdy se zdálo, že jsou slávisté v soubojích o dva kroky později.

    Zmrzlý jako největší zimní posila Slavie? Tenhle univerzál si říká o základ
    Video se připravuje ...

  • Sázka na slabší soupeře

    Když se ohlédneme za posledními roky, uvidíme, že Slavia málokdy sází v přípravě na prestižní a elitní soupeře. I ligovou generálku hrála v létě s třetiligovým Dynamem Drážďany. Nelze říct, zda je to dobře, či ne, jde zkrátka o jiný přístup. „Sešívaní“ kladou na soustředění obrovský důraz na běhy a samotné tréninky, dá se tak říct, že přáteláky jsou pro ně spíše trochu zpestřením.

    Tuto zimu byl ale rozdíl v kvalitě soupeřů Slavie a jejích ligových rivalů do očí bijící. Plzeň se utkala s Ferencvárosem a čeká ji čtvrtý tým dánské ligy Aarhus. Sparta se utkala s osmifinalistou Ligy mistrů z Kodaně a dále vyzve Bodö/Glimt či Malmö. Trpišovského parta hrála se Sönderyjske z druhé dánské ligy, s AIK Stockholm a s čínským Pekingem Guoan. Švédský Stockholm se sice ukázal jako dobrá volba (fyzicky nepříjemný a bránící z bloku jako většina soupeřů v lize), rozhodně se nedá říct, že by Slavia změřila síly s rovným soupeřem, což se nezmění ani při generálce se Zlatými Moravci. Zvládnou hráči v Edenu po začátku FORTUNA:LIGY přeřadit na vyšší výkonnostní stupeň?

    Slávističtí hráči slaví gól proti Pekingu Guoan, který v prvním duelu porazili 3:1 Slávističtí hráči slaví gól proti Pekingu Guoan, který v prvním duelu porazili 3:1Foto SK Slavia Praha

  • Wallem může být jarní kometou

    Asi žádný hráč Slavie neměl v první půlce sezony tak vzestupnou tendenci výkonů jako Conrad Wallem. Z hráče, který naskakoval na pár minut zápasu, se postupně vypracovala velká opora, která si v závěru podzimu naprosto podmanila post levého wingbeka. Není tak divu, že na šikovného univerzála už teď chodí do Edenu nabídky.

    Pro fanoušky musí být obzvlášť vzrušující to, že Nor se zdaleka nepřiblížil svému ideálu. V létě zmeškal většinu přípravy, pak ho zbrzdilo zranění. Měl na své straně veškeré znevýhodnění, co šlo. Zvyknutí si na systém a spoluhráče a především absolvování plného soustředění nyní dělá z Wallema kandidáta na klíčového hráče jara. Ve všech zápasech vypadal skvěle běžecky i herně, přesto je zde lehký zádrhel. Proti Pekingu si zranil kotník a střídal. Ve Slavii budou doufat, že nepůjde o nic vážného, roste tady totiž dost možná další velká hvězda ligy.

    Conrad Wallem může být slávistickým řešením na neproduktivní ofenzivu Conrad Wallem může být slávistickým řešením na neproduktivní ofenzivuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Někteří hráči jsou nechtění

    V nabitém kádru už pro ně není prakticky místo, a že se s nimi úplně nepočítá, potvrdilo i soustředění v Portugalsku. Stoper Taras Kačaraba nastoupil ze čtyř možných zápasů pouze jednou a to na 24 minut. Přednost před ním dostali i hráči, jejichž preferovaná pozice stoper není – Lukáš Masopust, Jan Bořil či Michal Tomič. Pokud ho nebrzdilo zranění, realizační tým evidentně nechce ukrajinského reprezentanta zbytečně rozehrávat. Přeci jen je o něj zájem v zahraničí.

    Něco podobného platí pro brazilské křídlo Ewertona. Ten v prvních dvou utkáních nebyl ani na lavičce, přestože s týmem naplno trénoval. A těžko říct, jakou měrou by do utkání s Pekingem zasáhl, kdyby nemusel nuceně v první půli střídat Conrada Wallema. Hráč, který strávil podzim v Baníku Ostrava, ale přistoupil k ojedinělé šanci s maximální profesionalitou, odvedl skvělý výkon a vstřelil vítězný gól. Podle všeho by to ale stačit nemuselo, Slavia stále čeká na nabídky.

    Opanuje nová posila ve Slavii levou stranu a vyřadí (definitivně) Dumitresca?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
57

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud