10. dubna 2017 • 12:41

Revoluce je tady! Liga kývla na model se třemi skupinami po 30 kolech

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká fotbalová (r)evoluce je tady! Od sezony 2018/19 se bude hrát nejvyšší soutěž v Česku podle nového modelu. Po 30 kolech se týmy rozdělí na tři skupiny, fanoušci uvidí víc zápasů a některé sledované zápasy tak budou k vidění během jednoho ročníku třikrát až čtyřikrát. Hlasování o návrahu dopadlo v poměru 30:2. Pro schválení hlasovaly všechny kluby z první ligy, ve druhé lize byly proti Opava a Znojmo.



Herní model s nadstavbovou částí mají už v Belgii, Nizozemsku, na Slovensku, v Rakousku, Polsku či Skotsku. Nyní se k nim přiřadí také Česko.

"Kluby to vnímají jako určitou příležitost pro větší naplněnost stadionů. Měli by to ocenit také fanoušci, natáhneme sezonu směrem do léta. Benefitů je celá řada, je to vítězství lidí, kteří chtějí pomoci atraktivitě ligového fotbalu," okomentoval změny šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. "Revolucí bych to nenazval, na místě je slovo evoluce,“ prohlásil.

Změna formátu a video. Sezona 2018/19 bude revoluční, říká Dušan Svoboda
Video se připravuje ...

Co všechno se změní? Skupiny o titul se zúčastní prvních šest týmů, které se mezi sebou utkají každý s každým jednokolově. Tři nejlepší celky budou hrát třikrát doma a dvakrát venku. Týmům zůstanou body po 30 kolech.

Celky na sedmém až desátém místě se pohárovým způsobem střetnou o to, kdo si se čtvrtým nebo pátým mužstvem zahraje o místo v Evropské lize. Zbylých šest týmů bude hrát jednokolově o udržení, přičemž poslední celek sestoupí přímo do druhé ligy a mužstva na 14. a 15. pozici budou baráž s druhým a třetím z druhé nejvyšší soutěže.

Při tvorbě nového modelu se snažil Svoboda vnímat i názory fanoušků. „U všeho, co se snažíme dělat, jsou pro nás nejdůležitější fanoušci, bez nich se to hrát nedá. Diskuze vnímám, bavím se o tom osobně se stovkami lidí, funguji i v amatérském fotbale, poslouchám různé názory a snažím se na ně reagovat. Tlačím na kolegy, aby objížděli další ligové soutěže a hledali inspiraci," řekl na tiskové konferenci. "Víme, jak některé věci zafungovaly jinde. Když to srovnám s dalšími ligami, nemyslím si, že jsme nějací buldoci, pořád je to ještě hodně konzervativní varianta,“ uvedl Svoboda.

BLOG Lukáše Tomka: Nový model fotbalové ligy? Správný krok, který teď musí využít kluby. Čtěte ZDE>>>

Nový herní model ePojisteni.cz ligy od sezony 2018/19

V nejvyšší soutěži se odehraje 30 kol jako dosud, v nichž se každý s každým utká dvakrát. Poté se týmy rozdělí v nadstavbové části do tří skupin, do které si přenesou získané body.
Skupina o titul:
prvních šest týmů si proti sobě zahraje jednou, přičemž první tři týmy budou mít výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí.
Skupina o baráž o Evropskou ligu: týmy na 7. až 10. místě se utkají o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě ze skupiny o titul. Tato skupina se bude hrát vyřazovacím způsobem dvoukolově.
Skupina o udržení: týká se týmů na 11. až 16. místě, hraje se jednokolovým systémem stejně jako skupina o titul, poslední sestupuje přímo do druhé ligy, 14. a 15. tým čeká baráž s druhým a třetím týmem z druhé ligy.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud