Aleš Roll
21. července 2010 • 04:00

Polák k Barošovi? Galatasaray loví českého záložníka

Autor: Aleš Roll, Ondřej Škvor
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Galatasarayi se možná sejdou dva Češi. Istanbulský celek má velmi intenzivní zájem o Jana Poláka. Reprezentační záložník Anderlechtu Brusel tak může v tureckém týmu doplnit kanonýra Milana Baroše.



V mužstvu mistra belgické ligy už zůstat nechce. Jan Polák to dal bruselskému klubu jasně najevo tím, že odmítl prodloužit smlouvu, která mu končí za rok. I proto po něm touží turecký gigant, třetí tým uplynulé sezony Süper Lig.

„Vím, že ze strany Galatasaraye je zájem, naposledy Honzu sledovali minulý týden v přípravném zápase Anderlechtu proti Kolínu nad Rýnem,“ potvrdil Sportu hráčův agent Pavel Paska z manažerské společnosti ISM.

Mezi oběma stranami se údajně horečně jedná. Samotný hráč se ke svému případnému přesunu do Turecka nechtěl příliš vyjadřovat. „Bohužel o tom nic nevím, turecké noviny nečtu,“ vzkázal přes sms zprávu.




Galatasaray neusiluje o českého reprezentanta poprvé. Chtěl Poláka získat již dvakrát v minulosti. Poprvé to bylo na jaře 2006, podruhé o rok později v létě. Tehdy byl rodák z Brna ještě hráčem bundesligového Norimberku a Turci za něj nabízeli okolo dvou milionů eur.

Dnes by za něj Anderlecht rád vyinkasoval víc. Požaduje údajně okolo 3,5 milionu eur (asi 75 milionů korun), tedy částku, kterou za Poláka zaplatil v létě 2007 při jeho příchodu z Německa. „Podle mého však není
pravděpodobné, že tyto peníze za Poláka dostane. Jan byl dlouho zraněný a nehrál,“ domnívá se novinář Yves Taildeman z belgického deníku La Derniere Heure, který se pohybuje okolo Anderlechtu.

Jan PolákFoto Michal Beránek Sport


Ani samotný Polák si nemyslí, že by za něj někdo zaplatil tak vysokou sumu poté, co v poslední sezoně promarodil osm měsíců s poraněným kolenem. „Je to nesmysl. Takové peníze za mě asi nebude chtít nikdo zaplatit, je to fakt hodně,“ uznal defenzivní záložník před pár týdny v rozhovoru pro Sport.

Polák působí v bruselském klubu tři roky, smlouvu má až do léta 2011. Klub mu prý nabídl prodloužení kontraktu, devětadvacetiletý záložník však odmítl. „Vedení Anderlechtu bylo z jeho rozhodnutí zklamané, a tak mu dalo svolení, že může opustit klub a najít si jiné angažmá,“ popisuje Taildeman.

Ihned se začali ozývat zájemci. Kromě italských prvoligových celků Neapole a FC Janov přispěchal s velmi konkrétním návrhem angažmá také řecký PAOK Soluň. Polák na ni však neslyšel. „Tato nabídka je zajímavá, ale odmítl jsem ji, protože chci hrát ve vznešenější evropské soutěži,“ vzkázal český reprezentant.



Nyní se ozval Galatasaray. Intenzivní jednání s belgickým klubem potvrzují i některá turecká média. „Polák je na pozici defenzivního záložníka jediným kandidátem,“ píše se například v listu Sabah.

Situace se však může zkomplikovat postojem Anderlechtu. Klub totiž čeká 3. a 4. předkolo Ligy mistrů, a tak by raději Poláka uvolnil až po této klíčové fázi. „Nebyl bych překvapený, kdyby si ho Anderlecht nechal a prodal až potom, je totiž pro klub stále důležitý,“ myslí si Taildeman, který je s děním v klubu dobře obeznámen.

Pokud ovšem Polák naskočí v kvalifikaci Ligy mistrů za Brusel, nebude moci na podzim hrát evropské poháry v jiném klubu. A Galatasaray se chystá na Evropskou ligu…

Pokud k přestupu Poláka do dojde, setká se v týmu žlutočervených s dalším reprezentantem Milanem Barošem. Ten má sice v Galatasarayi smlouvu také už jen na rok, k jejímu prodloužení by však mělo dojít. „Jednali jsme o tom minulý týden, Milan je jejich nejdůležitější hráč,“ uzavřel Paska.



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud