25. března 2014 • 04:00

Penaltová REVOLUCE! Fotbal v Česku ruší remízy a napodobí hokej

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná se po Česku brzy bude opičit celý svět. Připravilo totiž penaltovou revoluci, kdy v řadě soutěží odzvonilo remízám. Od nové sezony se v Čechách chystá bonusová podívaná pro fanoušky: jakmile duel v ČFL a českých divizích skončí remízou, bude následovat penaltový rozstřel. Úspěšnější tým získá o bod navíc.



Věc, která je známá spíš z hokejového prostředí, kde utkání končí samostatné nájezdy, se po úspěšném zavedení v Plzeňském kraji chystá expandovat do dalších koutů republiky.

Místopředseda FAČR Roman Berbr, který vše vymyslel, je nadšený a tvrdí, že se fanoušci budou dobře bavit. Novinku zavedly ve svých soutěžích už i některé kraje, jiné však řekly ne. Jako třeba na Liberecku, kde krajskému fotbalu vládne Miroslav Pelta, šéf FAČR.

„V Čechách už je to rozhodnuté. Nenašel se nikdo, kdo by byl zásadně proti,“ hlásil nadšeně Berbr. Podle něj se tři čtvrtiny týmů v ČFL a českých divizích na penalty těší. Projekt je jeho nápadem. „Kdo se toho bojí, dělá fotbal pro sebe, kdo se novinek nebojí, dělá fotbal pro lidi. Je to atraktivní a budete se na fotbal těšit,“ pohlíží s optimismem do budoucna místopředseda FAČR.

Naopak na Moravě projekt zelenou dosud nedostal. „Zatím pojedeme postaru, nic měnit nebudeme,“ prohlásil Pavel Blaha, předseda Řídící komise pro Moravu. Novince se nebrání, zatím prý ale raději počkají, jaký úspěch bude mít penaltový rozstřel v Čechách. „Kluby z toho nejsou nějak nadšené, nebudeme nikomu nic nařizovat,“ dodává.

Berbr si ale stojí za svým. Na myšlenku inovace tradičního systému jej prý přivedl otec jednoho z fotbalistů. „Přišel a řekl mi že, kluk hraje od žáků a nikdy v životě nedal gól. To mě inspirovalo,“ popisuje. Novinku už vyzkoušel v žákovských soutěžích na Plzeňsku. „Mydlilo se to tam tři roky. Pak jsem přišel za kluby, ty to odsouhlasily a šlo se do mužů. Diváci jsou nadšení,“ tvrdí.

Své argumenty opírá o to, že na penaltách mohou kluby jen vydělat díky bonusovému bodu pro vítěze. „Dáša (Dagmar Damková, šéfka komise rozhodčích a partnerka Berbra) přivezla informace, že o téhle věci uvažují v Anglii. Už tam kvůli tomu měli tři sezení. V okamžiku, kdy to tam rozjedou, tak to koupí celý svět. Přemýšlím, že si to nechám patentovat,“ přesvědčuje Berbr.

Jakou má jeho nápad podporu v krajích? Ty mají samy v kompetenci rozhodnutí, zda novinku zavedou. Proti penaltám jsou třeba na Liberecku, kde dosud vládne šéf FAČR.

„Jsme zásadně proti, protože to popírá myšlenku tříbodového systému. Ten vyvinul tlak na to, aby se hrálo na vítězství,“ tvrdí Jan König ze sekretariátu Libereckého krajského fotbalového svazu. Na změnu by prý kývl v jediném případě. „Pokud nám to soutěžní řád přikáže, tak s tím samozřejmě nic nenaděláme, ale jako STK jsme v tuhle chvíli určitě proti zavedení.“

Naopak penaltové rozstřely se už po plichtě zahrávají na Plzeňsku, Ústecku a Karlovarsku. Další kraje v Čechách o novince uvažují, teprve se o ní budou vážně bavit. Někde k ní ale mají blíž než ostatní. A to třeba v jižních Čechách. „Výkonný výbor o všem rozhodne v květnu. Ale už nyní tenhle systém funguje u mládeže i žen. Proto se domnívám, že zavedení této věci je reálné,“ hlásí Vladimír Eibl, sekretář Jihočeského fotbalového svazu.

Podobně vnímají situaci i na Královéhradecku. „Penalty už se kopou u dorostů. Vyzkoušeli jsme to a nebyl s tím jediný problém, takže se o tom budeme bavit i směrem k dospělým,“ přidává zkušenost Ladislav Brož, sekretář Královéhradeckého fotbalového svazu.

Jeho kolega z Pardubicka Martin Voženílek názor podporuje. „Bude to hodně atraktivní pro lidi, samozřejmě to třeba někoho naštve, ale pozitiva by měla převažovat.“ Naopak na Moravě převažuje názor, že fotbal by měl hrát podle tradičních pravidel.

Zelenou dal projektu jen Zlínský přebor. „Je to ale výjimka, co mám zprávy, tak se nikdo další přidávat nehodlá,“ doplnil Blaha. „Rozhodli jsme se do toho jít, bude to znamenat zatraktivnění soutěží,“ tvrdí Radovan Lukáš, sekretář Zlínského fotbalového svazu.

Sezona 2014/2015

Penalty určitě či spíše budou:
Plzeňský přebor, Karlovarský přebor, Ústecký přebor, Jihočeský přebor, Zlínský přebor

Není rozhodnuto:
Pražský přebor, Středočeský přebor, Královéhradecký přebor, Pardubický přebor, Vysočina, Olomoucký přebor

Penalty určitě, či spíše nebudou:
Liberecký přebor, MSFL, divize D + E, Jihomoravský přebor, Moravskoslezský přebor

Třeba Jihomoravský kraj s penaltovým bonusem nepočítá. „Projednávalo se to jen krátce, ale u nás o tom neuvažujeme. Jednomyslně jsme to zamítli. Jsme konzervativní, řadu nových věcí vítáme, ale tohle neprošlo,“ rezolutně odmítá změny v tradici Josef Dvořáček, sekretář tamního krajského fotbalového svazu.

„Na výkonném výboru se to nesetkalo s příznivým ohlasem, ale ještě oslovíme kluby. A pokud tam bude většinový zájem, tak to připravíme. Rozhodnou si to kluby samy,“ nechává bez odpovědi, zda novinku zavedou, Vladimír Janoško, sekretář KFS v Moravskoslezském kraji.

Většina oslovených přitom uznala, že fanoušci by nejspíš byli v případě penaltového rozstřelu spokojení. „Lidi se nahrnou za jednu branku, budou nadšení,“ věří Berbr. Jenže třeba na Vysočině jeho názor nesdílejí. „Někdy to samozřejmě platit bude, ale u hodně vypjatých zápasů si to nedovedu představit,“ kontruje zástupce Vysočiny Pavel Pech. „U divočejších utkání by to bylo složitější,“ přitakal sekretář Středočechů Zdeněk Krajl.

V kolika krajích se nakonec v nové sezoně penaltových rozstřelů fandové dočkají, tedy zůstává nejasné. Na řešení je času dost, napovědět může i to, jak se novinka osvědčí v ČFL a českých divizích. A pokud na změnu kývne Anglie, to pak teprve bude penaltový fičák.

NÁZORY Z KRAJŮ, KDE SE UŽ PENALTOVÉ ROZSTŘELY PRAKTIKUJÍ
PLZEŇSKÝ PŘEBOR, TJ Start VD Luby, 15. místo, sekretář KAREL KŘÍŽEK

Bilance v rozstřelech: Čtyři výhry, jedna porážka

„Musím říct, že nám ty penalty docela na podzim pomohly, když už to skončí nerozhodně, tak se na to lidi těší. Řekl bych, že u nás je na tuhle věc víc příznivých ohlasů. Ale to je asi pochopitelné, že se to líbí těm, co mají štěstí. Co se týče tréninků, tak bych řekl, že se kluci penaltám věnují, ale ne na každém tréninku. Spíš se to řeší formou nějaké soutěže, tak jednou za čtrnáct dní. Z pohledu fanoušků jsme nějaký zvýšený zájem nezaznamenali, třeba že by někdo přišel a vyptával se, jak to s těmi penaltami je. Nebo, že by někdo přišel právě proto, že by se těšil na penalty. Když na náš zápas lidi přijdou, tak je zajímá fotbal. A když je remíza, tak je tam pro ně zkrátka ten penaltový bonus.“ 

ÚSTECKÝ PŘEBOR, FK Litoměřice, 3. místo, trenér PAVEL ZUNA

Bilance v rozstřelech: Dvě výhry, pět proher

„Penaltové koncovky jsou nová věc a týmy si na ni musí zvyknout. Když se podíváte na naše výsledky, tak to pro nás nebylo na podzim tak dobré. Naopak taková Bílina na tom vydělala, na podzim měla gólmana, co se na penalty specializoval. Teď už ho nemají a hned prohráli. Takže si nemyslím, že by na tom někdo dlouhodobě vydělal. Je to nula k nule. Co se týče přípravy, tak penalty kopeme pořád stejně. Samozřejmě se snažíme motivovat hráče, aby i na tréninku penaltu dal. Když nepromění, tak je tam příspěvek do kasy. Jde o ten pocit zodpovědnosti, který má hráč i při samotném zápase. Kluci bojují do poslední minuty o to, aby na penalty nedošlo. Stalo se nám, že se šlo třeba do desáté, jedenácté série a tam už se klukům moc nechtělo. Jinak střelce na první tři série vybíráme my trenéři.“

KARLOVARSKÝ P., Františkovy Lázně, 10. místo, člen výboru JAN ŠIMEČEK

Bilance v rozstřelech: Pět výher, jedna porážka

„Na podzim se po devadesáti minutách vyhrálo jen jednou, takže my si zavedení penalt pochvalujeme. Rozstřel jsme si vyzkoušeli šestkrát a jen jednou jsme ho prohráli. Musím taky s odstupem přiznat, že jsme tomu hned od začátku nefandili, ale jako vedení jsme změnili na penaltovou koncovku názor. Myslím, že je to atraktivní pro samotné hráče, kteří si můžou vybojovat bod navíc, i pro fanoušky. Na tréninku se na penalty kluci připravují a vzhledem k tomu, jak nám to šlo během podzimu, tak teď budou kopat možná penalty o to víc. Jinak musím říct, že my máme trochu jiné starosti než penalty. Pálí nás odchody hráčů do Německa či Rakouska. My tady hráče vypipláme a on pak bez náhrady odejde. To by se mělo řešit.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud