8. prosince 2014 • 15:13

Real Lískovec i Celtic z Bořetic. České kluby hrají ve slavných dresech

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
  • Real Lískovec hraje divizní zápasy skupiny E v dresech Realu Madrid. Jeho hráči si tedy mohou hrát třeba na Cristiana Ronalda.Real Lískovec hraje divizní zápasy skupiny E v dresech Realu Madrid. Jeho hráči si tedy mohou hrát třeba na Cristiana Ronalda.FOTO: koláž iSport.cz, Reuters, EPA

    Chcete vidět v akci Real Madrid, FC Liverpool, Celtic Glasgow, nebo třeba Galatasaray? Nemusíte za hranice. Stačí vyrazit na některé zápasy nižších soutěží v Česku. Nenarazíte sice na hvězdy typu Cristiana Ronalda, Maria Balotelliho ani Wesleyho Sneijdera, ale „bílý balet“ najdete i tak klidně několikrát. Třeba v divizi E.

  • Real Madrid - Real Lískovec

    Divize E – 14. místo

    Fotbalisté Realu Lískovec hrají v divizi v dresech Realu MadridFoto Internetové stránky Realu Lískovec

    Dresy jednoho z nejslavnějších klubů světové historie pro Lískovec získal před několika lety bývalý kapitán týmu Martin Šrámek (nyní hostuje v Dětmarovicích) od kamaráda ze Španělska. „Bílý balet“ se ale klubu říkalo prakticky od jeho založení v roce 1961, trvá to tedy už více než půl století. I když se tehdy hrálo na škváře, tým nastupoval v bílých dresech. Ty z Realu Madrid měl několik let, dokonce celé tři sady, a to včetně modré, v níž hrál Real v roce 2011. Náklonnost ke klubu byla taková, že si třeba během roku 2012 hráči nakoupili i další propriety související s madridským klubem. „Nové sady jsme si nekupovali, ale v těch stávajících stále hrajeme. Pořád jsme Real,“ řekl Sportu Dominik Mojžíšek, sekretář klubu, který funguje jako farma druholigového Frýdku-Místku.

  • Real Madrid - FC Libišany

    Pardubická I. B třída, sk. A – 1. místo

    Libišany - Další "bílý balet" z nižších soutěží v ČeskuFoto Internetové stránky Libišan

    Tradice hrát v dresech Realu Madrid vládne v Libišanech od roku 2010 a od té doby se jí klub drží. „Dresy nám koupil sponzor a hrajeme v nich pořád. Jsme malý klub, takže jsme takovou pomoc uvítali, to je jasné,“ říká Jaroslav Ehl, sekretář Libišan. A tak týden co týden vybíhají Libišovští na plac v jejich Heineken Areně jako „Bílý balet“. Dresy mají snad jedinou odlišnost: vedení Libišan na ně nechalo našít vlastní znak. Figurují na nich jmenovky hráčů a nad číslem se skví nápis „We are team“ tedy, My jsme tým“. V dresech Realu chodí na zápasy i někteří fanoušci. „Ale soupeři nám tak neříkají, někteří možná ani nevnímají, v čem hrajeme,“ usmívá se sekretář klubu, který je na Pardubicku po podzimu v čele skupiny A I. B třídy.

  • FC Liverpool - Dolní Chabry

    Pražská I. A třída, sk. A – 3. místo

    Dolní Chabry hrávaly před párl tedy v liverpoolské "klasice" - červených dresechFoto archiv Sportu

    Dresy Liverpoolu týmu před lety zajistil Vladimír Šmicer, který v anglickém klubu během kariéry hrál. Nyní je šéfem dolnochaberského fotbalu. „Teď už v dresech Liverpoolu mistráky nehrajeme, jsou ve skladu. Je to hezká památka,“ říká sekretář Miloslav Hofman. „Dresů jsme měli patnáct, dva už si ale někdo vypůjčil… Hrát bychom v nich mohli, ale už je raději nevytahujeme.“ V „liverpoolské éře“ za áčko Chaber hráli i Ladislav Vízek, Ivan Hašek či třeba Patrik Berger.

  • FC Liverpool - SK Černolice



    Středočeská I. A třída, sk. A – 4. místo

    Liverpoolské dresy jsou stále k vidění v duelech Černolic, tentokrát v černém provedení.Foto internetové stránky Černolic

    Slavný klub z Anfieldu inspiroval kromě Dolních Chaber také středočeský SK Černolice, ten se rozhodl využívat někdejší černou variantu dresu populárních „Reds“.

  • Celtic Glasgow - Slovan Bořetice

    Jihomoravská I. B třída, sk. A – 2. místo

    Bořetice hrají stále v zelenobílých dresech CeltikuFoto internetové strany klubu z Bořetic

    Oficiálně se jihomoravský klub jmenuje TJ Slovan Bořetice. Jenže klubu se stejně říká Celtic. A to už od šedesátých let minulého století. Tehdy skotský celek patřil k evropské elitě a vyhrával. Podobně si vedly na své úrovni i Bořetice, válcovaly soupeře a diváci je přirovnávali ke skotské mašině. Tenkrát tým postoupil ze čtvrté třídy až do okresního přeboru, soutěžemi procházel bez porážky. A zahráli si za něj i slavní hráči. Na sklonku kariéry za tenhle „Celtic“ válel v okresním přeboru František Veselý, později si angažmá v ambiciózní vísce střihli exligisté Jan Maroši, Lambert Šmíd či Petr Baštař. „Dresy Celtiku klub pořád má, tradice se drží. Podzim klubu vyšel náramně, přezimuje mezi nejlepšími,“ konstatuje bývalý předseda klubu Martin Michna.

  • Celtic Glasgow - SK Lhota

    Středočeská I. A třída, sk. A – 3. místo

    Klub hrající středočeskou I. A třídu vyznává zelenobílé barvy od nepaměti, má je i ve znaku. Se slavným skotským klubem ho pak v posledních sedmi letech pojí dresy. „Klub se k nim dostal díky čestnému předsedovi, kterým je Viktor Kolář,“ zmiňuje zástupce klubu Jan Dolejš šéfa agentury Sport Invest. „Ale i když máme na dresech jejich znak, tak nám to, že jsme Celtic, nikdo ze soupeřů, ani z fanoušků neříká,“ směje se Dolejš a přidává zajímavost z poslední sezony. „Nastoupily proti nám Černolice v černých dresech Liverpoolu, tak jsme si říkali, když proti nim hraje Celtic, jaký zápas se to vlastně hraje,“ dodává s úsměvem Dolejš.

  • Galatasaray – Spartak Průhonice

    Středočeská I. B třída, sk. D – 7. místo

    Galatasaray hrají v Průhonicích. Klubu působícím v nižších soutěžích koupil dresy slavného tureckého klubu bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši. Ten také na podzim odehrál za klub čtyři duely.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Před pár desítkami let se tradovalo, že když soupeři jedou hrát ligový zápas na Spartu, prohrávají už v Průhonicích 0:2. To už sice neplatí, přesto se řadě týmů mohou právě v tomhle místě rozklepat kolena. Tamní Spartak totiž na podzim hrával v dresech tureckého gigantu Galatasaraye Istanbul. Klubová soupiska vám hravě odhalí, kdo má tuhle novinku na svědomí – bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši. Nastoupil na podzim sice jen do čtyř zápasů, ale průhonický tým hodil do „Gala“. V tureckém klubu totiž během kariéry hrál a dresy šoupnul v novém působišti v rámci zápisného.

  • Mnichov 1860 – Sokol Černiv


    Ústecká I. B třída – 3. místo

    Fotbalisté Černivi nastupují už šestnáct let k soutěžním zápasů v dresech německého Mnichova 1860. Šéfem klubu je Marcel Týce, jeho syn v Německu dlouhá léta hrál.Foto Vladimír Škaloud pro Sport

    Není to světový velkoklub, který by měl desítky milionů fanoušků po celém světě. Přesto se v Sokolu Černiv zhlédli právě v něm. Fotbalisty týmu z ústecké I. B třídy „oblékl“ momentálně druholigový Mnichov 1860. Vysvětlení je nakonec jednoduché: šéfem Černivi je totiž Marcel Týce, otec bývalého českého reprezentanta, který za Mnichov 1860 devět sezon hrál. „První dresy jsme dostali hned v premiérové sezoně, co byl Roman v Německu. A od té doby klubu pomáhá. Už je to šestnáct let,“ konstatuje Týce senior.

    Fotbalisté Realu Lískovec hrají v divizi v dresech Realu Madrid
    Fotbalisté Realu Lískovec hrají v divizi v dresech Realu Madrid

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud