4. června 2014 • 22:01

Byly to obrovské nervy, ale postup je zasloužený, těší Prokopce

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když si během sezony trenér fotbalistů Hradce Králové Luboš Prokopec počítal, kolik bude potřebovat bodů na návrat do první ligy, došel k číslu 54. Jenže před posledním kolem měl jeho tým 58 bodů a stále neměl jistotu postupu. Nakonec však i přes velké nervy dokázali hradečtí fotbalisté vyhrát poslední zápas v Pardubicích 1:0 a spolu s Českými Budějovicemi si po roční pauze znovu zahrají nejvyšší soutěž.



"Byly to obrovské nervy. Od začátku sezony jsme prohlašovali, že jdeme za postupem, ale bylo to velmi těžké," přiznal Prokopec v rozhovoru s novináři. "Měl jsem to špatně spočítané, protože jsem si myslel, že bude stačit 54 bodů. Nakonec jsme potřebovali 61 bodů, protože Budějovice i Táborsko stále vyhrávaly a dostaly nás pod tlak. O to obdivuhodnější je, že to kluci zvládli," těšilo kouče "Votroků".

Postup se podle něj rodil už ve 4. kole, do kterého šel favorit druhé ligy s pouhým jediným získaným bodem. Ale výhra nad Třincem 2:1 ho nastartovala k sérii sedmi výher. "To byl klíčový moment. Po třech kolech jsme měli jediný bod, ale nesložili jsme se a zvedli jsme se. Ta vítězná šňůra nás nakopla," vzpomínal Prokopec.

Ani na jaře to však neměl Hradec snadné. "V zimě odešlo několik hráčů a museli jsme to znovu přebudovávat. Navíc jsme hráli těžké zápasy venku, kde jsme ztráceli, ale ukázalo se, že každý získaný bod měl svou cenu," dodal Prokopec.

Poslední krůček musel Hradec udělat v derby v Pardubicích, kde potřeboval zvítězit, ale gól dlouho nepřicházel. "Pardubice dobře bránily a kluci byli pod tlakem, ale zvládli to. Museli jsme jít do rizika, poslali jsme na hrot vysokého Adriana Rolka. Pak jsme byli jasně lepší a zaslouženě jsme vyhráli a postoupili. Všichni hráči to odmakali a zasloužili se o postup," chválil Prokopec.

Nyní budou Východočeši bujaře slavit, ale už musejí začít přemýšlet i nad tím, jak tým připravit, aby se do druhé ligy za rok zase nevrátil. "Víme, že první liga je jiný level. Už jsem to poznal během těch šesti zápasů, co jsem v lize odtrénoval. Teď jsme v emocích, oslavíme a to a v pátek si sedneme a začneme řešit, co dál," řekl Prokopec.

Hradec vyválčil postup v derby s Pardubicemi
Video se připravuje ...

Počítá však s tím, že současný kádr se jen doplní o hráče, kteří zvýší kvalitu. "Budeme to řešit s vedením, ale hráči, co si ligu vykopali, by měli zůstat. Získali 61 bodů, takže něco musí umět a z toho budeme vycházet. Určitě ale nějaké hráče budeme chtít přivést. Musíme si říct, jaké jsou naše ekonomické možnosti," naznačil filozofii Hradce Prokopec.

K prvnímu týmu přišel od mládeže a právě v zařazování mladých odchovanců chce pokračovat. "Do přípravy s námi půjde Dan Trubač, což je reprezentant ročníku 97. Určitě půjdeme cestou výchovy mladých hráčů, na druhou stranu budeme chtít, aby mladí hráči šli na hostování do druhé ligy, kde budou pravidelně hrát, než sedět na lavičce v první lize, to jim nic nedá," dodal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud