Martin Mls
27. srpna 2022 • 14:50

Dukla je v maléru, hrozit může i odečet bodů. Zíral jsem, říká majitel

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má to být sezona, v které se Dukla pokusí o návrat do první ligy. Jenže hned na začátku je tu nepříjemný škraloup: Etická komise FAČR dejvický klub a jeho bývalého výkonného ředitele Michala Šrámka podezřívá z pokusu o ovlivnění tří zápasů na podzim 2018. V případě potvrzení maléru může mít čerstvě zahájené disciplinární řízení bolavou tečku, Dukla by v krajním případě mohla čelit i hrozbě odečtu bodů.



Před šedesáti lety sbírala tituly, tleskalo se jí i v Americe a Ota Pavel napsal kultovní knihu Duklu mezi mrakodrapy. Současnost má pro slavný klub šedivější odstíny. Dukla je po prvních třech zápasech ve druhé lize na nule a od čtvrtka čelí nepříjemnému podezření, že se prostřednictvím svého někdejšího funkcionáře Michala Šrámka snažila ovlivnit tři zápasy.

Na podzim 2018 se týmu z Julisky zle nedařilo, po sérii sedmi porážek dokázal zabrat až v osmém kole proti Liberci. Právě tenhle zápas, který skončil vítězstvím Dukly 2:0, mohl Šrámek podle Etické komise FAČR ovlivnit jako první.

SESTŘIH: Dukla - Liberec 2:0. Pod novým koučem brali domácí první body v sezoně
Video se připravuje ...

Pak tu jsou ještě dva problematické duely.

Patnácté kolo, Mladá Boleslav vs. Dukla (0:0): Šrámek se údajně pokusil narušit regulérnost soutěže tím, že požadoval žluté karty pro hráče svého týmu. Dukla dostala šest žlutých (Boleslav ani jednu) a klíčový záložník Daniel Tetour ještě červenou. Kvůli trestu musel vynechat osmifinále MOL Cupu s Teplicemi (1:3) a pro ligovou partii znovu s Teplicemi už byl volný. Dukla vyhrála 1:0.

„Když jsem se to dozvěděl, zíral jsem. Jestli se podezření prokáže a klub dostane trest, budeme to se Šrámkem řešit po právní stránce. Já se nikdy s nikým v zákulisí nebavil, distancuju se od toho,“ vzkazuje Petr Paukner, majitel Dukly.  „Jediné, co na toto mohu říci, že je vše absolutní nesmysl a veškerá obvinění odmítám,“ vzkázal Šrámek v neděli ráno.

Pro úplnost: etickou komisi zajímá i poslední utkání roku 2018 na Slovácku, které skončilo porážkou Dukly 0:1.

Tak či tak, Dukla ve zmíněné sezoně sestoupila, smutnou jistotu měla už dvě kola před koncem nadstavby. A Šrámek? Ten v klubu hned po sezoně skončil, vystřídal ho Pavel Vandas. Rok po něm do Dukly přišel Šrámkův syn David, jenž stejně jako kdysi jeho otec dělá výkonného ředitele. 

Etická komise případ znovu otevře 15. září. „Pozvali jsme zástupce Dukly k podání vysvětlení. Neznamená to, že jsou vinní, jen jsme nabyli podezření, které potřebujeme prověřit,“ popisuje předseda etické komise Jan Eisenreich.

Důležitý detail: Šrámek už není členem FAČR, takže by případný trest fotbalového tribunálu šel jen za Duklou. Co by jí v případě prokázání podezření hrozilo? „Možností se nabízí víc,“ odpovídá Eisenreich. „Disciplinární řád nám dává poměrně velký prostor zhodnotit míru provinění a podle toho udělit trest. Škála je široká: od finanční sankce po odečet bodů, který by se týkal aktuální sezony.“

FK Dukla Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud