Michal Kvasnica
5. března 2024 • 18:30

Druhá liga naruby: Pane Rado, takhle ne. Pochvala Opavě i béčkům

Vstoupit do diskuse
6
  • Co přineslo první jarní kolo druhé ligy?Co přineslo první jarní kolo druhé ligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Konec spánku, druhá ligo. Šílených tři a půl měsíců přestávky je za námi, F:NL o víkendu nahodila řetěz. Honba za postupem mezi elitu a ukrojením si z nového balíku za televizní práva začala, stejně tak doslova vražedný boj o záchranu. Každé úterý si spolu projdeme nejzajímavější události druholigového kola. Ty fajnové, překvapivé i smutné až ostudné. I takové se bohužel staly hned na úvod, že pane plukovníku.

  • Hezky, Slezský!

    Andrej Krajíček, nový slovenský majitel SFC Opava, může být se svými chalany zatím tuze spokojen. Jaro začal mančaft kouče Miloslava Brožka výborně. Nejdřív ve čtvrtfinále MOL Cupu postoupil přes Duklu (2:0) a F:NL odšpuntoval výhrou 1:0 nad Příbramí, která Slezský posunula už jen na čtyřbodový rozdíl od třetího Táborska. Za zmínku stojí i povedený debut devatenáctiletého stopera Sebastiana Pejši, syna bývalého ligisty Jana. „Taťka byl nervózní jako já, ale hodnotil mě kladně,“ usmál se teenager.

    Start má jedinou kaňku, a sice páteční návštěvnost 1370 diváků na tribunách. Takhle, někde by za to číslo byli rádi, ale v tradiční fotbalové baště, kterou Opava bezpochyby je? Zvlášť když se daří? To je zatraceně málo. Lidi, choďte na fotbal! Nejen v dubnu na pohárové semifinále se Spartou.

    Opava na úvod jarní části druhé ligy porazila PříbramFoto SFC Opava

  • Šlágr bavil. Až na Radu

    Šest branek, dotahování domácích, emoce, vyloučení, přes dva tisíce lidí na stadionu... Šlágr Dukla-Zbrojovka (3:3) bavil, byť paradoxně asi ani jedna strana v kontextu tabulky nebude s bodem úplně spokojená. Muris Mešanovič se při premiéře blýskl dvěma góly a ukázal, že v třiatřiceti letech – při vší úctě – ve F:NL ještě nemá co dělat. Elitní soutěž, ať už v Polsku nebo Česku, by Bosňanovi stále slušela více.

    Hezkému zápasu by slušela více i jistá míra gentlemanství. Tu v sobě bohužel neměl především pětašedesátiletý trenér Dukly Petr Rada, jehož výlevy směrem k hostům byly totálně za hranou.

    Máte to při tak parádní kariéře a zkušenostech zapotřebí, kouči? „Mě by táta zbil,“ často říkáte, když se vám něco nelíbí. Jenže vzorem pro mladší generace není ani vaše chování. Že na pozápasovou tiskovku raději dorazil asistent Jiří Vágner, vlastně ani nepřekvapilo.

    Kouč Dukly Petr RadaFoto Michal Beránek / Sport

  • Bajza u ťafky

    Byl odejit z Hradce Králové, přestože za něj na podzim v lize odchytal stoprocentní minutáž. Nové angažmá našel gólman Pavol Bajza, možná trošku překvapivě, na Žižkově. Konkurentům Františku Kotkovi s Janem Čtvrtečkou začínají složité časy, Bajza se totiž v Líšni hned postavil do brány. A byl u toho, když Jan Kozojed ve čtvrté minutě nastavení vystřelil hlavou tři body. Viktoria vyloupila Brno a dýchá se jí o malinko lépe, protože už nefiguruje v sestupové zóně.

    Pavol Bajza v akciFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Derby pro Kroměříž

    Překvapení na úvod! Moravské derby mezi Kroměříží a Vyškovem ovládli nad lídrem soutěže domácí, kteří figurují na třináctém místě tabulky. Pragmatický způsob hry kouče Martina Ondy zatím funguje, dvě výhry v řadě (1:0) vlily Hanácké Slavii energii do další práce. Teď hlavně nepolevit, pánové. Příprava na další utkání v Jihlavě začala hned v pondělí v Olomouci, kam na zápas Sigmy B právě s Vysočinou vyrazil Ondův asistent Tomáš Machálek.

    A ambiciózní Vyškov? „Dělali jsme v rozehrávce celou řadu chyb, hledali složitá řešení. A bohužel jsme propadli při dlouhém autu, pak už jsme tuhou defenzivu soupeře nepřemohli. Scházela mi trpělivost, technická vyspělost, pohyb,“ mračil se trenér Jan Kameník. Zimní průvan v kádru si holt vyžádá čas na vyladění.

    Kroměříž si na úvod jarní části druhé ligy vyšlápla na VyškovFoto Facebook SK HS Kroměříž

  • Rozdílné narozeninové oslavy

    Na Hané se slavily narozeniny. Nebo spíš někde měly a jinde budou. Padesátiny prostějovskému kouči Radimu Kučerovi pokazila vysoká prohra 0:4 na půdě Sparty B. „Krutý výsledek, nepříjemná facka,“ hlesl trenér, jenž se po třech a půl letech vrátil na pozici hlavního trenéra v Česku. Záchranářská mise bude hodně složitá, dost napoví již sobotní domácí duel s rezervou Sigmy.

    Luboš Loučka naopak zažil vydařenou premiéru. Opustil realizační tým Briana Priskeho a s mladíky i díky dvougólovému Michalu Ševčíkovi oslavil vítězný debut v nové roli. Přispěl k němu i Radek Šiler. Tohle jméno si zapamatujte. Devatenáctiletý útočník na podzim nastřílel v ČFL deset gólů za Admiru a vysloužil si velký transfer do ACS. Neprosadil se, ale 83 minut na hřišti poctivě odpracoval. „Přesně dokázal, proč je tu s námi. Byl silný v soubojích, velmi dobře si poradil v těžkých situacích s míčem a pomáhal ve výstavbě hry,“ chválil Loučka.

    Spokojeností sršel i Tomáš Janotka, trenér olomouckého béčka. Na rozdíl od Kučery si 42. narozeniny díky suverénní výhře 3:0 nad Jihlavou pořádně užije. Hanáci předvedli parádní výkon ve všech ohledech. „Občerstvení bude mít úroveň,“ slíbil kabině.

    Mimochodem, ani po přesunu na Andrův stadion nemusí Ebrima Singhateh přijít o šanci stát se druholigovým králem střelců. Ve Vlašimi se trefil osmkrát, teď za Janotkův výběr jednou. Příště ale s nejvyšší pravděpodobností bude rezervě z důvodu termínové kolize chybět. V Ostravě ho totiž využije Jiří Saňák jako žolíka na unavenou obranu Baníku.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud