9. května 2013 • 14:33

Johana: Po faulu Kweukeho mi bylo špatně, klidně ať nehraje rok

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Obránce Mladé Boleslavi Petr Johana není žádné ořezávátko. Už mnohokrát dokázal, že umí schytat i rozdat ránu. Když ale viděl zraněného spoluhráče Radka Dosoudila v semifinále Poháru České pošty po zákroku sparťana Kweukeho, lehko u srdce mu nebylo. „Nemohl jsem se na to koukat a šel pryč. Bylo mi špatně,“ prohlásil fotbalový tvrďák den po výhře na Letné 2:1.



Na začátku druhého poločasu Leonard Kweuke ostře zajel do Dosoudila a zlomil hu holenní kost. Od sudího viděl červenou kartu, zraněný hráč putoval okamžitě do nemocnice v Motole, kde se podrobil operaci. Sám Johana duel také nedohrál, když byl po hodině hry rovněž vyloučen.


Jak dlouho vám Kweukeho zákrok ležel v hlavě?
Jen tak nezmizí, bylo to zlé a v kabině o tom pořád mluvíme. Když jsem na hřišti viděl, jak vzal doktor Radkovu nohu do ruky, hned jsem věděl, že je zle. Nemohl jsem na to koukat a šel radši pryč, bylo mi špatně. O nás se sice říká, že v Boleslavi hrajeme tvrdě, ale když se na to podíváte, kolik vážných zranění máme, tak musím říct, že právě nás se ty špatné věci nějak drží.

Co si o tom faulu myslíte?
Neříkám, že chtěl Leo zlomit Radkovi nohu, ale podle mého musel vědět, že bude v tom souboji druhý a chtěl ten souboj dohrát. Koukali jsme na to ještě cestou domů do Boleslavi v autobuse, a když jsem viděl, kam Leo dopadl druhou nohou, tak chybělo málo a zlomil by mu ještě kotník. Vypadalo to strašně.

Dokázal jste si vůbec užít postup?
Musím říct, že nedokázal. To prostě nešlo, člověk musí myslet na to, co se stalo. Já už jsem tyhle hrozné chvíle zažil potřetí. Byl jsem u zranění Opiely i u problémů Michala Meduny, kde to bylo nejhorší, tohle byla třetí věc. Už nic podobného nechci zažít.

Vy jste za Kweukem na hřišti šel a gestikuloval na něj, co vás v tu chvíli napadalo?
Chtěl jsem mu naznačit, jak nesmyslný zákrok to byl. Člověk třeba pochopí, když jsou oba hráči ve skluzu, nebo když je tam hráč na dlouhou nohu. Tady měl Leo obě nohy ve vzduchu a musel vidět, že bude v tom souboji později. Radek je můj parťák z obrany, hraje tvrdě, ale ne záludně. Tohle byl strašný zákrok. Leo si teď musí sáhnout do svědomí, jak do toho střetu šel.

Pojedete za spoluhráčem do nemocnice, nebo jste mu zatím zkoušeli volat?
Já jsem s Radkem mluvil už někdy před půlnocí. Bral to hodně statečně, uvědomoval si, že se stanou i horší věci. Radek je silný, bral to v tu chvíli sportovně, i když to muselo být hrozně těžké. Ten jeho přístup se mi líbil. Už před operací za ním byla v nemocnici rodina. Jeho nejbližší chtěli být s ním.

Přišel vám ten zápas přehnaně vyostřený? Třeba Václav Kadlec si v závěru koledoval také o červenou kartu…
Možná tam byly ještě nějaké zákroky, ale ze strany Sparty. V závěru utkání jde pochopit, že do toho sparťani šli, protože prohrávali. Byli podráždění z toho, že to nešlo podle jejich představ.

Čeká vás zápas se Spartou i v lize, bude po téhle věci vyhrocené?
Takhle o tom nemůžeme přemýšlet. Já věřím tomu, že k ničemu podobnému nedojde a nic dalšího se nestane. Hrajeme fotbal pro lidi a nikdo nechce, aby se to pokopalo. Navíc samozřejmě vnímáme reakce Sparty. Trenér Lavička se po utkání omlouval a sám Leo po vyloučení hned šel za Radkem do šatny a zjišťoval, jak na tom je. Asi mu došlo, co udělal, i když pozdě…

Kdyby to byl hokej, asi by to vyřešilo jednoduše, že?
Asi možná jo (usměje se). Ale tohle je prostě fotbal a my chceme, aby v něm takové zákroky nebyly. Určitě ten faul Kweukeho nebude pro nás nějaká další motivace do nedělního ligového utkání se Spartou. To by bylo špatné. My jen chceme vyhrát každý zápas a ten se Spartou nebude výjimkou.

Jaký by měl podle vás dostat Kweuke trest?
Těžko říct. Kdyby ale záleželo na mně, tak bych ho nechal mimo hru tak dlouho, jak bude chybět ve hře Radek. Z mého pohledu tam byl od Lea úmysl ten souboj dohrát, takže když nebude Radek hrát třeba rok, tak by Kweuke neměl hrát stejně dlouhou dobu. Klidně rok. My jsme v tom utkání přišli o Lukáše Mageru, u něj se potvrdilo zranění vazů. Takže je taky ze hry na dlouhou dobu. Kdybychom věděli, že v tom zápase přijdeme o dva kluky a na tak dlouho, tak bychom se snad toho postupu radši vzdali.

Dosoudil je odnášen po faulu Kweukeho
Dosoudil je odnášen po faulu Kweukeho

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud