Michal Koštuřík
25. dubna 2018 • 04:00

Zlín vyzve v poháru Jablonec. Oba touží po finále se Slavií

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle zkratku do skupiny Evropské ligy ve Zlíně dobře znají z loňska a jdou po ní zase. Inspirovali i Jablonec. Obhájce MOL Cupu si to dnes (od 18 hod) rozdá v semifinále s nejlepším ligovým týmem jara o finálovou partii se Slavií. „Po výhře v Boleslavi vnímám pohár jinak,“ přiznal domácí kouč Vlastimil Petržela. „Jinak“ znamená, že ho bere ve vší vážnosti. Stejně jako sok.



Potkali se před sedmi týdny na stejném místě v HET lize. Premiéra Vlastimila Petržely na lavičce Fastavu dopadla šíleně, Zlín dostal doma od Jablonce nakládačku 0:4. K tomu zápasu se ale kouč nehlásí, prý si ho kvůli těžké chřipce nepamatuje. „Byl jsem v bezvědomí, ani jsem na to neviděl,“ říká v malé nadsázce. Zato jeho protějšek Petr Rada má vzpomínky stále živé. „Na co jsme sáhli, to nám vyšlo. Teď to bude úplně jiné, mnohem těžší,“ očekává.

Když vzal Petržela místo po odvolaném Bohumilu Páníkovi, záhy pochopil, jak je MOL Cup pro vedení klubu důležitý. Zpočátku se s tím neztotožnil, zajímala ho jen záchrana nejvyšší soutěže. Dnes je od ní Zlín krůček, takže otočil. „V žádném případě to nevypouštím. Bylo by příjemné dostat se do finále. Bude to válka,“ vzhlíží k semifinále.

V něm chce opět vidět to, co do hráčů vytrvale tluče. „Musíme hrát svůj fotbal, na kterém pracujeme. Vykombinovat to a zakončovat. Žádné náhodné nakopávání,“ opakuje své krédo. První plody své práce už vidí. „Je to pořád lepší a lepší. Ale aby šlo o automatismy, na to potřebujeme víc času. Když vydržíme zimní přípravu, další jaro už nebudeme doma prohrávat,“ přislíbil s tím, že by rád ve Zlíně pokračoval.

Smlouvu má ještě na příští ročník. „Líbí se mi tu, je to slušný klub s bezvadnými lidmi. Jedna rodina. Majitele Zdeňka Červenku mám strašně rád. Do ciziny už nechci, možná to tady dotrénuju,“ nevyloučil Petržela.

Sílu dnešního protivníka respektuje. Radův výběr rozjel jaro impozantně sedmi výhrami v řadě, poslední tři zápasy však výsledkově přibrzdil. Zapsal jen dvě remízy a porážku na Spartě. Herně si nicméně drží vysokou kvalitu. „Jablonec hraje dobře. Má podobný styl jako my. Samozřejmě chceme hrát líp než on, ale za tak krátkou dobu to nejde zařídit. To by byla náhoda. Ale snažíme se, i když máme bohužel hodně málo hráčů. Každý se dá porazit,“ nalévá do týmu sebevědomí.

Domácí favoritem nebudou, v této roli dorazí Severočeši. Není tajemství, že si jejich boss Miroslav Pelta vysnil přímý postup do EL a jistotu prémie ve výši cca 70 milionů korun. Tudíž dnešní triumf na Letné je nutností.

„Zlín se dostal v lize z nejhoršího, bezprostřední strach ze sestupu opadl. Někteří hráči šli od našeho posledního vzájemného utkání nahoru. Změnila se i sestava. Trenér Petržela píše, že nechce hrát nakopávanou, takže se toho nejspíš budou držet i proti nám,“ předpokládá trenér Rada, jenž včera přivezl na Moravu kompletní kádr.

Mužstvo se ubytovalo na stejném hotelu jako v březnu, přinesl mu štěstí. Každopádně čeká kouč daleko náročnější duel než tehdy. „K poháru přistupují týmy jinak. Ze Zlína po vítězství v Boleslavi spadla ta největší nejistota a nervozita. O postupu navíc rozhodne jeden zápas. Možná i proto se na to budou oba týmy soustředit ještě o něco víc než v lize,“ soudí.

Jablonec jde do bitvy po prohře 0:2 na Spartě. Na pražské Letné zahrál slušně, jenže mu v posledních týdnech odešla koncovka. „Spartu jsme odhodili, chceme jít do finále. Hráčům říkám, že se musí snažit, aby v kariéře něco vyhráli. Měli by chtít každou šanci využít,“ zdůraznil Rada.

Finále se Slavií je velká výzva. „Tyhle soupeře mám opravdu rád. Nebaví mě hrát se slabšími. Těším se v lize na Spartu. Čím lepší tým, tím lépe. Hráči se vymáčknou a ukážou, že nejsou takoví sráči. Finále je zrovna mezi Spartou a Olomoucí, to by byl krásný týden,“ nahlédl zlínský kouč Petržela do kalendáře. Datum 9. května je však magické i pro Radovu družinu.

MOL Cup - semifinále

ZLÍN–JABLONEC

středa 25. dubna, 18.00, ČT sport

pravděpodobné sestavy

ZLÍN: Zlámal – Matejov, Bijimine, Gajič, Bartošák – Ekpai, Traoré, Jiráček, Holzer – Mehanovič - Vukadinovič. Absence: Vyhnal, Janíček, Hronek, Kopečný (všichni zranění).

JABLONEC: Hrubý – Holeš, Pernica , Lischka, Zelený – Hübschman, Považanec - Masopust , Trávník, Jovovič – Chramosta . Absence: nikdo.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud