Michal Kvasnica
22. května 2019 • 12:27

Baroš vyléčil zranění. Ve finále poháru může být trumfem Baníku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Načasoval to tak, že na jeden z nejdůležitějších zápasů Baníku za posledních deset let je zpět. Milan Baroš po téměř dvou měsících vyléčil zranění, je připraven potrápit Slavii a dostat svou milovanou Ostravu do pohárové Evropy. A pak ukončit bohatou kariéru? To v tuto chvíli není jasné, slezský kádr i jeho kapitán jsou myšlenkami pouze u dnešního finále. „Bary tomu dodá grády,“ ví trenér Slavie Jindřich Trpišovský i jeho asistent Jaroslav Köstl: „Proti němu je to vždy krásné, těšíme se.“



Podle informací deníku Sport sice není pravděpodobné, že by Milan Baroš nastoupil do večerního utkání od první minuty, už jen vědomí, že je legenda na lavičce a do hry dřív nebo později zasáhne, však dodává Baníku ohromnou psychickou sílu. A fanouškům obou táborů extra dávku emocí.

„Milan je v dobrém nastavení, proto byl s námi na lavičce už v minulém utkání jako morální vzpruha. Kdyby to v neděli hořelo, tak bychom ho tam dali, ale jen to dýmilo, takže se šetřil. Třeba na středu,“ naznačuje ostravský kouč Bohumil Páník.

Baroš naposledy nastoupil v pohárovém semifinále proti Liberci na začátku dubna, vstřelil gól, vydržel hodinu. Od té doby pauzíruje. A Baník se bez něj střelecky trápí, neskóroval již pět zápasů. „Je to skvělý útočník, ve vápně to umí, s ním budou určitě silnější,“ myslí si záložník Slavie Josef Hušbauer.

Jeho a trenérovu tezi o Barošově startu však příliš nesdílí obránce Michal Frydrych, jenž se s bývalým (a možná i budoucím) spoluhráčem bavil v neděli během zápasu při rozcvičování. „Byl jen v teniskách. Těžko říct, jestli je připraven, třeba nás chtěl Baník jen zastrašit,“ usmívá se ostravský odchovanec.

Dnes nicméně půjde o tvrdou válku, nikoli o psychologickou hru. A tu MB27 umí jako málokdo jiný. Vzhledem k očekávanému opatrnému rozestavení s pěti obránci a čtyřmi záložníky bude na hrotu zřejmě operovat osamocený Nemanja Kuzmanovič. A právě Srba by jako žolík mohl vystřídat kapitán a zatopit tak africké stoperské dvojici v závěru duelu, který se může protáhnout až na 120 minut a penalty.

Ostatně i v nich by Baroš svému týmu pomohl. V této sezoně sice Ostravští kopali jedinou – a tu Jiří Fleišman proti Plzni neproměnil – v minulých ročnících a ve většině předchozích angažmá však 37letý forvard prokazoval sebevědomí a vysokou úspěšnost při jejich zahrávání. Penaltových videí například od tureckých fanoušků z Barošova působení v Galatasaray Istanbul je na YouTube k zhlédnutí několik.

„Bylo by skvělé, kdyby byl Milan naším faktorem X. Doufáme, že bude hrát od začátku nebo tam aspoň naskočí pak. A kdyby finále rozhodl, bylo by to super pro něj, Baník i celou Ostravu,“ přeje si sladkou tečku za svého spoluhráče i záložník Robert Hrubý.

Před třemi roky vyhrál Baroš český pohár s Mladou Boleslaví, stejnou trofej získal i ve francouzském Lyonu (2008), byť druhou polovinu sezony strávil na hostování v Portsmouthu, v jehož dresu slavil vítězství v FA Cupu. V Anglickém ligovém poháru zvítězil na začátku kariéry v Liverpoolu (2003).

Přidá dnes další kus do své sbírky?

Góly

Domácí:

Hosté: 37. T. Souček, 78. Masopust

Sestavy

Domácí: Budinský – Pazdera (46. Granečný), Procházka, Stronati, Šindelář (71. Diop) – Fleišman (C), Fillo, R. Hrubý, Jánoš – Holzer, Kuzmanović (81. O. Šašinka).

Hosté: O. Kolář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré (55. Král) – Masopust, Hušbauer (74. Olayinka), Zmrhal – Milan Škoda (C) (84. Kúdela).

Náhradníci

Domácí: Laštůvka, Granečný, Diop, Jirásek, Baroš, Šašinka, Mešaninov

Hosté: Coufal, Olayinka, Van Buren, Kúdela, Baluta, Král, Kovář

Karty

Domácí: Baroš (č), Procházka

Hosté: Milan Škoda, Traoré, Masopust, O. Kolář

Rozhodčí

Ardeleanu – Nádvorník, Blažej

Stadion

Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst)

Návštěva

11661 diváků

RENTGEN: Famózní Laštůvka a pevná defenziva. Jak by Slavia mohla zaskočit Baník ve finále MOL Cupu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud