12. srpna 2021 • 13:27

Rasismus v poháru. Hráč z Konga se při odvetě hlavičkou spletl

Autor: ČTK, pav
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Středeční zápas 1. kola domácího poháru mezi divizním Slavičínem a třetiligovým Frýdkem-Místkem poznamenal v prodloužení rasistický incident. Jeden z domácích příznivců urazil hráče tmavé pleti Bidjeho Manziu a útočník z Demokratické republiky Kongo to nenechal bez odezvy. Hlavou udeřil jednoho z přítomných diváků a byl vyloučen. Informoval o tom deník.cz.



„Na Madziho byl faul. Když ležel na zemi, jeden z diváků na něj zakřičel: 'Vstávej, ty černá opice.' Nevěděl, kdo to říká, ale vstal, zamířil k zábradlí a trefil prvního člověka,“ popsal náhradní brankář Frýdku-Místku Josef Květon. „Bohužel jej urazil pán, co stál za ním. Vím přesně, o koho šlo. Měl s sebou i děti. Řekl jsem mu, že jim moc hezký příklad, jak se správně chovat, nedává. Nevěděl, co říct. Ale neviním ostatní diváky, byl to zkrat jedince,“ prohlásil Květon.

Incidentu litoval i kvůli Manziově povaze. „Je to hodný a pokorný kluk, co se snaží učit česky, chce zapadnout. Není to klasický zahraniční hráč, co si sem přijede vydělat peníze a všechno ostatní má u zadku. Proto mě mrzí, jak to dopadlo a že to neunesl,“ řekl Květon.

Šestadvacetiletý Manzia má za sebou 45 ligových startů v dresu pražské Dukly, Olomouce a Opavy, v nichž vstřelil dvě branky. Slavičín vyhrál 3:2 po prodloužení, v normální hrací době skončil zápas 2:2. Těsně před Manziovým vyloučení dostal červenou kartu i jeho spoluhráč Lukáš Neuer.

Deník.cz uvedl, že vedení Frýdku nejspíše zažádá u disciplinární komise o Manziovo omilostnění, jelikož podle vedoucího mužstva Frýdku-Místku Svatopluka Schäfera ho vyprovokoval domácí příznivec.

K největšímu výsledkovému překvapení v úvodním kole domácího poháru došlo v Sedlčanech. Tamní divizní mužstvo porazilo druholigové Táborsko 4:3 na penalty. V normální hrací době skončil duel 2:2, po prodloužení 3:3.

Góly

Domácí: 39. Zvoníček, 85. Školník, 102. Šťastný

Hosté: 25. Kovařík, 90+1. Barkov

Sestavy

Domácí: Kuja – Staněk (77. Šťastný), Salajka, Kocián (90+3. Žůrek), Švach (C), Školník, Zvoníček, Kalus, Šebák (90+3. Fojtů), Juřica (56. Tomšů), Jakubowicz

Hosté: Gergela – Blejchař, Křenek (76. Barkov), Velner (C), Neuer, Kučera, Konečný (87. Janša), Vengřinek, Manzia, Kovařík (84. Raab), Byrtus (46. Tamajka)

Karty

Domácí: Školník, Staněk, Švach

Hosté: Manzia, Byrtus, Neuer, Velner, Kučera, Tamajka, Neuer, Manzia (č)

Rozhodčí

Gasnárek – Ogrodník, Poláček

Stadion

Slavičín

Návštěva

255 diváků

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud