Premium
9. února 2022 • 11:00

Pohárové derby: Priorita ne, válka ano. Co obě „S“ může postavit na nohy?

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po víkendu viditelně kulhají a kurýrují si bolavá místa na těle. Ranění obři se dnes zaklesnou do sebe. Slavia se Spartou si to rozdají ve čtvrtfinále MOL Cupu. Výsledek střetu významně ovlivní náladu v největších klubech v tuzemsku. A to navzdory tomu, že ani pro jednu stranu není domácí pohár prioritní soutěží. Pořád je to ale derby. Nelítostná válka prošpikovaná emocemi. „Obě strany budou brát zápas prestižně a s nábojem,“ je přesvědčený Jindřich Trpišovský. Hraje se v Edenu. Bohužel opět před pouhou tisícovkou fanoušků… V zamčené části článku najdete i tři faktory, ve kterých se obě „S“ potřebují od víkendu zlepšit.



Je celkem logické, že za současné situace není tuzemská pohárová soutěž na vrcholu priorit Sparty a Slavie. Hlavní metou je mistrovský titul, jehož bonusovou složkou je vstup do kvalifikace Ligy mistrů. Tou druhou úspěšný výstup z prvního kola vyřazovací fáze Konferenční ligy. Boj začne příští čtvrtek. Takhle to mají, a celkem logicky, největší české fotbalové značky nastavené.

Důkaz? Slova Jaroslava Tvrdíka v klubovém pořadu Hovory z Etoro Lounge. „Pro nás pohár není priorita a nemáme žádnou potíž, jestli v něm prohrajeme, nebo z něj vypadneme. My se chceme naplno soustředit na ligový titul, mezinárodní soutěže,“ pravil upřímně šéf Slavie.

Je poněkud paradoxní, že jeho podřízený - trenér Jindřich Trpišovský - to takhle černobíle nevidí. Když na tiskové konferenci před startem jara dostal od Sportu otázku, zda některou ze soutěží upřednostňuje, vyjádřil se následovně. „Ve všech soutěžích chceme uspět, bez výjimky. Každá porážka, či vypadnutí nás mrzí. V klubu debata ohledně určení si priorit neproběhla. V hlavě to takto nikdy nemám,“ doslova prohlásil.

Pohárová bilance střetů Slavie se SpartouFoto iSport.cz

Z druhé strany, Trpišovského rétorika je pochopitelná. Chce vítězit vždycky, na všech soutěžních platformách. Stejně to má nastavené i Pavel Vrba. „Chceme všechny tři fronty zvládnout co nejlépe a být úspěšní,“ výstižně prohlásil v minulém týdnu.

Oba rivalové dnes spočinou v klinči. Budou chtít soka za každou cenu srazit k zemi. Je to věc cti. Volnomyšlenkářský přístup by fanoušci hráčům neodpustili. „Je to derby a nikdo moc nerozlišuje, co to je za soutěž. Obě strany budou brát zápas stejně prestižně a se stejným nábojem jako ty předcházející,“ má jasno Trpišovský.

„Vždycky je to vyhrocené. Vždycky je to boj. Často rozhodne maličkost, jedna chyba. Myslím si, že tak to bude i tentokrát. Je znát, že jde o derby a že se na něj soustředí každý hráč v týmu,“ přibližuje atmosféru sparťanské kabiny Vrbův pobočník Zdeněk Bečka.

O co dnes půjde kromě vítězství a postupu mezi nejlepší pohárovou čtyřku? V první řadě o vyhnání mizerné nálady. V prvním jarním ligovém kole Slavia doma zkolabovala se slaboučkou Karvinou, po výkonu bez nápadu padla 0:1. Sparta zase jen remizovala bez branek v Českých Budějovicích. Plichta je s

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud