2. listopadu 2023 • 05:00

Sparta po postupu: maskovaný Zelený i smrtící zbraň. Střelec měl bolest

Vstoupit do diskuse
13
  • Video se připravuje ...

    Byla to dřina. Nic snadného, ale Sparta si odškrtla postup. Ve středu večer se převalila přes Bohemians do čtvrtfinále MOL Cupu. Trenér Brian Priske udělal oproti nedělnímu nárazu s Mladou Boleslaví (1:3) devět změn. Ne každý „nový“ hráč zaujal. Navíc Letenské v první půli srazil mladý střelec, jehož v té době trápila bolest. K posunu do další fáze poháru nakonec pomohla síla Lukáše Sadílka. Co všechno ukázal emotivní zápas mezi pražskými celky?

  • Devět změn

    Pouze Lukáš Sadílek s Matějem Rynešem patří do klasické základní sestavy. Další členové startovací jedenáctky Sparty v zápase na Bohemians nemají takové vytížení. Brian Priske, postavil jiného gólmana, absolutně překopanou obranu i útok. Jen v záloze to bylo padesát na padesát.

    „Nechci spekulovat o tom, jestli to byl, nebo nebyl risk. Mám důvěru v každého hráče, kterého dám na hřiště. Ne všechno bylo perfektní, ale jsem na kluky hrdý. Není lehké hrát takové utkání, na venkovním hřišti,“ vykládal kouč. „Způsob, jakým se s tím vypořádali, byl úžasný. Bez ohledu na to, kde hrají a jak moc hrají, odvedli dobrou práci.“

    Sparta potřebovala ušetřit opory, v sobotu ji čeká liga s Bohemians, v příštím týdnu zájezdy do Glasgow na Rangers a na Baník.

  • Maskovaný Zelený

    Nastoupil na místě levého stopera, na obličeji měl masku. „Byl Halloween,“ šprýmoval kouč Priske, když přišla řeč na Jaroslava Zeleného. Reprezentant měl zranění v obličeji už v neděli v Mladé Boleslavi, kde však nenastoupil. Pro pohárový duel už měl připravenou ochranu. „Má něco s nosem,“ pronesl Priske.

    Pro Zeleného to však není jediná potíž. Na podzim není tak vytížený jako v minulé sezoně, kdy patřil mezi opory mistrovského týmu. V lize naskočil ve třinácti kolech pouze sedmkrát. Místo v záloze mu sebral Matěj Ryneš, v obraně je rovněž plno. „Na Bohemians byl úžasný,“ hodnotil hráče Priske.

  • Sobotní repríza

    Pohárový duel byl první částí dvojdílné ságy. V sobotu seriál pokračuje, soupeři si jen vymění pořadatelství. Sparta v lize uvítá Bohemians. „Je to vždy podobné. Soupeř zná náš styl, vždycky to chce udělat soupeři těžší. Mají silné hráče nahoře, jsou rychlí. Ale myslím, že se na všechno připravíme,“ věří trenér Priske.

    „Bude to na jiném stadionu, takže asi trochu jiné. Sparta může použít do nominace víc hráčů, takže může kalkulovat. Na jejím stylu se ale nic nezmění,“ předpokládá Ivan Hašek, asistent trenéra Bohemky Jaroslava Veselého. „My budeme chtít být aktivní,“ varoval favorita.

    Ohlasy po MOL Cupu: Měli jsme je udělat, litují Klokani. Ševčík si řekl o minuty
    Video se připravuje ...

  • Smrtící auty

    Promne si oběma rukama míč a pošle ho do vápna. O Lukáši Sadílkovi se už ví, že umí házet dlouhé auty. Vzbudil tím zájem i minulý týden před zápasem s Rangers. Skotský novinář se ptal: „Kde se to ve vás vzalo?“ Lukáš Sadílek se rozesmál, žádné konkrétní vyjádření však nepodal.

    Důkaz dorazil až ve středu proti Bohemians. Dvakrát doručil míč do vápna a Letenští se po gólech Sejka a Ševčíka převalili do čtvrtfinále domácího poháru. Bohemians si s tím zkrátka nedokázali poradit.

    „Je to naše zbraň,“ liboval si trenér Priske. „Jsme rádi, že jsme toho využili. Bylo to důležité. Luboš (asistent trenéra Loučka) dělá v mnoha ohledech dobrou práci. Pracuje na tom každý den a jsem za něj šťastný,“ řekl Priske.

  • Střelec s bolestí

    Možná překvapivě nastoupil v základní sestavě. Adam Kadlec však dal o sobě vědět velmi brzy. Konkrétně po dvaadvaceti minutách. Po rohovém kopu rozparádil fanoušky Bohemians. Do vzduchu ani nevyskočil, přitom hlavou překonal Vojtěcha Vorla. „Vnímal jsem, že se ke mně postavil Sadílek a byl mezi námi větší výškový rozdíl. Snažil jsem se toho využít,“ líčil teprve dvacetiletý obránce.

    A to skóroval už v době, kdy se znovu ozvala bolest kyčle. S ní marodil už v minulých měsících. Vydržel až do poločasu, pak už na hřiště nevyběhl. „Byl jsem stažený po domluvě s trenéry,“ poznamenal Kadlec. „Nevím, co to bude. Půjdu asi na vyšetření. Mrzelo mě, že jsem musel dolů, hrálo se mi dobře. Gól mi pomohl.“

    Teď ho zřejmě čeká další pauza…

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud