28. února 2024 • 21:45

Atmosféra derby: od podzimu posun, hymna od manželky i smutný Tykač

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
34
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za nedávné podzimní derby „S“ padaly omluvy. Eden sice nehořel, jak sliboval před výkopem šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, přesto stadion zavalila nenávist. Domácí vyrukovali s vulgárním heslem: Sparta k… je. V pohárovém střetu se začalo odlišně. A pozitivněji. „Vítejte v pekle,“ zdravila Tribuna Sever velkého rivala. Státní hymnu zazpívala manželka Lukáše Masopusta, v ochozech nechyběl Pavel Tykač, poprvé v roli oficiálního majitele Slavie. Stadion ale opouštěl smutný, Sparta otočila vývoj duelu a po vítězství 3:2 v prodloužení postupuje do semifinále MOL Cupu.



Když Ladislav Krejčí a spol. poprvé vkročili na trávník v Edenu, během rozcvičky je zmrazil ohlušující pískot. To se opakovalo i při oznamování sparťanské sestavy, největší humbuk sklidil právě kapitán letenského týmu.

Není divu, na programu byl největší střet v republice. Emoce narostou, blíží se k nenávisti.

„Vítejte v pekle,“ slibovali fanoušci „sešívaných“ při nástupu. Heslo se objevilo na plachtě na podélné tribuně i za brankou. Choreo doplnil nepřehlédnutelný čert.

Motiv nahánějící hrůzu. Ale jaká změna oproti minulé zkušenosti, kdy heslo na tričkách i tribuně znělo: Sparta k… je. Ale pozor, vulgární pokřiky nezmizely ani z jedné strany. Nepřekročili však hranici. Nadávky si už před zápasem vyslechl i Jan Kuchta za nedávný přestup do Sparty. Při příchodu na hřiště ve druhém poločase se na něj snesl pískot.

Karabec: Jsme extrémně silní. Měli jsme kopat penaltu, hřímal Trpišovský
Video se připravuje ...

Jak domácí fanoušci ovšem řekli, tak udělali. Pekelná atmosféra vygradovala těsně před koncem první půle. Tribunu Sever pohltil červený oheň, shora se vyvalil černý kouř z dýmovnic, jenž na pár sekund zahalil hřiště do tmy. Další světelnou show předvedli ve druhé půli, když rozbalili plachtu se vzkazem: „Mé oči planou pro Slavii.“

Pro sparťanské fanoušky odstartovalo derby už ve čtvrt na pět odpoledne, kdy se vydali směr Eden. Kotel naplnili téměř k prasknutí. Byli dost slyšet (přes plot oddělující příznivce od hřiště), čímž i za stavu 0:2 nakopli Priskeho svěřence k senzačnímu obratu. Po hvizdu slavili dlouhé minuty.

Slavnostní nádech duelu podtrhla před výkopem státní hymna, kterou zazpívala Hana Masopustová, manželka záložníka Slavie. Nebylo to poprvé, stalo se tak už na podzim 2022. Za výkon sklidila potlesk fanoušků a hráčů včetně svého muže Lukáše.

V ochozech nechyběl ani Pavel Tykač, poprvé coby oficiální majitel Slavie. Vedle Jaroslava Tvrdíka ale sledoval pro „sešívané“ hořký konec duelu, který skončil po proměněné penaltě Adama Karabce vypadnutím vršovického klubu. Tykač opouštěl své místo se smutným výrazem a s dekou kolem ramen.

Bez ohledu na výsledek – tohle bylo důstojné derby na hřišti i na tribunách. Z obou stran.

 

Vstoupit do diskuse
34

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud