5. ledna 2022 • 16:55

Další posun VARu. Sudí v Tipsport lize vyzkouší kalibrovanou čáru pro ofsajd

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve třech zápasech zimní Tipsport ligy vyzkouší komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR takzvanou kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdů. Sudí technologii poprvé otestují ve dvou sobotních utkáních v Praze na Xaverově. Jubilejní 25. ročník tradičního přípravného turnaje začne za účasti osmi českých prvoligových celků ve čtvrtek, v druhé polovině ledna se uskuteční čtvrtý ročník turnaje čtyř týmů na Maltě. Pořadatelé doufají, že se ho příští rok zúčastní pražská Sparta.



Komise rozhodčích o zavedení čáry pomáhající sudím při posuzování hraničních situací usiluje už delší dobu, ale naráží na finanční náročnost. „Sehnali jsme určitou nabídku, která je docela přijatelná. Budeme to testovat během Tipsport ligy. Je to v řádech milionů korun. Uvidíme, jestli to bude kompatibilní s technikou, která je k dispozici. Pokud to bude fungovat, budeme tlačit, aby tu byla ta čára co nejdříve," řekl už před Vánoci novinářům předseda komise rozhodčích Radek Příhoda.

Kalibrovanou čáru nakonec sudí při Tipsport lize otestují ve třech zápasech, při nichž bude přítomen videorozhodčí. Poprvé ji vyzkoušejí při sobotním dopoledním utkání Bohemians 1905 s "béčkem" Sparty. Videorozhodčí bude při Tipsport lize také při všech osmi zápasech hraných na Slovensku.

Zatímco před rokem kvůli koronavirové situaci a posunutému začátku jarní části nehrál Tipsport ligu ani jeden celek z nejvyšší soutěže, tentokrát se zúčastní polovina z 16 českých prvoligových klubů - Ostrava, Mladá Boleslav, Olomouc, Bohemians 1905, Jablonec, Pardubice, Teplice a Karviná. Doplňuje je sedm mužstev z druhé ligy a pětice slovenských klubů.

Pořadatelé pro letošní ročník navýšil počet účastníků na 20 týmů, které budou rozděleny do pěti čtyřčlenných skupin. Každý z celků čekají tři utkání, celkový vítěz vzejde ze společné tabulky. Čtyři skupiny mají základnu v Česku, jedna na Slovensku. Největšími favority jsou podle bookmakerů Ostrava a Mladá Boleslav.

Tipsport už počtvrté pořádá v druhé polovině ledna turnaj čtyř týmů na Maltě. Na rozdíl od předchozích let se zúčastní jediný český klub Olomouc, kterou doplní Trnava, loňský vítěz Tirol Wattens z Rakouska a dánský Aalborg. Nově se bude hrát systémem každý s každým.

V příštím ročníku by se mohla zúčastnit Sparta, jejíž zástupci se letos poletí na turnaj osobně podívat. „Cílem je dělat kvalitní turnaj, a samozřejmě pokud Sparta bude účast v příštích ročnících zvažovat, budeme rádi. Vzhledem k tomu, že jsme generální sponzor Sparty, by to dávalo logiku. Jejich dosud hlavním vysvětlením, proč se nemohou zúčastnit, byl jejich dlouhodobý kontrakt ve španělské Marbelle. Ten jim končí. To, že na Maltu letos poprvé vysílají své zástupce, jednoznačně svědčí o tom, že se jejich účast blíží," uvedl Lubomír Ježek z Tipsportu. „Chceme mezinárodní rozměr turnaje. Zároveň nechceme zůstat u počtu čtyř týmů, naše ambice je na rozšíření na více mužstev, i více týmů z Česka," dodal.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud