Radek Špryňar
22. srpna 2023 • 21:50

Vymyšlená penalta a konec. Řezník Paták byl vyřazen z listiny rozhodčích

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na úterním jednání komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy se stalo očekávané: sudí Michal Paták byl vyřazen z listiny rozhodčích. Muž se silně pošpiněnou pověstí skandálním způsobem řídil o víkendu zápas České fotbalové ligy mezi Admirou a béčkem Českých Budějovic. V nastaveném čase nařídil nesmyslný pokutový kop. Do zápisu navíc uvedl lživé údaje. Fotbalová asociace podá v souvislosti s utkáním trestní oznámení na neznámého pachatele, respektive se připojí k iniciativě Fortuny. 



V úterý večer zasedla na Strahově komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ). Po seznámení s videozáznamy ze zápasu mezi Admirou a rezervou Českých Budějovice (2:1) a poté, co vzala na vědomí zprávu delegáta utkání, s okamžitou platností, a definitivně, ukončila angažmá Michala Patáka mezi českými rozhodčími.

Pro osvěžení paměti: ve fotbalovém zákulisí muž přezdívaný Řezník z Horní Břízy před koncem poločasu opomenul signalizaci pomezního rozhodčího a nechal dokončit akci do gólového vyústění. Nejlepší kousek si však nechal do nastavení prvního poločasu, které se mělo dle Patákova rozhodnutí, a potvrzené hlasatelem na stadionu, hrát jen tři minuty. Jenže čas běžel a běžel, poločas nekončil. V jeho osmé minutě vyhodnotil arbitr se silně kontroverzní pověstí souboj ve vápně jako penaltový, nutno dodat, že zcela nesmyslně. O žádný faul se totiž nejednalo. Domácí Miroslav Horák pokutový kop proměnil, stalo se tak v desáté minutě prodloužené… Po zápase pak Paták zcela vědomě lhal v zápise o utkání, situace zaznamenal v čase 45.+4 a 45.+5.

„Penalta byla nařízena chybně,“ jasně pronesl po jednání komise rozhodčích ŘKČ její předseda Rudolf Špoták. Své si řekl i k „chybám“ v zápise. „Delegát s tímto tvrzením hlavního rozhodčího nesouhlasil a následně to také popsal ve zprávě s tím, že výše popsané nekorespondovalo s reálným časem na hrací ploše. Pro informaci, rozhodčí jsou hodnocení na škále 6,0-10,0. Hlavní rozhodčí obdržel tzv. neakceptovatelný výkon se známkou 6,8.“

Sudí Paták v hlavní roli! Podívejte se, jakou penaltu odpískal v zápase ČFL
Video se připravuje ...

Paták nebyl k jednání komise přizván, nebyl ani osloven, aby vysvětlil svá pochybení. Komisi stačil k jasnému verdiktu videozáznam a zpráva delegáta. „Předáváme Michala Patáka disciplinární komisi Řídící komisi pro Čechy (ŘKČ) pro uvedení nepravdivých údajů v zápise o utkání. Zároveň komise s okamžitou platností vyřazuje rozhodčího Michala Patáka z listiny rozhodčích ŘKČ,“ přednesl Špoták.

V zákulisí se velmi silně hovoří o tom, že Patákovy absurdní tahy v inkriminovaném zápase měly souviset s nekalým sázením. Utkání bylo s mezinárodní společností Sportradar, monitorující sázky na sportovní utkání, vyhodnoceno jako podezřelé. Sázkové kanceláře v tuzemsku opravdu zaznamenaly zvýšené kurzy na další gól v prvním poločase.

„My jsme skutečně zaznamenali v live sázkách atypické opakované sázky související s tím, že padne druhý gól v prvním poločase diskutovaného utkání ČFL. V rámci standardních opatření řízení rizik jsme pak zastavili nabídku sázek na události související s prvním poločasem. Co se týče celkového objemu sázek na tento zápas v kontextu toho, kolik se obvykle sází na utkání ČFL, patřil tenhle duel k podprůměrným,“ uvedl Václav Sochor, mluvčí Tipsportu.

Totožnou zkušenost zaznamenala i konkurenční Fortuna, která je navíc hlavním partnerem soutěže. Chce detailně informovat ministerstvo financí a chystá podat trestní oznámení.

V hlavní roli Paták. Sestřih sporných momentů ze závěru 1. poločasu zápasu ČFL
Video se připravuje ...

„Dnes jsem hovořil s generálním ředitelem Fortuny Davidem Vaňkem. Máme nejen stejné indicie ohledně zmiňovaného utkání, které FAČR monitoruje v rámci svého Integrity programu, ale zejména také stejný pohled na to, že je nepřijatelné takovým nechutným způsobem poškozovat fotbal,“ pronesl v tiskové zprávě svazový předseda Petr Fousek. „FAČR se nejen připojí k podání trestního oznámení, ale osobně budu iniciovat podání podnětu také etické komisi FAČR vzhledem k okolnostem a hrubému ovlivnění utkání. Také předpokládám, že případ posoudí disciplinární komise Řídící komise pro Čechy včetně zápisů, zpráv, videí a dalších důkazů. Záležitost vzhledem k důležitosti případu každopádně také zařadíme na program nejbližšího jednání výkonného výboru FAČR,“ dodal Fousek.

Jelikož FAČR dlouhodobě spolupracuje se Sportradarem, bude mít v nejbližších dnech k dispozici oficiální report týkající se utkání a obsahující kompletní analýzu sázek a poskytne jej příslušným disciplinárním orgánům FAČR pro další vyšetřování.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud