Robert Neumann
25. února 2012 • 17:01

Limberský proti Schalke uchvátil. Prodal se do zahraničí?

Autor: Robert Neumann, Václav Hanzlík, Jakub Konečný
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj plzeňských „titánů“ na Schalke vzal za srdce, cvičit v deseti se špičkovým týmem bundesligy, to klobouk dolů. Spousta viktoriánů podala mimořádné výkony, jeden z nich však nadlidský. David Limberský. Je pravděpodobné, že ve čtvrteční noci se ve Veltins Areně „prodal“. A je dalším z plzeňských kandidátů na nominaci na EURO.



Heroický, unikátní. Vystoupení Davida Limberského v gelsenkirchenské Veltins Areně snese ještě další podobná přirovnání. Byl to jeho životní zápas.

A že se to stalo na německé půdě, nezůstane bez odezvy. V Plzni se musejí připravovat na to, že v létě ztratí kromě Václava Pilaře možná i Limberského. Tím spíš, že obránce má podle manažera národního týmu Vladimíra Šmicra šanci, aby jel na EURO.

„Hned dneska ráno (v pátek) jsme se o Davidovi s koučem Michalem Bílkem bavili. Zahrál skvěle, ale ono se mu daří už delší čas. Rozhodně patří mezi kandidáty na mistrovství Evropy,“ řekl Sportu Šmicer.

Limberského konkurenty jsou Michal Kadlec s Danielem Pudilem, nebude to mít tedy lehké. „Ovšem při takové formě má solidní naději,“ podotkl Šmicer.

Limberský v odvetě Evropské ligy nasadil ďábelské tempo, soupeře obcházel v plné rychlosti, jak si zamanul, leckdy prošel kolmo přes tři čtyři protihráče.

Centroval, střílel, přihrával. Přitom se stačil vracet, čistit prostor na levé straně.

Ještě v prvním prodloužení, kdy už hrála Plzeň při zranění Procházky prakticky v osmi lidech, předvedl několik dlouhých sprintů.

„Lhal bych, kdybych řekl, že necítím, že se mi dařilo. Ale klobouk dolů před týmem, že jsme to po vyloučení Bakyho (Bakoše) nezabalili a vyrovnali. To se cení, evropské poháry končíme s hlavami nahoře,“ vyprávěl po utkání vyčerpaný obránce.

Vysoký standard si drží poměrně dlouho, na Schalke ještě něco přidal. Při absenci Pavla Horvátha s kapitánskou páskou na ruce vzal zodpovědnost na sebe. Zápas neskutečně prožíval, po dramatu poklekl, svěsil hlavu. Když se zvedl, po tváři mu stékaly slzy, Milan Petržela jej musel utěšovat.

V Plzni má sice kontrakt ještě na příští sezonu, ovšem klubový management by neměl otálet s prodloužením.

„Pokud má hráč ukázat přizpůsobivost na zahraniční fotbal, aby se v něm později mohl úspěšně prosadit, musí mimo jiné prokazovat dlouhodobou stabilní výkonnost v těžkých zápasech. To je určitě Davidův případ, proti Schalke to jen potvrdil,“ řekl Sportu Viktor Kolář ze společnosti Sportinvest, se kterou Limberský spolupracuje.

Co na to vedení Viktorie? „Jestli se David prodal, to nevím. Ovšem myslím, že on je prostě Plzeňák, který, doufám, zůstane vždycky v Plzni,“ prohlásil šéf klubu Tomáš Paclík. Podobná slova volí i hráčský agent Ondrej Chovanec, do jehož stáje obránce ještě nedávno patřil.

„Limba je pasovaný na to, že může hrát jen v Plzni, nikde jinde se neprosadil a ta historie se s hráčem táhne,“ myslí si.

Limberského utěšuje brankář ČechFoto Barbora Reichová (Sport)
Pověst plzeňského patriota, který je nejspokojenější ve Štruncových sadech a jinde se neprosadí, se s Limberským táhne několik roků. Nepovedla se mu hostování v italské Modeně, anglickém Tottenhamu ani angažmá ve Spartě.

Časem však lidsky i herně vyzrál. Limitovat jej však může věk. Zahraniční kluby si pořádně rozmyslí, než za osmadvacetiletého beka vysází třeba milion eur. Podobným případem je například jablonecký kanonýr David Lafata.

„Limberský je ale rychlý a umí kopat, přesně to zahraničí hledá,“ upozorňuje Chovanec.

Obránce, kterému byla před lety předpovídána role nového Pavla Nedvěda, by nyní mohl konečně potenciál naplnit. Rychlost, výbušnost, fotbalové myšlení, tvrdá střela. Dost nadprůměrných parametrů na to, aby o něm i při jeho věku manažeři uvažovali.

„Jsem v Plzni spokojený, samozřejmě kdyby přišla zajímavá nabídka, tak bychom se o tom bavili, ale myslím, že jsem ve Viktorce dobře placenej,“ culil se.

„Uvidíme po sezoně, budeme se bavit o prodloužení smlouvy, popřípadě o přestupu,“ přiznal nakonec Limberský, který by však měl ubrat na temperamentu. I na Schalke se často rozčiloval, s rozhodčím si o jeho verdiktech povídal víc než je zdrávo, čímž ztrácí zbytečně koncentraci.

Plzeňští děkují svým fanouškům
Plzeňští děkují svým fanouškům

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud