14. února 2013 • 20:59

Spartu porazila akce na Oscara, Chelsea slaví na Letné výhru 1:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty Praha prohráli v úvodním zápase 2. kola Evropské ligy s Chelsea na své půdě 0:1 gólem z 82. minuty. Za hosty chytal Petr Čech. V prvním utkání play off Evropské ligy sice všechno směřovalo k bezbrankové remíze, ale pár minut před koncem krátce po příchodu z lavičky rozhodl Brazilec Oscar skvostnou individuální akcí.



Sparta tak po jedenácti zápasech přišla o domácí pohárovou neporazitelnost a příští čtvrtek při odvetě v Londýně bude muset alespoň jednou skórovat a neinkasovat, jestli chce dál živit postupový sen.

Zápas s úřadujícím vítězem Ligy mistrů, to byla pro Spartu jedinečná výzva a prověrka z nejtěžších při jejím prvním soutěžním utkání v novém kalendářním roce.


Jako by nejprve domácí, hrající proti podzimu se čtyřmi zásadními změnami v sestavě, ke slavnému soupeři chovali až přílišný respekt. Také devítitýdenní pauza od posledního ostrého utkání na Pražanech byla znát.

A Chelsea hned zahrozila střelou Lamparda a hlavně rychlým kontrem Marina, po jehož nabídce křížnou střelou minul belgický talent Hazard. V těch chvílích vypadala obrana Sparty s novými muži Holkem a Hybšem zranitelně.

Když se v patnácté minutě na tribunách letenského stadionu rozjelo působivé "choreo", ožil i sparťanský tým. A velká zimní posila Lafata se po Zápotočného centru hned mohl uvést první trefou, kdyby ve skluzu v přímém souboji s reprezentačním parťákem Čechem nemířil nad jeho bránu.

Čech, který se dnes na Letné představil v hostujícím týmu po dlouhých dvanácti letech, ukázal proti svému bývalému klubu dostatečnou koncentraci i při tečované střele Krejčího, zatímco pokus kapitána Matějovského z dobré pozice mezi tyče vůbec nemířil. Chelsea po slabší pasáži probrala až spolupráce španělského dua Mata - Torres.

Druhý jmenovaný neuspěl v přímém souboji s brankářem Vaclíkem, čímž jen prodloužil své střelecké tápání. Na druhé straně z voleje v další slibné příležitosti selhal i Lafata. Druhá půle daleko zaostala za rušným úvodním dějstvím.

Zápas se změnil v bitvu o střed pole, v níž kazily dojem oboustranné nepřesnosti. A duel dost připomínal předloňskou konfrontaci Sparty s dalším anglickým gigantem Liverpoolem, který také v Praze předvedl spíš taktické šachy.

Spartu k vysněnému vítězství nad anglickým týmem, na které Pražané čekají téměř třicet let, nenasměroval ani střídající útočník Kweuke. Ten deset minut před koncem minul střelou bez přípravy a trest přišel vzápětí.

Reakce sparťanských hráčů po zápase s Chelsea
Video se připravuje ...

Střídající Brazilec Oscar byl na hřišti asi půl minuty, ladně protančil středem hřiště, a když nerušeně prošel kolem stoperů, zvládl vzápětí i gólovou přízemní střelu. Chelsea Spartu šokovala podobně jako ve vzájemném utkání Ligy mistrů před deseti lety, kdy se na letenském stadionu také prosadila jediným gólem Gallase v samém závěru.

Sparta už gólovou odpověď nezvládla a poprvé od léta 2010 v duelu evropského poháru z domácího hřiště odešla poražena. Navíc v desátém utkání po sobě se nedokázala střelecky prosadit proti týmu z Premier League.

Úvodní utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Chelsea FC 0:1 (0:0)
Branka: 82. Oscar. Rozhodčí: Orsato - Di Liberatore, Grilli (všichni It.). ŽK: Hušbauer - Cahill. Diváci: 18.952.

Sestavy:
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Hušbauer (85. Bednář), Vácha - Kadlec, Matějovský, Krejčí (81. Pamič) - Lafata (76. Kweuke). Trenér: Lavička.
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Bertrand - Lampard, Ramires - Hazard, Mata (82. Oscar), Marin (68. Benajun) - Torres. Trenér: Benítez.

Takhle slaví Oscar! Jediný střelec duelu na Letné
Takhle slaví Oscar! Jediný střelec duelu na Letné

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud