17. července 2014 • 19:00

Liberec je blíž postupu. V Košicích vyhrál 1:0, z penalty rozhodl Jarolím

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce zvítězili v úvodním duelu 2. předkola Evropské ligy v Košicích 1:0 a přiblížili se postupu. Slovan v prvním soutěžním zápase sezony dlouho spíš bránil, v 83. minutě ale skóroval z penalty Marek Jarolím. Odveta se hraje za týden na severu Čech. Český celek porazil slovenského soupeře poprvé po třinácti letech, Liberec venku v pohárech neprohrál už posedmé za sebou.



Slovenský kouč Samuel Slovák se radoval z vítězné premiéry na lavičce Liberce. "Nejsem výjimka, pocit nervozity při prvním zápase s novým mužstvem by zažil každý, navíc v Evropské lize. Cítil jsem napětí, jsem rád, že se nám premiéra podařila vítězně. Využili jsme šanci v závěru, jsme spokojení s výsledkem, ale v odvetě nic nepodceníme," řekl Slovák na tiskové konferenci.

Na Košicích bylo v úvodu znát, že už za sebou mají na rozdíl od Liberce dva soutěžní zápasy nové sezony. Začali aktivněji, gólovou šanci ale jejich mírný nápor nepřinesl. Jen v desáté minutě pronikl do vápna Viazanko a Karišik si málem srazil jeho střílený centr do vlastní sítě.

Liberec potřeboval čtvrthodinu, aby se při soutěžní premiéře dostal do tempa a pak začal více kontrolovat hru. Ani košický gólman Tofiloski ale příliš práce neměl. Hadaščok, který překvapivě nastoupil v základní sestavě, mířil ve 22. minutě ve skluzu vedle, nová posila Ďubek, jeden z šesti Slováků v libereckém kádru, pak jen do brankářových rukavic.

Na hostech bylo vidět, že hrají v nově složené sestavě, z jedenáctky, která zahajovala úspěšné tažení Evropskou ligou loni v Rize, nastoupili dnes jen Pavelka a Fleišman. Liberečtí hlavně nechtěli udělat chybu a opatrná hra pokračovala až do pauzy. Přesto mohli jít domácí do kabin s náskokem. Viazanko těsně před přestávkou z 30 metrů z voleje napálil odražený míč a slovenský gólman Liberce Hroššo tvrdou střelu s obtížemi vyrazil před sebe.

Na startu druhé půle vyvinuly Košice velký tlak a v 50. minutě měly blízko k vedení. Po centru z pravé strany zůstal u zadní tyče volný Redžič, nedokázal však míč usměrnit na branku. V 58. minutě se Liberec na chvíli vymanil ze sevření, podnikl rychlý brejk, osamocený Šural ale po centru u zadní tyče vysoko překopl břevno.

Domácí svěřenci českého trenéra Radoslava Látala si chtěli vytvořit před odvetou náskok a pokračovali v tlaku. Po hodině hry upadl ve vápně Novák, penalty se ale dožadoval marně. Liberec, který v minulé sezoně došel v soutěži až do jarního úvodní kola vyřazovací fáze, se v druhé půli jen bránil, Košicím ale chyběla v ofenzivě kvalita.

Když už se zdálo, že zápas spěje k remíze, fauloval Viazanko ve vápně Ďubka a Jarolím z penalty s přehledem skóroval k opačné tyči, než kam skočil Tofiloski. Zajistil tak Severočechům velmi nadějnou pozici pro odvetu.

"Rozběhl jsem se, přebral míč a pocítil jsem kontakt. Kdyby mě nekontaktoval, možná bych zkusil střílet nebo přihrávat. Ale kontakt tam byl, podle mě penalta," řekl faulovaný Ďubek.

"Kopal jsem penalty poslední dobou i v lize, tak jsem to vzal nějak na sebe. I když jejich gólman je docela velký v té brance, když roztáhl ruce, tak jsem to naštěstí dal," uvedl Jarolím. "Člověk nikdy neví, co od prvního zápasu sezony čekat. Věřím, že tohle vítězství nám pomůže a bude to lepší a lepší," dodal zkušený záložník.

Košice dvojzápas ještě nevzdávají. "Slovan je pohárově zkušené mužstvo. Potrestal jedinou naši chybu, zaplatili jsme nováčkovskou daň. Víme, že to pro nás teď bude těžší, ale pokud šance žije, budeme bojovat," řekl trenér domácích Radoslav Látal.

MKF Košice - Slovan Liberec 0:1 (0:0)
Branka: 83. Jarolím z pen. Rozhodčí: Manzano - Rodríguez, Moreno (všichni Šp.). ŽK: Kavka - Šural, Sackey, Obžera. Diváci: 7055.

Košice: Tofiloski - Kavka, Bašista, Korijkov - Šinglár (90. Skvašík) - Viazanko (85. Ostojič), Bukata, Pačinda (80. Diaby), Sekulič - Novák, Redžič. Trenér: Látal.
Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Ďubek, Pavelka, Sackey, M. Jarolím (90. Pimpara) - Hadaščok (65. Hamulák), Šural (78. Obžera). Trenér: Slovák.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud