7. prosince 2017 • 23:48

Soupeři Plzně v EL: ve hře jsou Dortmund, Neapol i přemožitel Slavie

Autor: iSport.cz, tko
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Viktoria Plzeň využila zaváhání FCSB proti Luganu (1:2) a do jarních bojů půjde po čtvrteční výhře nad Beer Ševou (2:0) z prvního místa ve skupině. Díky tomu bude při pondělním losování vyřazovací části Evropské ligy 11. prosince v Nyonu nasazená a vyhne se papírově nejtěžším soupeřům. Přesto může narazit na zvučná jména - v osudí číhají Borussia Dortmund, Neapol nebo kazašská Astana.



Koho tedy může Plzeň potkat? Ve hře je patnáct různých soupeřů. Respekt vzbuzuje především dvojice Neapol a Dortmund. Mezi možnými soupeři se nachází i Marseille, Lyon, Bilbao nebo Celtic Glasgow.

Naopak mezi "hratelnější" by měly patřit bělehradští Partizan s Crvenou Zvezdou, přemožitel Slavie Astana, Ludogorec Razgrad, švédský zázrak Östersund nebo Kodaň s českým obráncem Michaelem Lüftnerem.

Jisté je to, že se plzeňští fotbalisté popáté během letošní sezony nestřetnou s rumunským FCSB. V jarním play off se totiž nemohou potkat dva týmy ze stejné základní skupiny. Jako vítěze skupiny může Zápodočechy těšit fakt, že se vyhnou silným nasazeným soupeřům v čele s londýnským Arsenalem, loňským seminifinalistům Ligy mistrů Atléticem Madrid nebo AC Milán.

Ať už los dopadne jakkoliv, bude se hrát o hodně. Plzeň je po selhání Slavie jediným českým zástupcem, který si na jaře zahraje poháry. A nebude mít jednoduchou úlohu. Pokud chtějí české týmy udržet pozici téměř jistě zajišťující přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů pro vítěze ročníku 2018/19, musí v pořadí národních koeficientů dohnat ztrátu na tři největší konkurenty - Nizozemsko, Švýcarsko a Rakousko. Češi se momentálně nachází na 14. pozici, přímou účast v Lize mistrů zaručuje 11. příčka.

Situace je však velmi vyrovnaná a záležet bude opravdu na každém zápase. Nizozemci mají náskok zhruba 0,6 bodu, což v praxi znamená jednu výhru a remízu. Ti mají za sebou mimořádně nepovedenou sezónu a v jarní části budou chybět.

Zajímavější je 12. příčka zajišťující mistrovi poslední předkolo Ligy mistrů, což zároveň znamená minimálně jistotu základní skupiny Evropské ligy. Tu zejména díky postupu Basileje do osmifinále Ligy mistrů momentálně drží Švýcarsko.

Plzeň se svého soupeře dozví na pondělním losování ve švýcarském Nyonu. První zápasy se odehrají 15. února, odvety o týden později. Nasazené týmy budou hrát odvety doma.

Rozdělení mužstev pro losování jarního play off Evropské ligy
Nasazené týmy: Villareal, Dynamo Kyjev, Braga, AC Milán, Atalanta, Lokomotiv Moskva, Viktoria Plzeň, Arsenal, Salcburk, Bilbao, Lazio, Zenit Petrohrad, CSKA Moskva, Atlético Madrid, Lipsko a Sporting Lisabon
Nenasazené týmy: Astana, Partizan Bělehrad, Ludogorec Razgrad, AEK Atény, Lyon, Kodaň, FCSB, CZ Bělehrad, Marseille, Östersund, Nice, Real Sociedad, Neapol, Spartak Moskva, Celtic Glasgow a Dortmund.

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 6 4 0 2 13:8 12
2. Steaua 6 3 1 2 9:7 10
3. Lugano 6 3 0 3 9:11 9
4. Hapoel Be'er Sheva 6 1 1 4 5:10 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud