14. února 2019 • 05:00

České bitvy v Evropě: silní soupeři i nevýhoda pro fanoušky Slavie

Autor: jon, krm
Vstoupit do diskuse
0
  • Hráči Slavie a Plzně večer vstoupí do jarních bojů v Evropské lizeHráči Slavie a Plzně večer vstoupí do jarních bojů v Evropské lizeFOTO: koláž iSport.cz

    Ve čtvrtek projdou velkou zkouškou. Fotbalisté Slavie a Viktorie Plzeň vstupují do jarní fáze Evropské ligy. Narazí sice na ne úplně zvučné soupeře, zato pořádně nažhavené a nebezpečné týmy. Pražané hrají doma s belgickým Genkem (od 18.55), západočeští hráči o dvě hodiny později vyzvou chorvatské Dinamo Záhřeb (od 21.00). Jaká je situace v obou českých klubech před boji na evropské scéně? Vybrali jsme čtyři body.

  • SESTAVA

    PLZEŇ - Trenér Vrba má starosti především v defenzivní linii. Kvůli třem žlutým kartám nesmí hrát David Limberský , stoper Lukáš Hejda utrpěl otřes mozku ve víkendovém klání v Mladé Boleslavi. Radim Řezník se teprve vrací po operaci achilovky. Sice je do utkání nominovaný, ale v přípravě neodehrál jediný zápas. Plzni chybí ještě dlouhodobě zranění Krmenčík s Kolářem a Kopic.

    Předpokládaná sestava Plzně: Hruška - Havel, Pernica, Hubník, Kovařík - Hrošovský, Procházka - Kayamba, Čermák, Petržela - Beauguel.

    SLAVIA - Kouč Trpišovský může využít téměř kompletní kádr. Z hráčů, kteří jsou zapsaní na soupisce pro Evropskou ligu, má drobné zdravotní potíže pouze Jan Sýkora. Dá se tak očekávat, že proti Genku slávisté nastoupí v takřka totožné sestavě jako do ligového utkání s Teplicemi. Možná až na jedinou výjimku… Do základní jedenáctky by se na úkor Petera Olayinky mohl vrátit Miroslav Stoch.

    Předpokládaná sestava Slavie: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil -  Souček - Stoch, Hušbauer, Ševčík, Zmrhal - Škoda .

    Trpišovský před Genkem: Duel dvou ofenzivních týmů rozhodne produktivita
    Video se připravuje ...

  • SÍLA SOUPEŘE

    PLZEŇ - Záhřebské Dinamo nejsou žádní nazdárci. Na podzim suverénně ovládli skupinu Evropské ligy. Dvakrát porazili slovenskou Trnavu (na podzim tam hostoval plzeňský Marek Bakoš), rozstříleli turecké Fenerbahce, zvítězili na Anderlechtu a ztratili jen za dvě remízy.

    Domácí ligu vedou suverénně o 14 bodů a věří si i na zkušené borce z Viktorie. Pro Plzeň alespoň hraje to, že Chorvaté mají v trestu nejlepšího pohárového střelce Izeta Hajroviče, kvůli zranění nenastoupí ani zkušený útočník Gavranovič.

    SLAVIA - Jasně, Genk na první dobrou nezní tak dobře jako další týmy, které los mohl Slavii přinést. Ale podcenit jej? To by byla obrovská chyba. Lídr belgické ligy si v čele tabulky hýčká jedenáctibodový náskok, naposledy o víkendu přehrál Lutych (2:0) a za celou sezonu prohrál jen dvakrát. Opírá se hlavně o góly Mbwany Samatty, střelec z Tanzánie jich v letošním ligovém ročníku dal už devatenáct.

    Další opory? Španělský kapitán a středopolař Alejandro Pozuelo či jeho parťák v záloze Ruslan Malinovskij. Mužstvo vede Philippe Clement, bývalý belgický reprezentant, jenž si v Praze zahrál baráž o postup na MS 2002. Ve skupině za sebou Genk nechal švédské Malmö, Besiktas Istanbul i norský Sarpsborg, se Slavií se ještě nikdy v historii neutkal. 

    Na Záhřeb bez Hejdy s Limberským: Snad posily ukážou kvalitu, doufá Vrba
    Video se připravuje ...

  • FANOUŠCI

    PLZEŇ - V Plzni nabízí fanouškům fotbalové žně hned od startu jarní části. Po Evropské lize přijde na řadu nedělní ligový šlágr se Slavií, který hodně napoví v bitvě o titul. Zajímavé zápasy ale také dokážou řádně provětrat peněženku, takže někteří příznivci logicky zvažují, jaký zápas upřednostní. Podle středečních zpráv z Plzně by mělo být utkání s Dinamem téměř vyprodané, v den zápasu se z bezpečnostních důvodů už vstupenky prodávat nebudou. K dispozici ale budou lístky na Slavii, kde ještě není vyprodáno.

    SLAVIA - Vstupenek do Edenu zbývá zhruba tisícovka, trenér Trpišovský ale věří, že i ta během čtvrtka ještě zmizí. „Jak naše fanoušky znám, troufám si říct, že vyprodáno bude. Věřím, že atmosféra bude zase skvělá,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci. Slavia na bouřlivou podporu příznivců tradičně spoléhá a v domácím prostředí je velmi silná. Vždyť ve třech podzimních zápasech skupiny v Edenu ani jednou neinkasovala s bilancí 2 vítězství a 1 remízy.

    SESTŘIH: Slavia - Teplice 2:0. Drama v závěru rozhodl Souček, sešívaní vedou ligu o šest bodů
    Video se připravuje ...

  • TELEVIZE

    Čtvrteční duely odvysílají dvě odlišné stanice. Problém se sledováním svého týmu můžou mít slávističtí fanoušci. Zápas s Genkem poběží na stanici Nova Sport 2, která je ještě méně dostupná než rovněž placená jednička. Nova Sport vysílá většinu zápasů Evropské ligy, ale druhé utkání Viktorie se Záhřebem uvidí fanoušci na volně dostupném kanálu ČT sport.

    SESTŘIH: Mladá Boleslav - Plzeň 1:1. Kayamba a Beauguel se blýskli, ale neodvrátili ztrátu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud