Jan Podroužek
11. dubna 2019 • 04:55

Jak půjde Slavia na Chelsea? Opět bez útočníka. Trpišovský čerpá z Anglie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mozkovna na nejvyšší obrátky, je tu další bombastická výzva. Dosud největší pro Slavii, a hned dvojí. „Sešívaní“ jdou ve čtvrtfinále Evropské ligy na vysněnou Chelsea, to zaprvé, a za druhé jim chybí hlavní stěžeň, velká opora Tomáš Souček. Co vymyslí trenér Jindřich Trpišovský na obřího favorita a jak se zároveň vypořádá s citelnou ztrátou? Nabízí se třeba znovu hrát se třemi stopery a bez klasicky obsazeného útoku. 



Možná to bude marná snaha, boj s větrnými mlýny. Ale možná ne, a toho je třeba se chytit. Na Chelsea už si nemálo trenérů v probíhající sezoně vyšláplo. V poslední době se to podařilo třeba Santu Espiritovi s Wolverhamptonem, který na Stamford Bridge remizoval 1:1, a blízko tomuhle výsledku byl i Rafael Benítez s Newcastlem. Společné znamení – hra na tři stopery. Docela podobný způsob, jakým se Slavii podařilo vymést v osmifinále Evropské ligy Sevillu. 

Důvod? Chelsea hraje na tři útočníky, přičemž jeden z nich válí jako takzvaná falešná devítka, tedy fotbalový umělec, který je schopný vymyslet gólovou akci, nebo ji sám dotáhnout do konce. V popisu to má Eden Hazard.

Úleva je, že v Edenu nejspíš hrát nebude, protože kouč Maurizio Sarri ho v Evropské lize nechává většinou odpočívat. Tuto roli je ovšem s přimhouřenýma očima schopen zastat třeba Pedro, nebo ještě líp Willian. Oba by měli nastoupit – a k nim silák do šestnáctky Olivier Giroud.

Proti takové ofenzivní síle by se dva stopeři mohli pominout. Hra „na tři“ by ale Slavii vyřešila ještě další dva trable. První je, že kvůli absenci Tomáše Součka by se musel nově skládat střed zálohy. Sehranou „evropskou“ trojku, v níž figurují ještě Ibrahim Traoré a Alex Král, by musel někdo doplnit. Josef Hušbauer? Petr Ševčík?

Při této variantě to nebude nutné řešit, Král s Traorém by kosili prostor před stopery, a před nimi by mohl volně působit rozehraný Miroslav Stoch. A nahoře napadající útočníci Jaromír Zmrhal a Lukáš Masopust, přesně jako v Seville, kde se snažili rozbíjet rozehrávku tria Sergi Gomez – Simon Kjaer – Gabriel Mercado. Chelsea sice nehraje v takovém složení, využívá spíš formaci 4 – 3 – 3, přesto má v obraně hráče, který umí z hloubi pole nahrát na gól jako by nic – Davida Luize. 

Pravděpodobná sestava Slavie

Kolář

Kúdela, Ngadeu, Deli

Coufal, Král, Stoch, Traoré, Bořil

Masopust, Zmrhal

Teď do praxe. Když se Newcastle vytasil na začátku roku na Stamford Bridge s rozestavením 5 – 4 – 1, domácí drželi drtivou většinu času balon. S tím se ale počítalo, jenže dlouho vůbec nedokázali rozkývat hustou defenzivu hostů.

Povedlo se to právě až po Luizově čtyřicetimetrovém pasu na pohyblivého Pedra. U Luize v ten moment mohl stát jedině Salomon Rondon, jediný útočník v Benítezově sestavě, ale ten nezvádl oběhat všechno. A tak měl brazilský stoper dost času vystřihnout gólovou přihrávku. Právě tohle by se dalo kmitající a neúnavnou dvojicí Zmrhal – Masopust na hrotu teoreticky vyřešit. Viz návod z hlavy Santa Espirita, díky němuž uhrál Wolverhampton na Chelsea 1:1. 

Právě branka hostů byla jak z učebnice bránění i útočení. Jeden z útočníků, v tomto případě Raul Jimenez, pomáhá s defenzivou záložníkům, zatímco druhý, tady Diogo Jota, neodchází od obránců soupeře. Wolves získali na vlastní šestnáctce balon a pak už šlo o suprový brejk právě Joty a Jimeneze až do kasy Kepy Arrizabalagy.

Slavia možná nemá tak velké šance, ale cesta existuje. Koneckonců „sešívaní“ už se po ní proti Seville vydali… 

Návod jak na Chelsea si Slavia může vzít například ze hry WolverhamptonuFoto iSport.cz

Jen jeden hrot? To je proti Chelsea málo, jak ukázal nedávný souboj NewcastlemFoto iSport.cz

Góly

Domácí:

Hosté: 86. M. Alonso

Sestavy

Domácí: O. Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – Traoré, Král – Masopust, Ševčík, Stoch (64. Zmrhal) – Olayinka (82. Van Buren).

Hosté: Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger, M. Alonso – Barkley (75. Loftus-Cheek), Jorginho, Kovačić – Pedro (59. E. Hazard), Giroud, Willian.

Náhradníci

Domácí: Kovář, Kúdela, Frydrych, Zmrhal, Hušbauer, Van Buren, Škoda

Hosté: Caballero, Kanté, Higuaín, Hazard, Loftus-Cheek, Zappacosta, Luiz

Karty

Domácí: Coufal

Rozhodčí

Zwayer – Schiffner, Achmüller (všichni Něm.)

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Návštěva

17484 diváků

Sarri o Slavii: Je to nebezpečný tým, když vstřelil Seville šest gólů
Video se připravuje ...

Tvrdík po trestu od UEFA: Vyhlašujeme chuligánům nulovou toleranci
Video se připravuje ...

Chelsea dorazila do Prahy! Podívejte se na přílet Hazarda a spol.
Video se připravuje ...

Hrozby Chelsea v Edenu: Nejdražší gólman nebo snajpr pro Evropskou ligu Giroud
Video se připravuje ...

LIGOVÝ INSIDER: Hušbauer mi připomíná Horvátha, Chelsea by si zasloužil
Video se připravuje ...

Momenty historie Chelsea: Tituly i temnota. Místo Stamford Bridge mohl být supermarket
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud