10. dubna 2019 • 05:00

Stochův příběh v Chelsea: skok z Nitry, pět startů a obědy s hvězdami

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hlavě se mu čepýřily světlé vlasy, v tváři se odrážela mladická drzost. Slávistickému záložníkovi Miroslavu Stochovi tehdy ještě nebylo dvacet, když prožil etapu kariéry v jednom z nejzvučnějších klubů světa – londýnské Chelsea. V modrém dresu naskočil do pěti soutěžních zápasů. Teď se čiperný Slovák pokusí anglický klub, kterému odmala fandil, skolit se Slavií ve čtvrtfinále Evropské ligy. Přečtěte si Stochův příběh zahraniční zkušenosti i rozhovor s jeho kamarádem, dnes olomouckým záložníkem Milanem Lalkovičem. Ten se učí od dvou fotbalistů - Edena Hazarda a právě svého slovenského krajana, se kterým se potkal v mládežnické akademii "blues".



Bylo mu šestnáct a už se v Nitře začal otrkávat ve slovenské lize. Talentu měl habaděj, což omámilo i skauty z Chelsea. A tak se Miroslav Stoch brzy hlásil v akademii slavného londýnského klubu ze Stamford Bridge. „Tenkrát se ještě tak brzy do zahraničí neodcházelo, navíc do Chelsea. V Nitře se tak vlastně stal legendou už jako kluk,“ vybavil si nedávno Ján Greguš, dnes záložník Minnesoty, který stejně jako Stoch v Nitře vyrůstal.

Stoch se do Anglie vydal v roce 2006. Anglicky neuměl, ale velké výzvě se postavil statečně. V první sezoně hrál za osmnáctku Chelsea, kde se rychle prosadil. Ačkoli nastupoval z křídla, byl s jedenácti góly nejlepším střelcem týmu. Ve druhém roce se posunul do rezervy a už pokukoval po startu za áčko. Trenér Avram Grant ho ale ještě nevzal ani na lavičku.

Ve třetí sezoně už slovenský záložník atmosféru velkých zápasů na Stamford Bridge i na dalších okázalých evropských stadionech zažíval. Premiéra přišla na konci listopadu 2008 při porážce 1:2 s Arsenalem, trvala devět minut. Brazilský trenér Luiz Felipe Scolari ho vypustil na hřiště s tím, ať se ničeho nebojí. „Splnil se mi dětský sen,“ zářil pak Stoch po debutu, ačkoliv absolutní radost mu v londýnském derby kalila prohra.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud