Jan Vacek
26. února 2021 • 15:42

Kdo je soupeř Slavie? Obživlý kult, kápo Gerrard a smrtící ofenziva

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled ideální soupeř. Kultovní, sexy, ale taky hratelný. Nenechme se ovšem mýlit, Slavii čeká v osmifinále Evropské ligy pořádná šichta. Rangers FC totiž po několik let staré klinické smrti letí vzhůru, v probíhajícím ročníku z nich jde čirá hrůza. Trenér Steven Gerrard sestavil ofenzivní zbraň, která nemilosrdně šrotuje všechno, co se jí odváží postavit do cesty. Teď se v jejím hledáčku ocitají sešívaní...



Z té bilance mrazí. Rangers odehráli v probíhajícím ročníku dohromady 43 zápasů. Prohráli jediný. Šestkrát remizovali, zbytek výhry. A to povětšinou hodně dominantní. Zcela vypovídající je vývoj ve skotské lize.

Rangers jí naprosto kralují, po třiceti odehraných kolech je evidentní, že míří za ziskem mistrovského titulu. Ten už jim nemůže sebrat vůbec nic. Na čele totiž mají před druhým Celtikem mamutí náskok osmnácti bodů. K tomu to šílené skóre. 73:9. Ne, zrak vás nešálí, vidíte správně.

„Být v pozici Arsenalu, rozhodně bych si nepřál dostat Rangers,“ vyjádřil se jen několik hodin před včerejším losem někdejší vynikající obránce „kanonýrů“ Ray Parlour. A jedním dechem pokračoval. „Je to hrozně ošemetný soupeř, Gerrard sází na totální ofenzivu. Myslím, že půjdou opravdu daleko.“

Rangers vyřadili Antverpy devíti góly
Rangers vyřadili Antverpy devíti góly

Jak daleko to nakonec bude, to má nyní ve svých rukou i Slavia. Slavný mančaft z Glasgow si každopádně užívá proces vzkříšení. Po skončení sezony 2011/2012 hrdý klub sevřely finanční trable, které nakonec vyústily až v ostudný pád do čtvrté nejvyšší soutěže.

Ideální sestava Rangers

McGregor

Tavernier   Helander   Goldson   Barišič

Kamara   Davis   Aribo

Hagi   Morelos   Kent

Z ní se Rangers postupně drápali nahoru, během čtyř let byli zpátky v elitní grupě. Skutečný výkonnostní výstřel ale nastal až s Gerrardovým příchodem. V červnu roku 2018. „Nabídek jsem měl několik, jakmile se ale ozvali Rangers, nebylo absolutně co řešit,“ prohlásil bývalý vynikající záložník Liverpoolu po svém nástupu do funkce.

Coby trenérský nováček čelil pochybám, zda si nekousl do příliš tlustého krajíce chleba. Gerrard ale tyhle pochyby rychle rozmetal. Rangers přetvořil k obrazu svému. Jaký je? Obrovsky rychlý, obrovsky ofenzivní. Jestliže Leicester proti Slavii často volil vyčkávací taktiku, od modrého komanda to nehrozí. Skotové budou od první minuty zběsile útočit. Tak jsou nastavení, mají to v DNA.

Ostatně, ohromně potentní nejsou jen v domácí soutěži. I na evropské půdě obrany soupeřů nešetří. Základní skupinu ovládli po čtyřech výhrách a dvou remízách, za sebou nechali Benfiku, St. Lutych i Lech Poznaň. Nastříleli třináct branek. V play off pak odstranili z cesty Antverpy. Triumfy 4:3 a 5:2, tedy dalších devět zářezů.

„Když se podíváte, čeho všeho jsou Rangers schopní, řadím je výkonnostně výš než Leicester,“ nechal se slyšet bývalý obránce Chelsea Jason Cundy.

Slávisté se musí mít na pozoru především před útočníkem Alfredo Morelosem. V sezoně nasázel už třináct branek, k tomu přilepil dvanáct asistencí. Hned za ním pak číhají James Tavernier, Ianis Hagi, Borna Barišič a další.

Co na to Ondřej Kolář a spol.?

Největší hvězdy Rangers

Alfredo Morelos

útočník, 24 let

Ohnivá koule z Kolumbie. Hlavní zbraň Skotů. Když má svůj den, je téměř nebránitelný. Střílí góly, sbírá asistence. Často se však nechává unést a nesmyslně zkratuje. V Ibrox Parku je od léta 2017, ale už stihl posbírat sedm červených karet.

James Tavernier

obránce, 29 let

Povoláním pravý obránce, založením vysoce ofenzivní hráč. Stačí si projít jeho sezonní statistiky. Na kontě má už sedmnáct branek a patnáct asistencí. Jako obránce! Kapitán a klíčová spojka trenéra Stevena Gerrarda.

Ryan Kent

křídlo, 24 let

Letec na levém křídle. Ohromně přímočarný, silný v driblinku i předfinální fázi. V tomto ročníku stihl už deset branek a dvanáct asistencí. Pro slávistického beka Alexandera Baha tohle bude vyšší dívčí.

 

Strhující životní příběh kouče Slavie čtěte už nyní v knize Trpišovský: Úplný příběh milionového trenéra. Koupit ZDE>>>

Jindřich Trpišovský. Úplný příběh milionového trenéra. Kniha z edice Sport. Jindřich Trpišovský. Úplný příběh milionového trenéra. Kniha z edice Sport.Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud