Ondřej Škvor
6. dubna 2021 • 18:59

Inspektor nahrává Slavii. Disciplinárka na něj spíš dá. Jenže je tu přešlap

Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ondřej Kúdela nesmí nastoupit v prvním čtvrtfinále na Arsenalu. Dostal předběžnou stopku na jedno utkání. To je zatím jediný tvrdý výstup z glasgowské kauzy. Další – ten podstatnější – přijde po verdiktu disciplinární komise UEFA. Slavia už však obdržela zprávu inspektora. A to je pro ni příznivá.



Co se v ní podle červenobílého klubu píše?

Nejprve obecná formulace, že zpráva dorazila. „Slavia v úterý obdržela zprávu inspektora UEFA s návrhem dalších disciplinárních kroků proti hráčům Ondřeji Kúdelovi i Glenovi Kamarovi ohledně prošetřovaných incidentů.“

Pak zásadní formulace. „Verbální incident na hřišti mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení.“

Následuje přímá citace z dokumentu uvedená coby inspektorův závěr. „Vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky pana Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit nebo vyvrátit popis události panem Kamarou nebo panem Zungou“.

Inspektor dále podle Slavie „navrhl disciplinární postih Glena Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Ondřeji Kúdelovi, k němuž došlo po zápase.“

Co se bude dít dál? Inspektor odvedl svou práci a kauza směřuje před Kontrolní, etickou a disciplinární komisí UEFA, která učiní finální verdikt.

Lehčí odbočka k objasnění procedury. Disciplinárku tvoří lidé, kteří nemají právnické vzdělání – svého zástupce má v osobě Rudolfa Řepky i Česko, ten je však z tohoto případu vyloučen. Naopak inspektoři, kterých je patnáct, jsou ze sta procent právníci – z českých řad generální sekretář asociace Jan Pauly.

INSIDER: Kúdela se jim měl raději smát. Kádr Sparty je záhada, říká Siegl
Video se připravuje ...

Klíčové bude, zda laici dají na závěr učiněný odborníkem. Neboli zda disciplinárka potvrdí inspektorův závěr, že rasismus (paragraf 14) nelze prokázat, a bude případ soudit jako nesportovní chování (paragraf 15).

Praxe bývá často taková, že komise se přikloní k názoru experta. I proto, že oba mají jednu střechu, tedy UEFA. Pak nemusí nic vysvětlovat, hotovo. Pokud se však rozhodne nesouhlasit, což se stává méně, musí disciplinárka svůj verdikt odůvodnit.

Statistika tedy hovoří pro Slavii. Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o možný rasistický výrok, a při přihlédnutí k vyvolaným emocím můžou vzít zvyklosti za své.

Třeba taky proto, že Slavia se zveřejněním interní inspektorovy zprávy dopustila diplomatického přešlapu (mimochodem – podobný přehmat udělala ve chvíli, kdy oznámila, že Kúdelu nepustí do Walesu, na což nemá dle regulí právo), čehož si UEFA jistě povšimne. Řízení je totiž striktně neveřejné.

Leckoho také napadne řešení, kdy při verdiktu slovo rasismus nezazní, ovšem z trestu za nesportovní chování bude cítit. Jenže to půjde zdůvodnit podle disciplinárního řádu těžko.

Paragraf 14 ukládá za rasismus nejméně deset utkání.

Paragraf 15 ukládá za nesportovní chování směrem k hráči soupeře jeden až dva zápasy. Víc by se vysvětlovalo složitě.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Brno - Slavia 0:0. Sešívaní v deseti po Vágnerově vyloučení nováčka nezdolali
Video se připravuje ...

Dostálek: Hráči pracovali perfektně. Slavii nikdo dvakrát neobral
Video se připravuje ...

Kovář: Nulu bych vyměnil za tři body. Že nastoupím, jsem asi přivolal…
Video se připravuje ...

Kovář: „Drželi nás na hřišti kvůli Kúdymu, že řekl, že je fucking monkey.“
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud