Jan Vacek
29. září 2021 • 04:40

Pozadí střetu Sparta vs. Rangers: stín kauzy Kúdela, obavy i snahy o změnu

Autor: Jan Vacek, jam
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to mimořádně důležitá bitva, která do velké míry zostří vyhlídky Sparty na postup ze základní skupiny Evropské ligy. Zítřejší konfrontace s Rangers má ovšem zásadní přesah. V živé paměti totiž zůstávají nechutné scény z jara, kdy se v hájemství skotského giganta představila Slavia. Ať chceme, nebo ne, očekávaný duel má jistý rasový přesah. I proto jsou Letenští na špičkách, aby k podobným excesům nedošlo. Jak se Sparta snaží bojovat proti rasismu a jak přistupuje ke čtvrtečnímu duelu soupeř?



Kriminální zákrok Kemara Roofea na Ondřeje Koláře, nařčení Ondřeje Kúdely z rasistické urážky Glena Kamary a s ním spojený následný trest na deset zápasů pro sešívaného stopera i údajné fyzické napadení Kúdely záložníkem Rangers v útrobách stadionu.

Březnová odveta osmifinále play off Evropské ligy mezi skotským klubem a Slavií se změnila v nechutnou blamáž. Vztahy mezi Glasgowem a Prahou rázem spadly na bod mrazu, obě strany na sebe ještě dlouho potom střílely, v akci byli právníci.

Druhé „S“ zůstávalo dlouho bokem, teď je ale do téhle studené války vtaženo. Sparta totiž už zítra na Letné (18.45) přivítá právě Rangers. A rasový podtext zápasu je nepřehlédnutelný. I s ohledem na to, že rudí v úvodu sezony opakovaně řešili rasistické projevy některých svých fanoušků.

Domácí zápasy se Sigmou a Monakem i utkání v Plzni. Ve všech případech jednotlivci z řad příznivců Sparty překročili červenou linii, když se dopustili nechutných rasistických výlevů.

V rámci domácí soutěže Pražané ihned spadli do podmínky na čtyři zápasy, na úrovni UEFA rovnou přistál trest z nejvyšších. Tedy kompletní uzavření stadionu právě na souboj se Skoty.

PRVNÍ DOJEM po Bröndby - Sparta: Příště odvážněji! Haraslín musí přidat
Video se připravuje ...

Sparta volá po účinnějších nástrojích

Paradoxně je to přitom právě Sparta, která proti rasismu zbrojí dlouhodobě nejhlasitěji. A po nedávných událostech ještě přitáhla šrouby.

Vedení klubu po domácím střetu s Monakem samo podalo trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu. Tenhle proces nadále běží, Sparta vyhlíží, jak orgány činné v trestním řízení důležitý dokument od Sparty vyhodnotí. Bude klíčem k dalšímu postupu. Sparta zároveň (nejen v tomto případě) přistupuje k udělování zákazů vstupu na stadion.

I na domácím poli je letenský klub v tomhle směru vysoce aktivní. Znovu a znovu se snaží hledat cesty, jak rasismus z ochozů při svých utkáních vymýtit.

„Na jednáních disciplinární komise jsme rozvinuli debatu, jaké všechny nástroje má klub používat,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud