Jan Vacek
30. září 2021 • 20:36

Sparta - Rangers 1:0. O výhře rozhodl Hancko, Kamara viděl červenou

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
27
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak jde o Skoty, má to Sparta na tuty! Letenští po loňské rozborce Celtiku svalili i Rangers. Včerejší triumf 1:0, který dal Pražanům velmi silné karty do hry o postup ze základní skupiny Evropské ligy, trefil v prvním poločase hlavou obránce Dávid Hancko. Paradoxem je, že po druhé žluté kartě nedohrál záložník hostí Glen Kamara, hlavní protagonista jarního incidentu se slávistou Ondřejem Kúdelou. Tak trochu ironie osudu…



Góly

Domácí: 29. Hancko

Hosté:

Sestavy

Domácí: Nita – Wiesner, Panák, O. Čelůstka, Hancko – Pavelka (C), Sáček – Pešek, Hložek (90. Dočkal), Haraslín (75. Moberg Karlsson) – Minčev (69. Drchal).

Hosté: McGregor – Tavernier (C), Bassey, Balogun, Barišić – S. Davis, Bacuna (38. Hagi), Kamara – Roofe (66. Morelos), F. Sakala, Aribo (77. Lundstram).

Náhradníci

Domácí: Heča, Kotek, Gabriel, Dočkal, Drchal, Karabec, Štetina, Moberg Karlsson, Pulkrab, Polidar, Vindheim, Vitík

Hosté: Arfield, Hagi, Kelly, Lundstram, McCrorie, McLaughlin, McClelland, Wright, Morelos, Patterson

Karty

Domácí: Wiesner, Haraslín

Hosté: Kamara, F. Sakala, Kamara

Rozhodčí

Palabiyik – Sesigüzel, Olguncan (vš. Turecko)

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč

Návštěva

10 879 diváků

Na nějaké propočty je stále brzy, skupinová fáze je teprve ve své třetině. Přesto mohou Letenské hřát nadějné vyhlídky. Po dvou odehraných duelech mají na kontě čtyři body a na postupové pozici drží tříbodový náskok.

„Pro nás je to hodně důležitá výhra, chceme postoupit do jarní části soutěže. Mít čtyři body po dvou zápasech je dobrý začátek. Ještě nám to samozřejmě nestačí, ale jsem moc rád, že jsme tenhle důležitý zápas zvládli,“ radoval se domácí kouč Pavel Vrba.

Jestliže v Kodani svým výkonem Sparta vzbudila rozpaky, včera večer to byl úplně jiný příběh. Fanoušci rudých mohli po závěrečném hvizdu odcházet naprosto spokojení. Ti dospělí od televizních obrazovek, přes deset tisícovek dětských přímo z Letné.

Pražané totiž do puntíku splnili to, co si před očekávanou bitvou s Rangers předsevzali. Byli organizovaní, nabídli vysoce vyspělý výkon. A výrazně přidali směrem dopředu. Konečný triumf mohl být ještě výraznější.

Navzdory velice dobrému výkonu domácích to bylo drama až do úplného konce. V nastaveném čase měli hosté dokonce dva rohové kopy. Kdyby některý z nich proměnili, mohli by si sparťané škubat vlasy. Napříč duelem totiž měli celou řadu možností, jak svou výhodu ještě vyparádit. Hlavně po změně stran to ze strany domácích byla lavina bleskových výpadů, na které defenziva Rangers neměla žádnou protilátku.

Hlavička Dávida Hancka skončila za brankovou čarou a Sparta se ujala vedení v duelu s Rangers
Hlavička Dávida Hancka skončila za brankovou čarou a Sparta se ujala vedení v duelu s Rangers

Věci do svých rukou vzal Adam Hložek, jenž v rozmezí deseti minut vymyslel dvě stoprocentní příležitosti. Jenže… První nabídku před prázdnou bránu odpálil Jakub Pešek pouze do břevna, v následném samostatném nájezdu neuspěl ani Lukáš Haraslín. „Mrzí mě, že jsme nedali pojišťovací gól, protože jsme měli tři zajímavé brejkové situace, které jsme neproměnili,“ prohodil Vrba.

Sparta se proto musela spokojit s nejtěsnějším možným náskokem, pro který si sáhla už v prvním poločase. Hložek vybojoval rohový kop, který Jakub Pešek posadil na hlavu Dávida Hancka. Slovenský reprezentant lízl míč tak dokonale, že se od zadní tyče odrazil za brankovou čáru. Tím byl vlastně účet zápasu vystavený.

Skotští šampioni toho totiž směrem dopředu moc nepřevedli. Přesně řečeno skoro nic. Branka Fashiona Bacuny v úvodu druhého poločasu padla po zjevném ofsajdu, víc práce Florin Nita neměl. „Musím uznat, že si soupeř vytvořil více šancí. My jsme jejich gólmana pořádně neprověřili. Navíc jsme inkasovali ze standardní situace, z toho jsem hodně zklamaný,“ prohodil kouč hostů Steven Gerrard.

Obranný val Sparty byl totiž stejně jako proti Bröndby pevný. Činil se především Filip Panák, který svým výkonem všechny ostatní převýšil. Byl jistý, pozičně bezchybný, navíc důmyslný v rozehrávce. „Obstál kvůli tomu, že výkonnost potvrzuje. Nebylo to pro mě žádné překvapení, je to ukázka toho, že hraje velice dobře. Dostal se ze zdravotních problémů, jsem moc rád, že nám může pomoct,“ chválil Vrba.

Ambice Gerrardova mužstva spadly k bodu mrazu v momentě, kdy Glen Kamara trefil loktem Michala Sáčka a po druhé žluté kartě musel nuceně do sprch. Finský reprezentant tak po Slavii a extempore s Ondřejem Kúdelou nebude v dobrém vzpomínat ani na druhé „S“. Kdo ví, možná mu blikla karma za nikdy neprokázané nařčení z rasistické urážky, které nasměroval právě na sešívaného stopera.

„Červená karta mě překvapila. Myslím, že v prvním případě to byl pouze faul,“ nebyl s verdikty sudího spokojený Gerrard.

Sparta si naopak ověřila, že jí skotský fotbal chutná. Loni dvakrát sekla Celtic a dohromady mu nasázela osm gólů. Teď si může do vitríny uložit i skalp druhého giganta z Glasgow.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

ONLINE PŘENOS - Sparta - Rangers, studio ŽIVĚ
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
AC Sparta Praha AC Sparta Praha Pavel Hoftych Pavel Hoftych Rangers Rangers
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 9. 2021
20:49
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

„V závěru pomohl Spartě i vyloučený Kamara. Bylo vidět, že to rozhodnutí přijal. Asi bych v tomto řekl: Boží mlýny… Uvidíme, co jeho právník.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
20:48
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

„Pavel Vrba si to myslím užije. Získali důležité body. Sparta má skupinu dobře rozjetou a je podle mě schopná ji dovést k tomu, aby postoupila."

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
20:43
30. 9. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Pro Spartu je velmi pozitivní, že ve dvou zápasech Evropské ligy ještě neinkasovala. Je to výrazná přidaná hodnota. Má čtyři body a skupinu rozjela skvěle. Je na nejlepší cestě splnit cíl, tedy postup ze skupiny.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
20:37
30. 9. 2021
 

Konec utkání! Sparta poráží Rangers 1:0. 
Duel zhodnotí ve studiu iSport trenér Pavel Hoftych, redaktor deníku Sport Radek Špryňar a moderátor Adam Nenadál. 

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
20:15
30. 9. 2021
Rangers

Glen Kamara viděl po faulu na Michala Sáčka druhou žlutou kartu a utkání pro něj po vyloučení končí. 

Glen Kamara z Rangers dostává červenou kartu v utkání na Spartě
Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:46
30. 9. 2021
 

Právě začal druhý poločas zápasu Sparta - Rangers 1:0

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:38
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

„Image ze zápasu se Slavií neodpovídá tomu, co ve skutečnosti Rangers jsou. V úvodní dvacetiminutovce byli nebezpeční. Pochválil bych ale sparťanskou obranu, která dokázala náznaky soupeře eliminovat.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:37
30. 9. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Je to zápas, který se dětem může líbit, dávají to i najevo, jsou dost slyšet. Dvacet minut byli Rangers aktivnější, měli tam i nějaké nebezpečné situace. Sparta jakmile se dostane na útočnou polovinu, tak je velmi nebezpečná. Opět ukázala svou sílu při standardních situacích. Pro Letenské je vedení 1:0 nadějné.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:37
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

„Je to otevřené utkání, obě mužstva chtějí hrát. Po zisku míče jdou oba týmy rychle nahoru. Více zakončení měla Sparta, takže to beru tak, že vede zaslouženě.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:32
30. 9. 2021
 

První poločas právě skončil. Sparta vede díky trefě Dávida Hancka nad Rangers 1:0.

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
19:15
30. 9. 2021
AC Sparta Praha

Sparta - Rangers 1:0
Po rohovém kopu posílá Letenské do vedení hlavou Dávid Hancko. 

Fotbalisté Sparty oslavují gól Dávida Hancka proti Rangers v Evropské lize
Zprávy ze dne 30. 9. 2021
18:44
30. 9. 2021
 

Utkání Sparta - Rangers právě začíná. 

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
18:43
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

Minčev v základní sestavě?
„Zajímavé, že to Pavel Vrba takto zvolil. Útočník většinou nemá, co ztratit. Třeba mu zápas vyjde. Je to za mě pokus o překvapení.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
18:42
30. 9. 2021
Radek Špryňar, redaktor Sportu

„Jsem na to hrozně zvědavý. Sparťané podle mě budou připravení na případné provokace hráčů Rangers. Duel se Slavií se nad tímto utkáním neustále vznáší. Rangers to v hlavě nějak určitě mají, ani přivítání na letišti pro ně nebylo příjemné. Koncentraci na zápas to může ovlivnit. Pokud by došlo k emočním výstřelkům… Nejsem přesvědčený, že se nic nestane.“

Zprávy ze dne 30. 9. 2021
18:42
30. 9. 2021
Pavel Hoftych

„Myslím si, že má Sparta trochu výhodu. Jsou natolik chytří, že vědí, že se nesmějí nechat strhnout. Vše bude směřovat ke slovu: DISCIPLÍNA. Vědí, že si musejí udělat klid na svou hru. Je malá pravděpodobnost, že se rozjede něco podobného, jako v souboji Rangers se Slavií“

Vstoupit do diskuse
27

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud