15. října 2021 • 17:50

Spartě žádný trest za zápas s Rangers nehrozí, rasismus se nepotvrdil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

UEFA nebude trestat pražskou Spartu za chování diváků při utkání Evropské ligy vůči hráčům Glasgow Rangers. Podle evropské fotbalové asociace se nenašly důkazy o diskriminačním chování a rasismu, na nějž poukazoval po zápase skotský klub. UEFA o tom informovala v prohlášení.



Obvinění z rasismu vznesli představitelé Rangers, jimž se nelíbilo bučení přítomných dětských fanoušků na finského záložníka tmavé pleti Glena Kamaru. Sparta nařčení publikovaná v zahraničních médiích a na internetu odmítla. Do kauzy se posléze vložili i čeští politici.

„Vyšetřování ukázalo, že se nenašlo dostatek důkazů o rasistickém nebo jinak diskriminujícím chování během zápasu. Proto nelze proti Spartě vést disciplinární řízení,“ uvedla ve stanovisku UEFA.

Dětští fanoušci na utkání Evropské ligy Sparta - Rangers
Dětští fanoušci na utkání Evropské ligy Sparta - Rangers

Sparta měla na zápas proti Rangers zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů. Díky výjimce UEFA ale mohlo do hlediště 10.879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Jejich bučení a pískání doprovázelo každý Kamarův kontakt s míčem a vyvrcholilo ve druhém poločase, kdy byl záložník po druhé žluté kartě vyloučen. Sparta utkání vyhrála 1:0.

Finský reprezentant Kamara je mezi českými fotbalovými fanoušky neoblíbenou postavou od březnového osmifinále Evropské ligy proti Slavii, po němž obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky. UEFA českého reprezentanta potrestala zákazem startu v deseti zápasech, přestože podle hráčových právníků dosud nebyl předložen jediný důkaz, že se rasismu dopustil. Kúdela přišel mimo jiné o start na mistrovství Evropy.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud