18. května 2022 • 23:54

Frankfurt - Rangers 2:1! Triumf v EL po 42 letech, rozhodly penalty

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropskou ligu ovládli fotbalisté Eintrachtu Frankfurt! Ve finále ve španělské Seville porazili skotské Rangers 2:1 po penaltovém rozstřelu, rozhodl Kolumbijec Rafael Borre. Eintracht soutěž ovládl znovu po 42 letech.  



Rangers na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána v Seville poslal do vedení v 57. minutě nigerijský útočník Joe Aribo, v 69. minutě ale srovnal Borré. V prodloužení branka nepadla, a tak musely stejně jako v loňském finále mezi Villarrealem a Manchesterem United rozhodnout pokutové kopy. V nich selhal pouze záložník Aaron Ramsey, kterého vychytal Kevin Trapp.

Svěřenci kouče Olivera Glasnera navázali na 42 let starý triumf v tehdejším Poháru UEFA a zajistili si účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Frankfurt vyhrál Evropskou ligu nebo jejího předchůdce Pohár UEFA jako první německý tým od roku 1997, kdy uspělo Schalke i s bývalým českým reprezentantem Jiřím Němcem.

V brance Rangers nechyběl McGregor, jenž se stal teprve třetím hráčem starším 40 let ve finále jednoho z evropských pohárů. Zkušený Skot měl práci už v úvodu, Sowův technický pokus i nebezpečnější Knauffovu ránu k tyči ale zneškodnil.

Frankfurt byl směrem dopředu nebezpečnější, krátce po změně stran jen těsně minula tyč Lindströmova tečovaná střela. A tak udeřili na druhé straně Rangers, ačkoliv Barišič ještě vypálil z nadějné pozice vedle. V 57. minutě Sow nešikovně prodloužil hlavou míč za sebe, jeho spoluhráč Tuta navíc podklouzl a nabídnutý samostatný brejk s přehledem zakončil Aribo. Nigerijský útočník dal premiérovou branku v tomto ročníku Evropské ligy.

O deset minut později selhal sám před McGregorem Kamada, vzápětí už ale bylo vyrovnáno. Aktivní Kostič prudkým centrem z levé stran našel mezi stopery Borrého a kolumbijský reprezentant ve skluzu umístil míč do sítě.

Další gól už během 90 minut nepadl a navzdory náznakům na obou stranách směřovalo k nerozhodnému výsledku i prodloužení. V závěru nastavené půlhodiny se ale dostal na hranici malého vápně k zakončení Kent a Trapp vynikajícím zákrokem nohou udržel svůj tým ve hře.

A německý gólman uspěl na rozdíl od svého protějšku i v rozstřelu. Ve čtvrté sérii za stavu 3:3 poslal Ramsey, jenž přišel na hřiště v závěru prodloužení, míč doprostřed brány, kde ale padající Trapp nechal nohy a pokus velšského záložníka vykopl. Ostatní střelci zůstali stoprocentní včetně Borrého, jenž střelou pod břevno nedal McGregorovi šanci.

Góly

Domácí: 69. Borré

Hosté: 57. Aribo

Sestavy

Domácí: Trapp – Tuta (59. Hasebe), Touré, Ndicka (101. Lenz) – Knauff, Sow (106. Hrustic), Rode (C) (90. Jakić), Kostić – Lindström (71. Hauge), Kamada – Borré.

Hosté: A. McGregor – Tavernier (C), Goldson, Bassey, Barišić (117. Roofe) – Jack (74. Davis), Lundstram – Kent, Wright (74. Sakala, 117. Ramsey), G. Kamara (91. Arfield) – Aribo (102. Sands).

Náhradníci

Domácí: Ache, Barkok, da Costa, Grahl, Hasebe, Hrustic, Hauge, Chandler, Jakić, Lenz, Lammers, Paciência

Hosté: Arfield, Balogun, Davis, Diallo Traoré, Lowry, King, McCrorie, McLaughlin, Ramsey, Roofe, Sakala, Sands

Karty

Hosté: Aribo, Wright

Rozhodčí

Stadion

Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán (Sevilla)

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud