Pavel Hartman
16. února 2024 • 17:25

Sparta prohrála vyhraný zápas: Kam běžel Laci a proč byla obrana hluboko?

Vstoupit do diskuse
41
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty v šestnáctifinále Evropské ligy přišli o remízu proti tureckému Galatasaray v závěru utkání. Přitom Tomáš Wiesner mohl Istanbul sestřelit, soupeř však jeho nevyužitou šanci záhy potrestal a Icardi brankou na 3:2 obral Letenské o možný zisk jednoho bodu. Proč Sparta prohrála vyhraný zápas? Protože její obranná fáze nebyla ok. Navíc hosté v době, kdy měli soupeře dorazit, udělali opak.



Inkasovat tři góly v jednom zápase je hodně. Zvláště chcete-li pomýšlet na vstupenku do dalšího kola ve vyřazovací části evropských pohárů. Zastavme se hned u první inkasované branky.

Vznikla na pravé sparťanské straně. Už pohled na složení sestavy vyvolával vzhledem pevnosti defenzivy v tomto prostoru obavy. Sešli se tam Karabec, Preciado a Laci. Předností ani jednoho není bránění. A když se to znásobí, nedopadne to dobře.

Letenská obranná řada měla být v daný moment už výše Letenská obranná řada měla být v daný moment už výšeFoto Repro ČT sport

V plné nahotě se to ukázalo v 19. minutě. Na prvním snímku vidíte, že domácí měli míč na vlastní polovině u středové čáry. Řekli byste si: Jak z toho může padnout gól? Přesto padl. Důvod? Zaprvé: letenská obranná řada měla být v daný moment už výše (naznačují červené šipky). Proto, aby byly mezi sparťany menší vzdálenosti a mohli se dobře vzájemně zajišťovat anebo účinně napadat.

Úkolem tandemu Laci, Preciado bylo donutit domácího hráče, aby hrál balon dozadu a ne skrz ně vpřed. Ovšem neudělali to. Preciado nepřistoupil k protivníkovi blíže a hlavně u něj nebyl tak, aby zablokoval jeho snahu o průnikovou přihrávku. Nestalo se to poprvé.

Řetězec chyb pokračoval, což demonstruje druhý snímek. Krajní stoper Vitík vyskočil vpřed dostoupit soupeře, na kterého prošla přihrávka skrz mezeru mezi Preciadem a Lacim. Před Demirbayem se otevřela dálnice ke sparťanské bráně. Zavřít ji mohl jednoduše Laci. Musel by však začít křižovat Demirbaye a ne se vydat jiným směrem (bílá šipka).

Úkolem tandemu Laci, Preciado bylo donutit domácího hráče, aby hrál balon dozadu Úkolem tandemu Laci, Preciado bylo donutit domácího hráče, aby hrál balon dozaduFoto Repro ČT sport

Preciado se pro změnu zprvu nerozběhl vůbec. Sprintem přepnul zpátky až po chvíli. Přitom v současném fotbale hrajete o každou desetinku vteřiny a bleskové přepínání je nezbytnou výbavou hráčů i v průměrných evropských klubech. Ve Spartě by přece měli být jen takoví.

Leč nejsou, a tak Demirbay mohl v poklidu doběhnout k bráně hostí a střelou k přední tyči překvapit Vindahla. Ano, ten by měl podobnou ránu zneškodnit, ovšem větší chyba tkví v tom, že k téhle situaci vůbec došlo. Kdyby se obrana lépe vysouvala a Sparta kompaktně a správně napadala, nikdy se to nestalo.

Že nešlo o jediný exces, nýbrž o opakující se neduh sparťanské defenzivní činnosti, doloží třetí snímek. Je z pasáže, kdy Letenských bylo o jednoho muže na trávníku více, neboť Nelsson vyfasoval červenou kartu. Sparťané přesilovku rychle využili ke gólu na 2:2. Priskeho svěřenci v tu chvíli drželi trumfy k vítězství nebo aspoň k bezpečné kontrole hry. Ale polevili v intenzitě presinku, což dokumentuje padající křivka hodnoty PPDA u Sparty od vyrovnávací branky na přiloženém grafu.

Padající křivka hodnoty PPDA u Sparty od vyrovnávací brankyFoto PPDA

Foto Repro ČT sport

A teď k samotnému snímku. Obranná linie hostí opět zůstala zbytečně v hloubi pole. Červená lajna naznačuje, kde by si zasluhovalo, aby byla.

Soupeřovi stopeři, a nejen oni, tím dostali možnost poklidné rozehrávky. Domácím tak současně vzrůstaly šance na proniknutí do pokutového území před Vindahlem anebo před něj. Asi se shodneme, že bezpečnější by bylo hrát u opačné šestnáctky. Zejména když hrozba kanonýra Icardiho roste s přibližující se vzdáleností k bráně. Z téhle akce byl nakonec aut pro Galatasaray u rohového praporku. Ovšem v nastavení už Icardi smeč, na kterou mu sparťané principiálními nedostatky v defenzivě nabili, proměnil.

Poruchy v bránění je nutné do odvety spravit.

Anketa

Postoupí Sparta přes Galatasaray do osmifinále Evropské ligy?

ANO
NE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 19. Demirbay, 61. Krejčí ml. (vl.), 90+1. Icardi

Hosté: 48. Preciado, 65. Kuchta

Sestavy

Domácí: Muslera (C) – Ayhan (55. Bardakcı), D. Sánchez, Nelsson, Kutlu – Demirbay (83. Tetê), Torreira – Yılmaz, Mertens, Aktürkoğlu (83. Zaha) – Icardi.

Hosté: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí ml. (C) – Preciado (74. Wiesner), Kairinen, Laçi (74. M. Solbakken), Ryneš – Karabec (65. Haraslín), Kuchta (84. Sadílek), Birmančević (84. Olatunji).

Náhradníci

Domácí: Bardakcı, Bülbül, Vinícius, Güvenç, Ndombèlé, Oliveira, Tetê, Zaha, Akman, Akman, Demiroglu, Yesilyurt

Hosté: Mejdr, Olatunji, Panák, Pešek, Sadílek, Solbakken, Tuci, Vorel, Vydra, Wiesner, Haraslín, Ševínský

Karty

Domácí: Yılmaz, Nelsson (č), Aktürkoğlu

Hosté: Laçi, Ryneš, Birmančević, Ryneš

Rozhodčí

Alejandro Hernández – José Naranjo, Diego Sánchez Rojo (všichni Španělsko)

Stadion

Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Istanbul

Návštěva

52280 diváků

Vstoupit do diskuse
41

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud