Pavel Šťastný
6. března 2024 • 17:36

Krejčí si přeje, ať Salah hraje. Kdo si vezme jeho dres? Kairinen tušil

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Momentálně je složité odhadovat, jaký největší zápas v kariéře dosud odehrál. Betis, nebo Galatasaray? Či snad některý z reprezentačních startů? Těžké jednoznačně odpovědět. Od čtvrtečního večera ovšem bude zcela jasno. Ladislav Krejčí a celá Sparta jde do boje o čtvrtfinále Evropské ligy proti Liverpoolu, jednomu z top evropských klubů vedeným Jürgenem Kloppem.



Sparta se postavila Liverpoolu čelem naposledy v únoru 2011. Dirk Kuijt, kudrnatý blonďák, tehdy jediným gólem ve dvou zápasech rozhodl o těsném vyřazení letenského týmu z Evropské ligy. Ale to už je opravdu dávno. Jen pro představu – Ladislav Krejčí, současný kapitán českého mistra, pomalu vyhlížel teprve dvanácté narozeniny a kopal v žákovských kategoriích.

Proto je zřejmé, že na poslední sparťanskou zkušenost s anglickým obrem si pamatuje jen matně. Navíc velkolepý střet tehdy neprožíval tak emotivně jako v posledních dnech. „Vždyť já jsem sparťanem od dvaceti let, do té doby jsem byl Zbrojovák,“ upozornil na čtyři a půl roku starý přestup z Brna.

Za tu dobu toho se Spartou stihl dost: triumf v českém poháru, hořké vyřazení v Evropě nebo loni ligový titul. A teď má na programu zápas kariéry. „Určitě je to tým největší kvality, se kterým jsem se dosud střetl. Současně to bude jeden z nejtěžších zápasů,“ poznamenal Krejčí.

Pravděpodobně nastoupí na pozici levého stopera, odkud v minulosti čelil Iscovi z Betisu nebo Mauru Icardimu z Galatasaraye, v národním dresu pak bránil hvězdného útočníka Roberta Lewandovského. A co Mohamed Salah? „Byl bych rád, kdyby nastoupil,“ řekl jasně.

Nespekuloval, jestli by Sparta měla proti Liverpoolu bez top hvězdy větší šanci. „Všichni se chceme porovnávat s nejlepšími hráči a otestovat si týmové i individuální kvality,“ doplnil.

Proti úplně nejlepšímu výběru Liverpoolu to však s jistotou nebude. Zranění vyškrtla Jürgenu Kloppovi z kádru jména, jako jsou Trent Alexander-Arnold nebo Alisson Becker. „I když nastoupí mladší hráči, naši kluci budou mít hodně práce,“ líčil trenér Sparty Brian Priske.

Článek pokračuje pod kvízem.

Na liverpoolské marodce byl i Salah. Jenže Egypťan už v úterý s týmem trénoval a je možné, že před víkendovým ligovým šlágrem proti Manchesteru City dostane prostor aspoň na pár desítek minut.

Proto bude cenný dres z liverpoolské sady s číslem 11 k dispozici. „Viděl jsem v šatně pár dresů u kapitána. Takže zřejmě to bude on, kdo si ho vezme,“ zamyslel se Kairinen. Krejčí to poté povysvětlil: vyměněné dresy si vždy pověsí v kabině.

Ale ať Salahův dres uzme Krejčí, Haraslín nebo Ševčík. Na tom nezáleží. V sázce je hratelný výsledek do odvety za týden na Ostrovech.

Liverpool má zraněné opory, navíc v neděli hraje se City klíčový zápas v boji o titul. „Ano, o tom víme,“ pokyvoval Krejčí. „Navíc si postupně dokazujeme, že doma se cítíme mnohem líp a můžeme porazit kohokoli. Bude to důležitý vstup do dvojzápasu.“

Ale rovněž Sparta je uprostřed náročného programu. V nohách má dvě derby se Slavií v jednom týdnu a Priske přiznal, že týmu v nedělním zápase (0:0) chyběla energie. Navíc před sebou má kromě Liverpoolu nedělní střet s Plzní. Proto v úterý měli hráči volnější trénink.

„Samozřejmě je dobré si trochu odpočinout, volno nám v tak náročném období přišli vhod. Ale jsme připravení,“ líčil Kairinen. „Za poslední rok, co jsem ve Spartě, jsme udělali obrovský progres. Všichni hráči se posunuli a teď nás čeká asi největší zkouška.“

Jak v ní sparťané obstojí?

Klopp o Priskem: Pohádali jsme se. Sparta má sebevědomí, ale ještě nehrála s námi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud