Martin Vait
9. března 2024 • 05:00

Slavia v lize? Ztratila rychlost, je fyzicky za Spartou, říkají experti

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
32
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hru Slavie hodnotili experti ve Studiu iSport.cz ještě před statečným výkonem sešívaných na San Siru v úvodním duelu osmifinále Evropské ligy (2:4). Zápasem, který ukázal, čeho je klub z Edenu stále schopen ve velkých evropských zápasech, kde má prostor. Pokud ho ale soupeř Slavii nedá, má problémy. Vidět je to v lize na datech a vývoji od začátku angažmá Jindřicha Trpišovského. A potvrzují to i dojmy Jaroslava Hřebíka a Jakuba Podaného.



„Vidím to tak, že Slavia byla o hodně silnější, než je teď,“ soudí Hřebík. „Byla moderní, kvalitní, a teď mi přijde taková rozladěná. Co se týče rychlosti hry, musí být ve správném pohybu hodně hráčů. Dřív hrála Slavia rychlostní fotbal s vědomou migrací hráčů, každý věděl, co udělá ten druhý. Sparta je na tom teď lépe, a proto je taky první v lize.“

A nejen co se týče výsledků. Z pokročilých dat Wyscoutu vyplývá, že největší rozdíl mezi výstavbou hry Slavie a Sparty spočívá v přesnosti přihrávek a v počtu ztrát na jeden zápas. Slavia se dlouhodobě pohybuje v počtu ztrát lehce nad 100 za 90 minut, přesnost přihrávek se zase lehce zvyšuje.

Sparta je ale v tomto ohledu mnohem vyladěnější. Pod Priskem v této sezoně vystřelila přesnost přihrávek Letenských na 84,8 %, což ještě žádný český tým ani zdaleka neatakoval. A počet ztrát na 90 minut je na hodnotě 89,2. V tomto ohledu má Sparta o 14 % méně ztrát.

Zároveň se Slavii v průběhu let výrazně snižuje kvalita šancí. Dokazuje to statistika xG per shot, tedy očekávaných gólů na jednu střelu. V tomto ohledu se od sezony 2020/21 snížila kvalita slávistických šancí o 12 %.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
32

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud