16. března 2024 • 04:55

Slavia a Sparta v Evropě: parády i průšvihy, kdo se „prodal“ a pozor na...

Vstoupit do diskuse
9
  • Video se připravuje ...

    Pro Spartu to byl hodně krutý konec, na který musí rychle zapomenout. Dva debakly s Liverpoolem trochu zatemnily její výkony v Evropské lize, kde do osudného osmifinále držela kladnou bilanci. Slavia nasbírala sedm triumfů ze 12 zápasů... Udělali jsme inventuru vystoupení obou pražských „S“ v Evropě. Jaké nejlepší a nejhorší zápasy odehrály, kdo se blýskl individuálně a jaké poučení by si kluby měly z evropské scény odnést?

  • Slavia v Evropě v číslech

    Domácí nuly a vyrovnaný rekord

    Z  dvanácti zápasů Slavia sedm vyhrála, do utkání s AC Milán dokonce držela přes 480 minut nulu na domácí půdě. Celkem tým nastřílel 26 branek, góly Juráska, Douděry a Zafeirise byly nominovány na nejlepší trefu kola. Výhrou 6:0 nad Šeriffem Tiraspol vyrovnali „sešívaní“ vlastní evropský rekord „Udělali jsme přes dvacet bodů do koeficientu, dali jsme gól v každém zápase, skončili jsme poprvé v historii první v tabulce základní skupiny,“ vyjmenovával Trpišovský.

    Slavia ještě neukázala, co v ní je. Staněk? Posune se dál. Jasná jednička pro EURO, soudí Hušbauer
    Video se připravuje ...

  • Sparta v Evropě v číslech

    Liverpool pošlapal statistky

    Do celkových čísel hodil vidle dvojzápas s Liverpoolem. Kvůli němu má Sparta pasivní skóre 22:26, jedenáct inkasovaných branek je prostě přespříliš. Před ním byli Letenští v kladném poměru – a to i co se týče bodů. Nakonec končí s pěti vítězstvími, jednou plichtou a šesti prohrami. Do všech naskočili Peter Vindahl (odehrál kompletní porci minut), Qazim Laci, Kaan Kairinen a Jan Kuchta. „Chlapci se vyspí a řeknou si, že měli opravdu dobrou sezonu v Evropě,“ řekl trenér Brian Priske po prohře na Anfield Road.

    Sparta na Anfieldu? Střet dvou odlišných světů, Letenští na soupeře neměli
    Video se připravuje ...

  • Slavia: nejlepší zápas

    2:0 s AS Řím

    Co by to bylo za sezonu bez zápasu s gigantem. V domácím bouřlivém prostředí slávisté na AS Řím bez respektu vlítli. I bez vstřelené branky zazářil Mojmír Chytil nebo odepisovaný Jan Bořil, který se představil na levém wingbeku. „Určitě to byl nejlepší výkon tohoto nového týmu,“ pravil Trpišovský. Skalp velkého soupeře přišel pár dní po možná nejhorším výkonu podzimu – domácí prohře s Plzní. Slavii v ten nejtěžší moment vlil sebevědomí do žil.

    Trpišovský: S hodnými kluky nic nevyhrajete. Mourinho řekl, že za blamáž AS může on
    Video se připravuje ...

  • Sparta: nejlepší zápas

    Dominance v Limassolu

    Domácí povstání s Dinamem, výhra nad Betisem, již zařídil Lukáš Haraslín, zadupání Galatasaraye – to byly majstrštyky. Největší sílu však ukázala Sparta v Limassolu. Na Kypr přijela v jasném postavení: musela vyhrát, aby se jí týkala jarní část Evropské ligy. A podala dominantní výkon, po poločase vedla 3:0 a 750 sparťanů na tribunách mohlo slavit. „Bylo to mimořádně důležité, byli jsme v situaci, kdy jsme mohli úplně vypadnout z pohárů. Viděl jsem tam hodně kvality od mých chlapců,“ lebedil si Priske.

    Takový podzim v Evropě nepamatuji, těší Jirkala. Co Priskeho progres a Köstlova výzva?
    Video se připravuje ...

  • Slavia: nejhorší zápas

    1:2 se Zorjou Luhansk

    Celé evropské dobrodružství se nemuselo vůbec konat. Slávisté koncem srpna odjeli do Lublinu do odvety proti ukrajinskému Luhansku, který doma přehráli 2:0. Dva laciné góly přes Ondřeje Koláře ale znamenaly, že po 40 minutách bylo vyrovnáno. Hráči neběhali a proti outsiderovi zaostávali. „Možná jsme měli rekord ve ztrátách. Byli jsme pomalí, nepřesní v útočné fázi,“ nešetřil kritikou Trpišovský. Jeho tým zachránil hlavičkou na 1:2 Matěj Jurásek.

    Trpišovský věděl přesně, co na mě platí, říká Hušbauer. Jak si má Slavia pomoct do plných?
    Video se připravuje ...

  • Sparta: nejhorší zápas

    Potupa na Anfield Road

    Velkým adeptem je letní propadák na Dinamu Záhřeb, kde Sparta padla 1:3, a podala až tristní výkon. „Neřídili jsme se našimi defenzivními principy,“ pronesl Priske. Jenže pak přišla tryzna s Liverpoolem. Doma výsledkový propadák, zato herně Sparta poměrně obstála. Zato na Anfield Road šlo o potupu ve všech směrech. Sparta vůbec nestačila, ve 14. minutě prohrávala 0:4, nakonec schytala šestku. „Na vlastní oči jsme viděli, že týmová i individuální kvalita jsou jinde,“ uznal trenér.

    Krejčí po Liverpoolu: Nevydařený úvod zápasu beru na sebe
    Video se připravuje ...

  • Slavia: individuální výkony

    Produktivní Chytil a evropský Douděra

    Hráči se do zahraničí prodávají především skrze vystoupení v Evropě. A pár slávistů se i nyní ukázalo ve skvělém světle. Jedním z nich je Mojmír Chytil. Se čtyřmi góly a dvěma asistencemi patřil k nejproduktivnějším hráčům celé skupinové části. „Evropský styl fotbalu mu ale vyhovuje o něco více než ligový,“ řekl Trpišovský. Není také divu, že v zimě přišla nabídka na Davida Douděru. V osmi utkáních si připsal tři branky a dvě asistence.

    Celá Liga naruby: Chytil i Jurečka na EURO? Vykoupený Olatunji a pekelná odveta na Letné
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Sparta: individuální výkony

    Motorka Preciado a „baller“ Birmančevič

    Ekvádorec Angelo Preciado si vzal za svůj postup do osmifinále. Proti Galatasaray byl neudržitelný, skóroval v Istanbulu i v Praze. Je klidně možné, že se v těchto zápasech prodal. Spartu rozhodně nebere v šestadvaceti letech za poslední stanici. Veljko Birmančevič byl společně s Lukášem Haraslínem nejlepší střelec se čtyřmi zásahy. K tomu přihodil dvě asistence a v těžkých duelech ukázal evropskou úroveň i dovednosti. Neztratil se ani na Anfield Road.

    Volnomyšlenkář s pestrými centry pro Evropu. Co je jeho achillova pata?
    Video se připravuje ...

  • Slavia: poučení do budoucna

    Udržení kádru

    Pokud se chce Slavia v Evropě zlepšovat, musí řešit a dá se říct, že po příchodu Pavla Tykače řeší – udržení týmu. „Stavíme nový tým, někteří kluci hrají takové zápasy poprvé,“ zaznělo párkrát z úst Trpišovského. V příští sezoně mohou „sešívaní“ dojít minimálně stejně daleko, ale nesmí začít tým stavět zase od základů. Se současnými finančními možnostmi je ale pravděpodobné, že pilíře sestavy zůstanou a argument o nezkušenosti začne pomalu mizet.

    Krejčí mohl být slávista. Proč se Tvrdík omluvil Čuprovi za derby a co čeká LFA?
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Sparta: poučení do budoucna

    Zapomenout na konec

    Duely s Liverpoolem vypadají (a vlastně jsou) velké bingo. Jenže aktuálně je před Spartou naprosto klíčová část sezony. Liga jde do finiše, Priskeho boys drží bod náskoku na Slavii. Po výplachu se potřebují nachystat na nedělní střet s Hradcem Králové. Ze zdánlivě tuctového duelu je jedna z klíčových chvil. Po zlém týdnu se Letenští třesou na návrat na vítěznou vlnu. Jak se oklepat? „Dobrá otázka, zatím nevím. Máme vítěznou mentalitu, poslední zápasy nám ji nesmí nijak změnit,“ prohlásil Priske.

    Osmkrát dohrávala Sparta v lize v deseti, třikrát zamířil do sprch letenský kapitán
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud