25. února 2022 • 04:55

Sparta v Srbsku: sedmý krach venku, chaos stoperů a poprvé bez třicátníka

Vstoupit do diskuse
17
  • Ladislav Krejčí v hádce s hráči PartizanuLadislav Krejčí v hádce s hráči PartizanuFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Série nepřesvědčivých výsledků nekončí. Sparta ji naopak zdárně protahuje. Po domácí ztrátě s Plzní a nezvládnutém duelu na Letné s Partizanem, nedokázali svěřenci Pavla Vrby uspět ani v Bělehradě. Po prohře 1:2 se loučí s Evropou v play off Konferenční ligy. Co všechno na horké balkánské půdě Pražané předvedli?

  • Sedmička venkovních krachů

    Lille, Monaco, Rapid Vídeň, Kodaň, Lyon, Rangers a Partizan. Sedm zápasů bez výhry ve venkovním utkání v pohárovém utkání. Naposledy přivezla Sparty tři body z Evropy v listopadu 2020, kdy vyplenila Celtic Park. Tým vedl Václav Kotal a hattrickem se o to postaral Lukáš Juliš. V posledních pěti zápasech navíc vstřelila pouze dvě branky. „Narazili jsme na mužstva, která ve svých domácích soutěžích patří k TOP týmům. Pravidelně získávají tituly, mají úspěchy. Ale přiznávám, že určitě ten podzim, který jsme uhráli, pro nás byl příjemný, že jsme se dostali do Konferenční ligy,“ reagoval kouč Pavel Vrba. Když se podíváme na všechny duely pozorněji, zjistíme, že hned ve čtyřech případech šlo o klíčové duely v boji o postup: v Lille ztratili rudí šanci hrát poháry i na jaře, v Monaku nedohnali manko a přišli o Ligu mistrů, na Rangers se rozloučili s myšlenkami na Evropskou ligu v novém roce a v Bělehradě přenechali Konferenční ligu domácím.

    Ladislav Krejčí se chytá za hlavu během zápasu s PartizanemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Stopeři v chaosu

    Kdo čekal, že na horké balkánské půdě vyhoří stále teprve 19letý Martin Vitík, byl ve čtvrtek večer na omylu. Daleko víc plaval zkušenější parťák Filip Panák. Konstruktivní stoper byl u obou branek Partizanu: nejdříve trestuhodně nezareagoval na Ricarda Gomese, který po Sáčkově ztrátě mířil na branku a otevřel skóre. A posléze jej 26letý český obránce neuhlídal při rohovém kopu, kdy se mu kapverdský forvard vysmýkl a prosadil se hlavou. „Góly jsme si dali takřka sami,“ nechápal naštvaný Vrba. Ovšem ani Vitík neměl svědomí čisté. Nepůsobil jistě a vše vygradovalo těžkou „malou domů“, kterou nakonec uhasil pohotový brankář Dominik Holec.

    Filip Panák neodehrál v Srbsku dobrý zápasFoto ČTK

  • Rok 2022 = rok selhání?

    Jako by triumf v pohárovém derby v Edenu byl jakousi falešnou formou, kterou Letenští ojediněle vykázali. Jinak si nelze představit ostatní výsledky v roce 2022: bezzubá remíza v Českých Budějovicích (0:0), vydřený bod s Plzní (2:2) v samotném závěru a nezvládnutý dvojzápas s Partizanem (0:1 a 1:2). Tým na hřišti nepůsobí vůbec zdravě. Není znát jeho kombinační schopnost, údernost křídel se naprosto vytratila a nepomohl ani několik variant složení základní sestavy. Již za pár dní je na programu derby, pro změnu ligové, které pokud Pražané rovněž nezvládnou, zbude jim na jaře hrát už jen o triumf v MOL Cupu… „Krize? Nevím, jestli to je krize. Samozřejmě, že výsledky nejsou podle představ nás všech,“ hlesl Vrba.

    Zamyšlený kouč Sparty Pavel VrbaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Bezzubá ofenziva

    Nebýt Adama Hložka, neohrozil by branku Partizanu téměř nikdo. Pražané v Srbsku rozhodně neprokázali pověst silného mužstva s ofenzivním trenérem. Za očekáváním zůstal Jakub Pešek i střídající Martin Minčev. Lukáš Haraslín střídal světlé okamžiky s těmi horšími. Vidět nebyla ani zimní posila Tomáš Čvančara, jenž dostal přednost na hrotu. „Chybí nám finální fáze. Umíme se tam dostávat, přecházíme přes soupeře ve středu, ale zakončení chybí. Možná se do něj málo tlačíme, málo to na sebe bereme. Musíme být dravější v šestnáctce, zkoušet střely z každé pozice. Když nevystřelíš, nedáš gól,“ zlobil se Haraslín po utkání. O to fatálněji pak zní, že Partizan ze stejného počtu střel na branku (3) nakonec vytěžil dvě důležité branky. Spoustu dalších zajímavých brejků či náznaků šancí měli nebezpeční Menig či Markovič. U Sparty byste kromě gólu velkou šanci hledali marně...

    Zklamaný sparťanský útočník Tomáš ČvančaraFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Poprvé bez třicátníka

    Není zvykem, aby Pavel Vrba neměl na hřišti minimálně jednoho zkušeného a staršího hráče, který by dozoroval nadějné mládí. Jenže v Bělěhradu se odhodlal zbořit všechny tradice a vůbec poprvé postavil základní jedenáctku z hráčů pod 30 let. Naposledy se tak v případě Pražanů stalo při domácím utkání s AC Milán (prosinec 2020), kdy tým vedl ještě Václav Kotal. „Možná to jsou právě zkušenosti, které mladí hráči potřebují nasbírat. Hráči musí absolvovat konfrontaci s evropskou kvalitou. Čím víc zápasů, tím víc zkušeností. Věřím, že do budoucna by to mohlo být hodně zajímavé, pokud se mužstvo udrží pohromadě,“ uvedl Vrba. Jen na lavičce zůstali Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a David Pavelka. Pro zranění s týmem neletěl obránce Ondřej Čelůstka. Dočkal i Krejčí se do hry nakonec dostali, ale přínosem byl pouze letenský špílmachr. Byl to právě Dočkal, kdo vyslal centr před Hložkovou brankou, jež korigovala skóre na 1:2.

    Ladislav Krejčí II v zápase s PartizanemFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud