28. července 2022 • 13:30

Sever jako pohřebiště snů: Sparta taky začínala doma, pak krachy ve Švédsku

Autor: jav
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Severní vítr umí být pořádně krutý. Fotbalisté Sparty o tom vědí své. V uplynulých devíti letech jim už dvakrát odnesl postup v rámci pohárových předkol. V roce 2013 s Häckenem, o dvanáct měsíců později i s Malmö. Nyní se Letenští vrací na místo činu. Švédsko sice mění za Norsko, kde je dnes čeká odveta předkola Konferenční ligy proti Vikingu Stavangeru, ale část starého kontinentu zůstává stejná. Sever…



Pro spoustu sparťanských fanoušků jsou to i po letech bolestivé vzpomínky. Dvě tvrdé rány v rozmezí několika měsíců. Nejprve výbuch s Häckenem ve druhém předkole Evropské ligy. Následně ještě větší propadák s Malmö v boji o Ligu mistrů.

V obou případech najdeme s tím současným řadu podobností. Letenští vždy začínali doma. Nejprve uhráli remízu, Malmö dokonce svalili 4:2. Nadějně rozjeté mače ale v odvetách nedotáhli.

Sever byl proti. Papírové předpoklady končily v koši a Sparta byla na kolenou. Zbitá a potupená. Dnes večer chce tento scénář za každou cenu odvrátit.

„Nemyslím si, že hrát na severu je nějak extra specifické. Uvidíme, jaký dojem budeme mít z tréninku. Není tu takové teplo, ale to by pro nás mohlo být příjemnější. Věřím, že se to na hřišti ukáže,“ zadoufal kapitán Dávid Hancko.

Společně se svými parťáky zabojuje o to, aby se černá série severských nezdarů neprotáhla. Sparta se pokusí napodobit léto 2016, kdy přes dánské Sönderjyske do základní skupiny Evropské ligy postoupila. Tehdy ale začínala venkovním mačem a úspěch si sichrovala před svými fanoušky.

Teď potřebuje zvládnout opak.

Sparta na severu

2013/2014

2014/2015

2. předkolo Evropské ligy

3. předkolo Ligy mistrů

Sparta–Häcken 2:2

Sparta–Malmö 4:2

Häcken–Sparta 1:0

Malmö–Sparta 2:0

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud