Jan Podroužek
4. srpna 2022 • 09:14

Slavie, protáhni si pětiletku. Sešívaní na poslední chvíli měnili soupisku

Autor: Jan Podroužek, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takové Slovácko, to má nohy v teple. Kdyby vypadlo s Fenerbahce, ještě si to může opravit v play off Konferenční ligy. Slavia ne. Do Edenu míří slavný Panathinaikos a výběr Jindřicha Trpišovského má před sebou těžkou překážku, aby se udržel v pohárech. V základní skupině nechyběli „sešívaní“ od podzimu 2017. Žádný jiný český zástupce nemá v posledních letech v Evropě tak pozoruhodný výsledkový standard.



Jeden z jeho maskotů má přezdívku Green Kong, což má hezky parafrázovat velikost klubu. Na počátku sedmdesátých let dovedl slavný Ferenc Puskás klub do finále Poháru mistrů evropských zemí, ostatně i na začátku tisíciletí patřil Panathinaikos k pravidelným účastníkům elitní Ligy mistrů. Tyhle roky jsou pryč.

Doby, kdy klubem prošli třeba Giorgios Karagounis, Angelos Basinas, Antonios Nikopolidis, Sotirios Kyrgiakos… Všechno jména, která v létě 2004 vyhrála s řeckým národním týmem mistrovství Evropy. Tohle je v kostce pestrá minulost Panathinaikosu. Klubu, jenž v evropských pohárech chybí posledních pět let – od startu sezony 2017/18, kdy vypadl v play off Evropské ligy s Bilbaem. Teď to zkouší znovu.

Přes Slavii, která naopak od toho samého data pokaždé hrála základní skupinu některého z evropských pohárů. Hezky se to zrcadlí, že? Dvakrát za sebou Evropská liga, pak Liga mistrů, Evropská liga, nakonec Konferenční. A právě aspoň do ní by slávisté rádi znovu, jiná možnost není. A není ani šance na opravu, vyřazení se rovná definitivnímu konci v Evropě pro tento ročník.

„Stojí proti nám těžký kalibr, ale věřím, že úplně stejně se dívají i oni na nás,“ doufá kouč Jindřich Trpišovský.

Slavia - Panathinaikos na O2 TV Sport

Přenos na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal začíná ve čtvrtek od 18.40, moderátor David Sobišek přivítá slávistického srdcaře Davida Kalivodu. Zápas komentují Tomáš Radotínský a Václav Pilný a reportérem je Radek Šilhan.

„Bude to náročné, to jistě, a rozhodně, kdo lépe zvládne kritické momenty,“ uvědomuje si trenér obtížnost dnešní výzvy i té, která bude pokračovat příští čtvrtek v Aténách.

Proto se až do dne zápasu řeší podoba slávistické soupisky. Klub totiž může na poslední chvíli před prvním utkáním udělat podle pravidel UEFA dvě změny, Trpišovský a spol. řešili, že by využili alespoň jednu. V původním kádru chyběli Marek Icha, Jakub Hromada, Srdjan Plavšič, Daniel Fila a Ivan Schranz. Právě Schranz byl ve středu večer dopsán pro třetí předkolo proti Panathinaikosu, místo mu uvolnil David Jurásek. V informačním systému UEFA se ale změna projevila až ve čtvrtek ráno, v den zápasu. 

Do těchto taktik promlouval i zdravotní stav Yiry Sora, s nímž se zatím počítalo. Nicméně pořád má menší zranění způsobené v prvním utkání druhého předkola proti St Joseph’s. „Obsazení hrotového hráče je teď vlastně jediná věc, kterou ještě řešíme. Máme jasno o rozestavení, o herním stylu, jen ještě nevíme, jak to bude s Yirou. U něj je to dlouhodobější problém,“ řekl Trpišovský.

I za něho se Schranz – jako všehoschopný univerzál – hodí. Dalšími variantami byli Václav Jurečka a Stanislav Tecl, Daniel Fila na soupisce nefiguruje.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud