Radek Špryňar
12. srpna 2022 • 16:00

Další soupeř Slavie: česká stopa, „polský Křetínský“ i kouč s drony

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Už příští čtvrtek se Slavia v play off o Konferenční ligu postaví vicemistru Polska, který prožívá nejlepší éru ve své historii. Mohutný progres Rakówa se datuje od roku 2016, kdy klub koupil miliardář Michał Swierczewski. Důležitou úlohu mají v celém příběhu i čeští fotbalisté. Není to však zdaleka jediná zajímavost o ambiciózní partě z Čenstochové.

  • Výtahem ze třetí ligy

    Byl konec dubna, rok 2019. Fanoušci plakali štěstím. Raków se po jednadvaceti letech dočkal postupu do Ekstraklasy. Příběh klubu, který se potácel v nižších soutěžích a ještě dva roky předtím se pohyboval ve třetí lize, došel k pohádkovému vyústění. To ale nebylo vše. Mužstvo z města Čenstochová, které je díky klášteru na Jasné Hoře se slavnou ikonou Panny Marie Čenstochovské jedním z nejvýznamnějších poutních míst Evropy, vzalo nejvyšší soutěž útokem. V premiérovém ročníku se sice umístilo „jen“ na desátém místě, ale už o rok později skončilo druhé. Ve dvou sezonách v řadě navíc vyhrálo Polský pohár. Vzestup klubu je prostě obrovský.

  • Majitelem „polský Křetínský“

    Je miliardářem, jedním z nejbohatších Poláků. Stejně jako Daniel Křetínský v Česku. Koupil si fotbalový klub. Stejně jako Daniel Křetínský slavnou Spartu. Čtyřiačtyřicetiletý Michał Swierczewski krátce po promoci založil společnost x-kom. Podnikatelské začátky odstartoval malým obchodem s výpočetní technikou v Čenstochové, nyní jde o obří firmu s dvou a půl miliardovým obratem v polské měně, která obchoduje ve více podnikatelských segmentech. Swierczewski koupil Raków v roce 2016, od té doby se datuje jeho prudký progres.

  • Papszun, krotitel dronů

    S novým majitelem v roce 2016 přišel i nový trenér – osmačtyřicetiletý Marek Papszun. Všechny velké úspěchy jsou podepsané jeho jménem. Pro fanoušky je legendou, nesmrtelným hrdinou. Svůj úspěch založil na pokrokových metodách. Od začátku angažmá v Rakówě využívá k práci datovou analýzu, automatické jsou kamery snímající tréninkový proces, taktéž ve vzduchu poletující drony. Když stejné metody uváděl do praxe před třemi lety Adrian Guľa v Plzni, v Česku to vyvolalo posměšky. V Polsku se však tímto způsobem pracuje i v jiných mužstvech. Nejenom v Čenstochové.

  • Raków jako Hradec

    Ve východočeské metropoli čekají na stadion třicet let, krasavec pro necelých deset tisíc diváků by měl být připravený pro příští sezonu FORTUNA:LIGY. Podobné je to v Čenstochové. I tam fanoušci čekají roky na pořádný stánek. Nyní hrají na nevyhovujícím Městském stadionu s kapacitou 5,5 tisíce diváků, který byl postavený už v roce 1955. Momentálně je v Čenstochové v plánu krásný projekt nové arény s luxusním zázemím, kterou by mělo obklopovat několik tréninkových hřišť. Problémem jsou peníze. Zatím není jasné, kdo bude stavbu financovat. Jde o začarovaný kruh. V Hradci o tom vědí své.

  • Česká stopa

    Hradecké duo Tomáš Petrášek, Petr Schwarz a společně s nimi Daniel Bartl pomohli Rakówu vykopat postup do elitní soutěže a jsou nesmazatelně zapsaní v historických kronikách nejen klubu, ale celého města. V současnosti je v Čenstochové už pouze reprezentant Petrášek. Urostlý stoper je jediným hráčem kádru, který zažil působení ve třetí lize. V Rakówě má mimořádné postavení. Je kapitánem týmu. Momentálně laboruje se zraněním. V novém ročníku ještě nenastoupil. Je možné, že konfrontaci se Slavií nestihne. V zimním přestupovém okně byl na radaru Rakówa Václav Jurečka, momentálně útočník Slavie.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud