Jiří Fejgl
9. září 2022 • 09:30

Slavia v Turecku: Stopeři? Klasika. Mladík v nesnázích duel nezvládl

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
3
  • Co předvedla Slavia v Turecku?Co předvedla Slavia v Turecku?FOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO ZE SIVASU | Mysleli si na vítězství, chtěli zapsat první tři body na cestě k triumfu v základní skupině Konferenční ligy. Fotbalisté Slavie však v Sivasu jen remizovali 1:1. „Je to ztráta,“ odtušil trenér Jindřich Trpišovský, který byl tuze rozezlený (i když to na sobě nedal najevo). Co pražský velkoklub předvedl v centrálním Turecku? V čem měl problémy?

  • Hrozný výkon

    Obránce David Douděra, jeden z těch, které Jindřich Trpišovský po plichtě aspoň mírně pochválil, byl rázný: „Špatně se to komentuje, je to prostě hrozný. Jsem zklamaný z výsledku, fakt to bylo hrozný… Měli jsme vyhrát. Nemám slov.“

    Výkon opravdu snesl měřítko snad jen v úvodních dvaceti minutách a při závěrečném náporu, z nějž vzešlo několik šancí včetně pokutového kopu. „Mezihra a taková ta řeč těla týmu prostě nebyla dobrá kromě závěru, kdy jsme do toho dali všechno, abychom to strhli na svoji stranu. Je smutné, že to zvládneme v posledních sedmi minutách,“ láteřil kouč.

    Kouč Slavie Jindřich Trpišovský v zápase na půdě SivassporuFoto Serhat Zafer / AFP / Profimedia

  • Srdce defenzivy

    Opakuje se to prakticky každý zápas. Slavia se souží se složením stoperské dvojice. Tentokrát dostali šanci Aiham Ousou a Taras Kačaraba, protože Eduardo Santos, jenž se prezentoval mizerně na Slovácku, byl zraněný.

    Dopadlo to klasicky - po půli byl střídán Kačaraba a dozadu se přesunul kapitán Tomáš Holeš. Ousou měl podíl na první brance, nechal se obejít křídelníkem, Kačaraba zase dobře nedostoupil střílejícího hráče. Oba navíc kazili rozehrávku, i když Ukrajinec měl v tomto směru slušný začátek. Pak však přišel propad.

    Diaa Sabia probíhá kolem Aihama Ousoua a raduje se z góluFoto ČTK / AP / Francisco Seco

  • Zahozená penalta

    V nastaveném čase druhé půle byl faulován ve vápně Christ Tiéhi a sudí neváhal. Slavia mohla rozhodnout z penalty, překlopit rovnovážný stav 1:1 na svou stranu. Míče se ujal Lukáš Provod, i když se o něj hlásil také Peter Olayinka.

    Provod byl dosud úspěšný exekutor, v neděli na Slovácku však přišlo malé varování. Filipa Nguyena z pokutového kopu sice překonal, ale s velkou klikou. „Nekopl jsem to dobře,“ přiznal. V Sivasu se to opakovalo s tím rozdílem, že domácí brankář míč vyrazil. Slavia tak (ne, nebyl to nejdůležitější faktor) přišla o vítězství.

    „Osobně do toho nechci nikdy zasahovat, nejhorší věc by byla ho odvolávat a případně tam poslat někoho jiného, kdo se v tu chvíli třeba necítí. Takže o žádné změně jsme neuvažovali,“ glosoval Trpišovský.

    Lukáš Provod nedal penaltu a odmítl tříbodový ziskFoto ČTK / AP / Francisco Seco

  • Mladík v nesnázích

    Matěj Jurásek dostal při teplotě jmenovce Davida šanci na levém křídle. Devatenáctiletý šikula duel nezvládl, sálala z něj nervozita, měl lehké ztráty. Po jedné z nich domácí vstřelili branku. Navíc dostal mírně zbytečnou žlutou kartu a o poločase byl střídán.

    „U Matěje Juráska jsme měli trochu strach, měl žlutou kartu, aby neudělal nějaký faul. Dvakrát tam honil hráče, kteří mají ofenzivní kvalitu, byli v plné rychlosti, pak může každý kontakt znamenat druhou žlutou kartu. Ale nechali jsme ho hrát poločas, protože je mladý hráč, a nebyl horší než nějací další,“ ohodnotil jeho výkon Jindřich Trpišovský.

    Matěj Jurásek se snaží natlačit před hráče SivassporuFoto ČTK / AP / Francisco Seco

  • Dresy pro kotel

    Omluvili se. Hráči Slavie sebrali dresy ze zpropadeného zápasu a předali je fanouškům, kteří je přiletěli do Sivasu podpořit. Byla jich desítka, každý si odnesl tmavěmodré triko s červenou hvězdou a bílým číslem.

    „Hrajeme fotbal proto, abychom umřeli za svůj tým, za klub, který nás platí. Prostě se nám to nepovedlo, bylo to hrozný. Kdybychom bojovali za Slavii, zápas by se zvládl,“ omlouval se obránce David Douděra. „Musíme zpytovat svědomí, kouknout se na video a poučit se z chyb. Další zápas musíme jet nanovo.“

    David Douděra lituje zahozené šanceFoto ČTK / AP / Francisco Seco

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud