Radek Špryňar
3. listopadu 2022 • 04:40

Vyhrát a modlit se. Slavia čelí ostudě, Trpišovského druhé jaro bez Evropy?

Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Seknout Sivasspor. A modlit se k bodovému úlovku Ballkani v Kluži. Jinak, slovy šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka, půjde o průšvih a obrovské selhání. „Nenapadlo mě, že před posledním kolem nebudeme mít situaci ve svých rukách,“ povzdechl si trenér Jindřich Trpišovský. Slavia vylekaně zírá do propasti. Tajné sny o postupu do finále Konferenční ligy, které se uskuteční v květnu v Edenu, mohou být velmi nečekaně zdemolovány už v základní skupině…



Vzpomínáte? Na začátku září nalosoval Vladimír Šmicer, ambasador Konferenční ligy, Slavii celkem snadnou skupinu. S Kluží, Sivassporem a Ballkani. V rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz pak vypravoval, jak hezké by bylo, kdyby sešívaní prošli až do titulového utkání. Pěkně doma. V Edenu.

„Když jí to sedne, tak pro Slavii není nic nemožné,“ uvažoval vítěz Ligy mistrů. „Bylo by to krásné, ale vzal bych to postupně. Nejdřív chceme postoupit ze skupiny, a to ideálně z prvního místa. Pak se můžeme bavit dál,“ hlásil Tomáš Holeš.

Plány však dostaly obří trhliny už v základní skupině. Slavia je kousíček od fatálního nárazu. Co ji dostane do jarní fáze Konferenční ligy? Dnes musí v Edenu vyřídit Sivasspor a zároveň se modlit, aby Ballkani urvali nějaký bod v Kluži. V případě překvapivé výhry kosovského celku v Rumunsku stačí Pražanům remíza. Ale ruku na srdce, moc pravděpodobně to nevypadá… 

„Opravdu jsem nevěřil, že se do tak kritické pozice dostaneme,“ sykl na předzápasové tiskové konferenci Jindřich Trpišovský.

Během setkání s médii dostal předhozena i slova Jaroslava Tvrdíka z Hovorů z Edenu, občasného pořadu, kde obsáhle promlouvá o aktuálních věcech v klubu. „Pokud nepostoupíme, půjde o průšvih a obrovské selhání,“ natvrdo řekl šéf Slavie.

Co na to Trpišovský? Uvědomuje si, že malér je na spadnutí. „Po losu bylo řečeno, že jsme favorité. Jestliže nepostoupíme, nepotvrdíme úlohu favorita,“ pronesl v těžce diplomatickém tónu.

„Zásadní byly duely s Kluží, ve kterých jsme neudělali ani bod. Paradoxem je, že v minulých letech jsme za sebou nechávali týmy z bundesligy, francouzské ligy, izraelského mistra. Vloni jsme museli v posledním kole bodovat na Unionu Berlín, zvládli jsme to, ale to jsme měli osud ve svých rukou. Teď tomu tak není,“ přiznal trenér.

Od příchodu Trpišovského trenérského týmu do Edenu, v zimě 2018, se Slavia vecpala do jarní fáze některého z evropských pohárů celkem třikrát. Dosud jen jednou narazila. A to na podzim 2019, kdy skončila na čtvrtém místě v přetěžké skupině Ligy mistrů. Vyjma jediného a očekávaného krachu se dvakrát probojovala do čtvrtfinále Evropské ligy, v minulém ročníku Konferenční ligy byla též mezi nejlepší osmičkou.

Pokud dnes nebudou vyslyšeny modlitby slávistických fanoušků, půjde o největší průšvih v Trpišovského éře. „Soustředím se na to, abychom vyhráli. Zároveň budu fandit Ballkani. Upřímně, vývoj duelu v Rumunsku moc odhadnout neumím. Když vidím výsledky ve skupině, průběhy zápasů, těžko se dopředu něco predikuje. Odpovím, že je to padesát na padesát,“ překvapí kouč „sešívaných“.

O procentuálních šancích by se dalo s trenérem jistě polemizovat, jisté je pouze jedno: Slavia čelí velké ostudě a zlobě šéfa Tvrdíka.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Sivasspor 6 3 2 1 11:7 11
2. Kluž 6 3 1 2 5:5 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:7 8
4. FC Ballkani 6 1 1 4 8:11 4

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud