Jonáš Bartoš
22. srpna 2023 • 10:25

Noční můra Plzně? Snad ne, věří trenér. Dlouhá cesta i recept na posun

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před devátou ráno se odbavili na pražském Letišti Václava Havla. Plzeňští fotbalisté se vydali na dalekou cestu do Kazachstánu, kde ve čtvrtek vstoupí do play off o Konferenční ligu proti místnímu Tobolu Kostanaj. Jak se vypořádat s desetihodinovým cestováním a následným čtyřhodinovým posunem?



Mohli letět do Dublinu a hrát s Derry City, ale penaltové drama přisoudilo Plzni zákeřnějšího soupeře. Kostanaj je nejvzdálenější místo, kde Viktoria hrála evropské poháry. „Jediné, čeho se zatím trošku obáváme, je časový posun a délka cestování. Věřím, že se s tím vypořádáme dobře a uděláme všechno pro to, aby to černá můra nebyla,“ pravil krátce před odletem plzeňský asistent Jan Trousil.

Plzeňskou výpravu čeká dlouhý den. Na cestě do daleké destinace v blízkosti hranic s Ruskem stráví deset hodin včetně mezipřistání v bulharské Varně. Připočteme-li časový posun, na místo určení mužstvo dorazí až po desáté večer místního času.

„Receptem je zůstat v našem režimu. Nebudeme se podřizovat posunu, budeme chodit spát pozdě v noci jejich času. Takže na nějakou třetí, čtvrtou ranní máme večerku, snídani posuneme k poledni, abychom klukům nerozházeli biorytmus,“ prozradil Trousil recept na to, jak se vypořádat s dlouhou cestou.

Plzeňský tým už v pondělí večer cestoval do Prahy, ráno před odletem na hotelu absolvoval ještě kratší trénink. „Rozcvičení na hotelu plus odlet, budeme nějakých deset hodin na cestách, až tam přiletíme, vzhledem k posunu tam už trénovat nemůžeme, přiletíme tam okolo jedenácté hodiny jejich času, vysvětlil Trousil.

Pro hráče, kteří jsou v náročném programu ve velkém zápřahu, jde o nepříjemnou komplikaci, jak zvládnout první duel závěrečného souboje o postup do skupiny Konferenční ligy. „Chystal jsem se na to hodně. Chtěl jsem před cestou hodně spát, což nebude v letadle jednoduché. Ale chceme hrát Evropu a nemáme se na co vymlouvat. Nějak to přežijeme, vyhrajeme a poletíme zpět do Plzně,“ pravil Tomáš Chorý, který se s dvoumetrovou postavou do letadla těžko skládá.

Až na dlouhodobé marody Havla, Pernicu a Sýkoru už letí kompletní mužstvo. „Jsme rádi, že se nám vrátil Choras (Tomáš Chorý) a Vydrys (Matěj Vydra), který s námi nebyl čtrnáct dní. Vrátil se Erik Jirka, Řízek (Radim Řezník), kteří byli zranění. Zůstává nám Sýkora, Havlis a Pernica, kteří jsou dlouhodobě mimo hru. Jsme teď v devatenácti a máme víc možností, jaké zvolit hráče do našeho systému. Ale i v šestnácti lidech jsme to zvládali,“ těšilo Trousila.

Plzeň nečeká vůbec snadná práce. Tobol je ambiciózní, nepříjemný soupeř, který na cestě kvalifikací zdolal i švýcarskou Basilej. „Mají velmi rychlé křídelní hráče, velice dobré hráče do driblingu a jsou velmi dobře organizovaní. S Derry City postoupili v odvetě na penalty, vyhráli v Basileji. Určitě je to nebezpečný tým, musíme se vypořádat s rychlými křídly a být úspěšní ve finální fázi. Máme dost materiálů z jejich zápasů, doufám, že jsme je dobře přečetli,“ věřil Trousil.

Deník Sport a server iSport.cz přinese v následujících dnech reportáže a zpravodajství přímo z místa utkání v netradiční, velmi vzdálené kazašské destinaci.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud