Štěpán Filípek
13. září 2011 • 05:00

Plzeňský song (nejen) o velbloudovi: Začal vítr z HOR VÁTH

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Tahle píseň sice fotbalovým bavičům z Plzně coby klubová hymna při zápasech nehraje, ale zaručeně by jejich příznivce rozpumpovala. Fanoušek Viktorie Zdeněk Lahoda totiž složil povedenou skladbu "Vrba a velbloud aneb Aj ta krajta do Ďuriša". Jak už název napovídá, jejími hrdiny jsou plzeňský kouč Pavel Vrba a borci z úspěšného týmu Michal Ďuriš, Pavel Horváth, David Limberský či Marek Bakoš.



„Popudem k písničce byl zápas Plzně v Kodani v předkole Ligy mistrů. Když jsem viděl, co tam kluci vyvedli, říkal jsem si: Tak pánové, to nemůžu nechat jen tak,“ usmívá se plzeňský hudebník. Hned po utkání, v němž Horváth a spol. po famózním výkonu vyhráli 3:1, mu naskočil refrén, v němž vystupuje útočník Ďuriš.

„Napadla mě taková sranda Aj ta krajta do Ďuriša. Sice zrovna gól nedal, ale má zvláštní jméno, tak jsem přišel zrovna na tuhle větu,“ líčí Lahoda. Text mu zabral následující den, rozhodl se dát dohromady příběh týmu s ustálenou sestavou.

„Ještě v jednu ráno jsem na manželku ve vaně pokřikoval změny. No a vyšla z toho tahle hloupůstka,“ směje se člen populárního vokálního kvintetu Hlasoplet, jehož partnerka pro změnu pochází z tradiční slávistické rodiny.

VIDEO: Píseň "Vrba a velbloud" i s textem


Nejdříve Lahoda vedle Ďuriše zapracoval a rozstrkal do sousedících slov jména záložníků Daniela Koláře a Václava Pilaře, s nimiž se dobře pracuje. Horší to bylo s obránci Limberským či Mariánem Čišovským. To však nebylo nic proti jejich kolegovi Miloši Brezinskému. „To nedám!“ blesklo Lahodovi hlavou.

Jenže právě slovenský stoper nakonec dal zčásti jméno i hrdince story, která se vydává se svým přáním udělat z komára velblouda (jehož má Plzeň v městském erbu) k vrbě. Pardon, Vrbě. Tedy vlastně Vrbovi.

„Původně se jmenovala Anička, ale takhle z toho vyšla Rézina,“ prozrazuje Lahoda. Nejvíc si však cení toho, jak zakomponoval beka Františka Rajtorala. „Z toho jsem měl hroznou radost,“ přiznává nad větou „Za obzorem prostírá se klidný kRAJ TO RALský“.

Nový hit pro plzeňské fotbalisty složil Zdeněk Lahoda se svým parťákem Vilémem DubničkouFoto sport
Jestliže některá příjmení hráčů může být na první poslech složitější rozšifrovat, u kapitána Horvátha nikdo nemůže ani na moment zakolísat. „Náhle začal vítr z HOR VÁTH,“ zpívá Lahoda v rytmu nakažlivě houpavého reggae. „Člověk někdy musí přimhouřit oči. Kluci se jmenují, jak se jmenují. Leda že by zašli na matriku a něco s tím udělali,“ usmívá se zpěvák.

Jeho písničku si na vlastní uši zatím poslechli jen kouč Vrba, špílmachr Horváth a Čišovský na setkání týmové delegace s plzeňským starostou. Autor skladby se raději zeptal, jestli se jich jeho text nedotkl. „Už písničku předtím slyšeli, protože je na facebooku. Říkali, že mají radost a že si váží toho, že někdo udělal něco tak prdlého,“ vypráví Lahoda.

Ještě předtím spolu se svým kolegou Vilémem Dubničkou věnoval Viktorii klubovou hymnu jako dárek ke stoletému výročí založení klubu. Jednou by ji, anebo ještě lépe své „plzeňské reggae“ mohli zahrát třeba před plným stadionem. „Nevím, jak by na to reagoval desetitisícový dav,“ pokrčí rameny Lahoda. „Ale vzít by to mohli, je to legrace.“

Jak Plzeň slavila historický postup do Ligy mistrů
Jak Plzeň slavila historický postup do Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud