Karel Häring
24. dubna 2012 • 13:40

Anglické kluby fandí Barceloně. Triumf Chelsea by jim uškodil

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SEMIFINÁLE LIGY MISTRŮ ONLINE 20:45 | Postup Chelsea do finále Ligy mistrů by nepotěšil její konkurenty z Premier League, konkrétně trojici klubů Newcastle, Tottenham a Arsenal. Pokud totiž „blues“ Champions League celkově vyhrají, seberou Anglii jedno z míst pro příští ročník prestižní pohárové soutěže, o níž kluby celou sezonu bojují.



Pravidla Evropská fotbalové unie (UEFA) hovoří jasně: obhájce Ligy mistrů má automatické právo na start v příštím ročníku. Pokud však zároveň neobsadí ve své domácí soutěži jedno z míst, které zaručuje účast v LM, kvalifikuje se na úkor jednoho z klubů z ligy, v níž působí.

V konkrétním příkladě anglické Premier League, která dodává čtyři zástupce, to znamená, že jestliže Chelsea vyhraje Ligu mistrů a zároveň neobsadí v domácí soutěži třetí nebo čtvrtou příčku, pak klub, který nakonec skončí čtvrtý, si kvalifikaci o Champions League nezahraje.

UEFA totiž podle svých pravidel nedovoluje, aby jedna ze zemí měla v LM víc než čtyři kluby. V ročníku 2005/2006 udělila výjimku Liverpoolu, od té doby však už nechce podobný krok dělat.

Naštvaný Victor Valdes (vlevo) nakopl míč, který do jeho sítě dopravil Didier DrogbaFoto EPA

To se moc nelíbí Arsénu Wengerovi, který označil postoj UEFA za nelogický a nespravedlivý, protože kluby bojují o účast v Lize mistrů celou sezonu, a i když se jim to povede, mohou o ni administrativně přijít.

Jeho „kanonýři“ jsou na tom relativně nejlépe, momentálně jim patří 3. příčka, kterou drží o tři body, ovšem se zápasem navíc, před Newcastlem (62 bodů). Ten je na klíčovém čtvrtém místě před pátým Tottenhamem (59) a šestou Chelsea (58).

Trenér „spurs“ Harry Redknapp tak bude před dnešním semifinále mezi Barcelonou a Chelsea v rozpolcené situaci, protože dres „blues“ obléká jeho synovec Frank Lampard.

Fotbalisté Barcelony (zleva) Lionel Messi, Xavi a Daniel Alves v semifinále proti ChelseaFoto Reuters

Vyřešil to šalamounsky. Londýnskému rivalovi prý bude večer přát úspěch, aby se ve zbývajících kolech Premier League musel víc soustředit na Ligu mistrů, zároveň si nepřeje a nevěří v celkový úspěch „blues“.

„Pokud vyřadí Barcelonu, nemyslím, že porazí Real, který podle mě přejde přes Bayern. Ale ani proti němu by to ve finále hraném v Mnichově neměl jednoduché.“

Jestliže by Chelsea jeden ze zmíněných anglických klubů připravila o Ligu mistrů, vzájemná rivalita by dostala nové rozměry.

Ronaldo byl v ráži, v tomto souboji přehlavičkoval trojici protihráčů
Ronaldo byl v ráži, v tomto souboji přehlavičkoval trojici protihráčů


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud