21. května 2012 • 05:02

Příběh rozhodující penalty: Čech vychytal kamaráda, kterému byl na svatbě

Autor: Jaroslav Šimáček
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech famózně vychytal Chelsea titul v Lize mistrů, když čaroval při penaltách. Během finále čelil celkem šesti střelcům Bayernu Mnichov, ale zastínil je. Jednu penaltu, možná tu nejdůležitější, chytil i svému kamarádovi Robbenovi, kterému byl dokonce na svatbě. Teď se potkali jako soupeři. A radoval se český hrdina!



Ve fanoušcích Chelsea Londýn by se v té chvíli krve nedořezal. Řádná hrací doba skončila 1:1, nyní běží prodloužení napjatého finále Ligy mistrů. Útočník Drogba, jedna z nejvýraznějších osobností Čechova týmu, se vrací pomoci obraně. Jenže si počíná tak nešťastně, že fauluje zezadu protihráče Ribéryho a je z toho žlutá karta a penalta.

Míč si bere do ruky nizozemský reprezentant a hvězda Bayernu Mnichov Arjen Robben. Proti němu stojí jeho kamarád Petr Čech. Tady jdou ale vztahy stranou, uspět chtějí oba. Čechova pozice je však nesrovnatelně horší. Ono se také ostatně říká - penalta se nedá chytit, jen špatně kopnout. 

Příběh jedné penalty: Čech byl Robbenovi na svatbě

Petr Čech již v Chelsea kroutí 8. sezonu, což je samo o sobě neuvěřitelné. Modrý dres anglického klubu oblékal v letech 2004 až 2007 i Arjen Robben. A od té doby jsou s Čechem kamarádi. 

"Je to člověk, který je tichý a spíš rodinně založený. Padli jsme si do noty. Manželky se skamarádily, náš pes úplně miloval jejich psa. S Arjenem jsme chodili i hrát tenis a musím přiznat, že mě porážel. Na kurtu je stejně nepříjemný jako na hřišti. Je to levák, hodně běhá, nic nevypustí," říká o Robbenovi Čech.

Český gólman byl dokonce jedním z mála spoluhráčů, které Robben pozval v roce 2007 na svou svatbu. Dodnes jsou spolu v kontaktu. I Když častěji to platí pro jejich drahé polovičky. "Manželky spolu komunikují dost," potvrzuje Petr Čech, že si jeho žena Martina doteď volá s Bernadien Robbenovou, i když jejich manželé již několik let působí každý v jiném klubu.

Penaltový mág Čech

Teď stojí v jednom z největších zápasů svých kariér proti sobě, ale šťastný může být jen jeden. Na druhého nečeká nic, než zklamání. Robben se rozbíhá, jenže Petr Čech vystihuje směr jeho pokusu a míč chytá! Ruce fanoušků Chelsea letí v mnichovské Allianz Areně k nebesům. Naděje na nablýskanou trofej žije díky českému gólmanovi dál.

Čech podržel svůj tým v kritickém momentě. "Ve chvíli, kdy se mi podařilo chytit Robbenovi penaltu, tak jsem si říkal, teď už to nějakým způsobem zvládneme." A měl pravdu. Do konce prodloužení se již skóre nemění a dochází k penaltovému rozstřelu. V něm čaruje český gólman znovu. Nepřijdou si na něj Ivica Olič ani Bastian Schweinsteiger. 

Didier Drogba pak svou šanci na vykoupení využívá a po rozhodujícím gólu běží obejmout Čecha. "Já jsem sice proměnil rozhodující penaltu, ale nám ten zápas vychytal Petr Čech," sdělil šťastný Drogba po zápase. Čech opravdu kraloval, při všech penaltách odhadl stranu, na kterou bude jeho protivník mířit. "Když jsem první tři (penalty) byl pokaždé kousek, tak mi to dávalo tu důvěru, že minimálně jednu chytím," řekl Čech k úspěchu.

Hráči Bayernu Mnichov klesli do kolen, rozplynul se jim velký sen. Byly vidět i slzy. A Petr Čech si během oslavné euforie našel čas i na to, aby objal a utěšil zdrceného soupeře - Arjena Robbena. Ten po předchozím neúspěchu již nesebral dost psychických sil, aby se v rozstřelu postavil kamarádovi znovu. Po zápase se pak omluvil spoluhráčům, že svou obrovskou šanci promarnil a Bayern to nejspíš stálo titul.

Čech oslavil 30. narozeniny největším úspěchem v kariéře

To Petr Čech zářil štěstím. K dnešním 30. narozeninám si dal nejlepší možný dárek. Stal se teprve čtvrtým českým hráčem, který o sobě může říct, že vyhrál Ligu mistrů. A navíc na tom má lví podíl.

"Je to nejvíc, co může fotbalista na klubové úrovni dosáhnout," potvrzuje Vladimír Šmicer, bývalý reprezentant, který Champions League vyhrál společně s Milanem Barošem v roce 2005. Tehdy kopali za Liverpool a porazili italský AC Milán také na penalty. Jejich soupeř si však spravil chuť v roce 2007, kdy se spolu s ním radoval i další Čech, Marek Jankulovski.

Šmicer, Baroš, Jankulovski a teď Čech... Dočkáme se v budoucnu někoho dalšího?

Anglický fotbalový klub Chelsea Londýn se raduje z výhry v Lize mistrů
Anglický fotbalový klub Chelsea Londýn se raduje z výhry v Lize mistrů

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud