Pavel Janega
5. listopadu 2014 • 13:00

Vzpoura v Barceloně!? Trenér Enrique ztrácí kabinu, hráči mu nevěří

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelonu dnes večer proti Ajaxu nečeká snadný zápas. Po dvou ligových porážkách musí zabrat. Utkání Ligy mistrů bude o to těžší, že v kabině Katalánců nevládne pozitivní atmosféra. Někteří hráči se bouří proti trenérovi Luisi Enriquemu.



Vzpomínáte, jak před pár lety fotbalisté Realu Madrid protestovali proti kouči Josému Mourinhovi? Nedopadlo to dobře. Teď podobný problém řeší Barcelona. Kabina není jednotná a hvězdy nestojí za trenérem – navíc zpochybňují jeho taktiku.

Redaktor španělského deníku AS Santi Gimenez zveřejnil textové zprávy od skupinky hráčů, která začala silně pochybovat o Enriqueho schopnostech po prohře 1:3 s Realem Madrid. Jejich jména neprozradil, protože jim slíbil absolutní anonymitu.

Co napsali?

„Přijeli jsme na Bernabeu (stadion Realu) bez taktiky. Nerozumíme, co po nás Enrique chce.“

„Vůbec s námi nemluví.“

„V El Clásiku postavil Xaviho na úkor Rakitiče, to byla poslední kapka.“

Fotbalisté Barcelony bezprostředně po prohře s Celtou Vigo (0:1)Foto Reuters

Trenér Barcelony byl po šlágru španělské ligy kritizován za to, že hráče nepřipravil po taktické stránce. Obránce Jérémy Mathieu prozradil, že ho překvapilo, když zjistil, že nastoupí na levé straně obrany, protože dosud hrál stopera. Kritici spekulovali, že v kabině nejspíš selhala komunikace: Mathieu před El Clásikem netrénoval na tomto postu? Nepřipravují se snad fotbalové týmy celý týden na blížící se duel?

„Jestli tohle překvapilo profesionálního fotbalistu, který před přestupem do Barcelony hrál na levém kraji pravidelně, pak bychom se všichni měli sbalit a jít domů,“ zlobil se Enrique.

Mathieu ale není jediný, koho Enrique zaskočil. Zkušeného Gerarda Piquého v zápase s Celtou Vigo (0:1) poslal na tribunu. Údajně to byl trest za to, že si během přátelského finále katalánského Superpoháru hrál na lavičce s mobilem. Proti Realu zase nepostavil Jordiho Albu a Ivana Rakitiče, který byl jedním z nejlepších hráčů v úvodu sezony.

Tím dal najevo, že nikdo nemá jistotu základní sestavy. Zároveň ale do hlav hráčů vnesl pocit nestability, což mohlo vést k rozepři. „Enrique pomalu, ale jistě ztrácí kabinu,“ píše španělský list Marca s tím, aby si kouč Barcy hlídal záda. „Aby mu někdo do nich nevrazil kudlu,“ dodává.

Trenér Barcelony Luis EnriqueFoto EPA

Ne každý je ale na vážkách, zda bude v příštím zápase hrát. Podle novináře Gimeneze vadí hvězdám i to, že se taktika Barcelony opírá o Lionela Messiho. Prý až příliš na něj spoléhá. Messi je tím pádem pod velkým tlakem. Z Argentiny dokonce povolal osobního kondičního trenéra, který s ním bydlí v jeho domě a pracuje na zlepšení fyzické a psychické formy. O to zarážející je situace ze zápasu s Eibarem, v němž Enrique chtěl Messimu ulevit. Největší hvězda klubu ale střídání odmítla a byl raději stáhnut Neymar.

„Nejsme v krizi. Jsme teprve na začátku sezony a s trpělivostí přijde úspěch. Trenér Enrique má naši stoprocentní důvěru,“ uklidňuje veřejnost prezident klubu Josep Maria Bartomeu. Že se ale něco děje, je jasné všem. Fanoušci se děsí, jak se spor v kabině odrazí na výkonech v ostrých zápasech a jestli budou Katalánci vůbec schopní se ze dvou ligových proher vzpamatovat.

V minulém ročníku Barcelona utrpěla první porážku v Amsterdam Areně. Tehdy se poprvé začalo zpochybňovat působení kouče Gerarda Martina. A teď nad stejnou propastí stojí Enrique. Barcelona musí Ajax porazit, jinak se její krize uvnitř klubu ještě prohloubí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud