17. srpna 2016 • 04:55

Možné změny v Lize mistrů: 4 místa pro velmoci, ve hře zápasy o víkendu

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě tuto a příští sezonu podle zavedených pořádků – a pak? Je možné, že fotbalovou Ligu mistrů čekají podstatné změny. Tou nejzásadnější by mělo být navýšení počtu míst pro postupující ze čtyř největších soutěží v Evropě (Španělsko, Německo, Anglie, Itálie), kteří by obsadili půlku z 32 míst v základních skupin. Jak píše novinář Gabriele Marcotti, výkonný výbor UEFA by na konci měsíce měl jednat o dalších úpravách.



Fotbalisté Manchesteru City včera začali proti Steauě Bukurešť v play off boj o postup do základní skupiny Ligy mistrů. Pokud by platil nový model, nejistotě by se vyhnuli. Čtvrté kluby ze čtyř největších soutěží by automaticky dostaly čtyři místa v základních skupinách. Právě o této změně, která by vstoupila v platnost od sezony 2018/19 by měl jednat výkonný výbor UEFA na konci srpna.

Důvod těchto změn je zřejmý. Zmenšit počet zápasů, v nichž vystupují divácky méně atraktivní kluby z menších zemí. „Sponzoři a televize platí peníze s očekáváním, že v soutěži uvidí Juventus, Real Madrid, nebo Manchester United. Když tohle můžete zaručit, přináší to jistotu většího počtu diváků. Sponzoři jsou pak ochotnější platit víc,“ vysvětluje Marcotti ve svém blogu na stránkách ESPN.

S tím souvisí i další možné návrhy, které jsou po nátlaku velkých klubů v Lize mistrů ve hře. „Mluví se o zavedení divokých karet, víkendových zápasů, spoluvlastnictví soutěže,“ zmiňuje novinář další novinky, které by mohla Liga mistrů nabídnout.

Vyjednávání o nové smlouvě, která stanoví podobu Champions League mezi lety 2018 až 2021, musí být během podzimu uzavřené. Hodně tak napoví, jak žhavá bude snaha o udržení zavedených velkoklubů pryč od myšlenek na vznik vlastní Superligy.

Luka Modrič, který vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů
Luka Modrič, který vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud