15. srpna 2018 • 12:06

Šéfové Slavie spílali sudím už u hřiště, pak mazali kritiku včetně vulgarit

Autor: pta, jp, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po vypjatém zápase následovaly silné emoce. Dva představitelé vedení Slavie ostře reagovali po vyřazení v 3. předkole Ligy mistrů po prohře 0:2 na půdě Dynama Kyjev. Na sociálních sítích dali najevo, jak jim vadil výkon rozhodčích a dávali ho do souvislosti s tím, že prezident ukrajinského klubu Igor Surkis je bratrem místopředsedy UEFA Grigorije Surkise. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík i člen představenstva Tomáš Buzek své příspěvky smazali, Tvrdíkovo vyjádření už mezitím převzala česká média. Hodně vypjatá atmosféra panovala i přímo na stadionu.



Smutek z vyřazení zastínil pocit křivdy. Slavii vadilo, že už v prvním utkání padl gól Dynama ve chvíli, kdy byly na hřišti dva míče. K tomu se v červenobílých hlavách přičetl i neuznaný gól Stanislava Tecla ze závěru prvního poločasu v Kyjevě. Asistent se zvednutím praporku otálel, ale ukázalo se, že Simon Deli se nacházel v postavení mimo hru proto, že se zapojil do souboje s jedním z bránících hráčů.

Náhradní brankář Přemysl Kovář dostal na lavičce žlutou kartu, vykázán byl asistent trenéra Jindřicha Trpišovského Jaroslav Köstl a stejně jako Kovář žlutě řečnil i Josef Hušbauer .

Ještě větší ale byla mela o poločase, když hlavní rozhodčí Daniel Stefanski se svými kolegy mířil do kabin. Ještě na atletické dráze si ho vzali do parády generální ředitel klubu Martin Krob a člen představenstva Tomáš Syrovátka, zblízka od plic mu spílal i Trpišovský a vyloženě uklidňovat museli ostatní i obránce Vladimíra Coufala, aby se nedopustil inzultace. Generální sekretář Jiří Vrba mezitím na diplomatické úrovni debatoval se čtvrtým rozhodčím Zbigniewem Dobryninem.

Když ve druhé půli padl další gól domácích po neodmávaném ofsajdu a bylo rozhodnuto o postupu Dynama, slávistická zloba byla ještě výraznější. Trenér Jindřich Trpišovský zůstal na tiskové konferenci u narážek. „Už chápu, proč Dynamo nedostává góly,“ řekl během krátkého vystoupení.

Tvrdík byl mnohem razantnější. „Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy,“ napsal na Twitter po konci zápasu. „Místopředseda Surkis by měl odstoupit a UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem," připomněl Tvrdík oblíbený pokřik fanoušků UEFA, mafia. Ze strany vrcholného fotbalového funkcionáře šlo o nebývale tvrdé vyjádření.

Na stejné sociální síti dával ještě expresivněji najevo frustraci člen představenstva Tomáš Buzek. „Vím, že brácha místopředsedy UEFA šéfuje Dynamo. Vím, že to od začátku byl boj s větrnejma mlejnama a vím, že jsme od začátku tahali za kratší konec. To všechno vím. Samotnýho mě proto překvapuje, jak moc mě to se*e, že s náma dneska rozhodčí a UEFA vyje**li. Jděte do pr**le!“A tím Buzek neskončil. „Osobně bych to shrnul takto: Mr**t Dynamo,“ napsal v příspěvku, který už nyní na sociální síti nenajdete. Stejně jako Tvrdík ho totiž smazal.

Důvod? Dá se předpokládat, že jednoznačně obavy ze sankcí, které by mohly takové reakce přinést. Zápas na Dynamu skončil v úterý večer, ale je možné, že se bude dohrávat ještě dál. Disciplinární komise UEFA zasedá 23. srpna.

K celé situaci se krátce vyjádřila i Fotbalová asociace ČR v oficiálním prohlášení. „FAČR považuje výroky vedení Slavie po odvetě 3. předkola Ligy mistrů na hřišti kyjevského klubu za nesportovní a také za hranou respektu vůči UEFA, jejím představitelům i klubu Dynamo Kyjev. Rétoriku vedení Slavie vynesenou v emocích považuje FAČR zároveň za přehnanou a poškozující obecně český fotbal, a to nejen v očích vedení UEFA," stojí ve vyjádření.

Vyjádření FAČR: Rétoriku Slavie vůči UEFA považuje vedení FAČR za přehnanou

FAČR považuje výroky vedení Slavie po odvetě 3. předkola Ligy mistrů na hřišti kyjevského klubu za nesportovní a také za hranou respektu vůči UEFA, jejím představitelům i klubu Dynamo Kyjev. Rétoriku vedení Slavie vynesenou v emocích považuje FAČR zároveň za přehnanou a poškozující obecně český fotbal, a to nejen v očích vedení UEFA.

FAČR si v této souvislosti také přeje, aby se mohly před blížícím se utkáním Ligy národů Česka s Ukrajinou oba reprezentační tábory stoprocentně soustředit jen a pouze na sportovní aspekt nadcházejícího zápasu. Totéž přání směřuje FAČR v zájmu uklidnění celé situace i k fanouškům obou zmíněných reprezentací.

Dál nebude FAČR celou situaci již komentovat, i z toho důvodu, že se jí budou zcela jistě zabývat patřičné orgány UEFA.

 

Člen představenstva Slavie Tomáš Buzek a jeho tweet po prohře s Dynamem Kyjev
Člen představenstva Slavie Tomáš Buzek a jeho tweet po prohře s Dynamem Kyjev

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud